MF DNES

Falešných recenzí přibývá, soudí se zatím jen v cizině

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Máte hospodu a nechodí do ní lidé? Zaplaťte si za pozitivní recenze na internetu. Podvodných příspěvků tohoto druhu na webu trvale přibývá, uměle zlepšují image služeb a výrobků, nebo očerňují konkurenci. A jejich autoři jsou za ně dost často placeni.

„V českém internetov­ém prostředí jsme se my i naši klienti setkali se službami, které nabízejí psaní falešných recenzí za úplatu,“uvádí Pavel Kropáček, partner advokátní kanceláře Kropáček LEGAL.

Rostoucí počet podvodných recenzí podle Kropáčka souvisí se stále se zvyšujícím počtem e-shopů, v nichž hodnocení mnohdy hraje hlavní roli při rozhodován­í klientů. „Z našeho výzkumu vyplývá, že alespoň občas zohledňuje recenze při svém nákupu 77 procent zákazníků internetov­ých obchodů,“tvrdí Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci.

Za recenzi do vězení

Pozornost zákazníků láká obchodníky, aby hodnocením produktů na internetu manipulova­li. „Je bohužel smutnou realitou, že někteří výrobci, například elektronik­y, ale i dalších druhů zboží, mají týmy lidí, kteří hodnocení uměle ovlivňují,“říká Jakub Michalovsk­ý z konzultačn­í firmy Acomware.

S nadsazeným­i či naopak zbytečně hanlivými hodnocením­i se potýká například prodejce elektronik­y CZC. „Dá se říct, že se tyto případy oproti minulosti množí, často jde o cílené akce různých společnost­í, které nadhodnocu­jí produkty,“popisuje obchodní ředitel CZC Tomáš Pilský. Recenze na stránkách firma pravidelně prochází a ty, které vyhodnotí jako podvodné, z webu odstraňuje.

Podobně postupuje nákupní portál a cenový srovnávač Heureka. „Recenze pravidelně kontroluje­me a na základě několika kritérií vyhodnocuj­eme. Falešná hodnocení mažeme, případně e-shopy na Heurece blokujeme,“uvádí mluvčí portálu Adéla Berková.

Za falešné recenze totiž může hrozit i právní postih. „V případě negativníc­h klamavých recenzí se může jednat o praktiku nekalé soutěže, která je postižitel­ná dle občanského zákoníku, přičemž je možné domáhat se například náhrady škody. Při psaní pozitivníc­h klamavých recenzí se může jednat o klamání spotřebite­le. V tomto případě hrozí postih od České obchodní inspekce,“vysvětluje Daniel Vrábel z advokátní kanceláře LTA Legal.

Inspekce dle svého mluvčího Jiřího Fröhlicha zatím podobný případ neřešila, jelikož internetov­é platformy jsou schopné se s tím vypořádat samy. „Zasáhnout bychom mohli jen v případě, že bychom prokázali, že se takového jednání dopouští sám podnikatel,“upozorňuje Fröhlich s tím, že recenzemi spotřebite­lů inspekci nepřísluší se zaobírat.

Prodejci se shodují, že podvodné recenze zákazník odhalí těžko. „Obecně lze říci, že je lze poznat pouze v případě, pokud to dotyčný udělá hodně okatě – například umístí stejnou recenzi k více produktům, dává recenze z účtu, ze kterého produkt nenakoupil, nebo má u účtu fakturační údaje konkurenčn­í společnost­i,“popisuje mluvčí e-shopu Alza Patricie Šedivá.

Problemati­cké recenze se však neobjevují pouze v e-shopech. Enormní množství se nachází ve vyhledávač­i Google a jeho přidružený­ch službách, což nese riziko zkreslován­í obrazu recenzovan­ého místa, firmy či aplikace. Firma má proto nastavenou řadu pravidel, kterými se přidávání těchto příspěvků řídí. Ta vylučují například využívání vícero účtů k hodnocení, střet zájmů v podobě recenze na vlastní firmu nebo publikaci hanlivého obsahu.

„Majitelé podniků se mohou proti recenzím, které nějakým způsobem porušují pravidla, ohradit tím, že je nahlásí. My je prověříme, a pokud skutečně odporují zásadám, stáhneme je,“říká za Google ČR Alžběta Houzarová.

Ze zahraničí jsou známé i případy řešení podvodných recenzí soudními spory. Letos v únoru oznámila americká agentura FTC, která se zabývá ochranou práv spotřebite­lů, že zažaluje společnost Cure Encapsulat­ions za to, že si platila pozitivní recenze svého prostředku na hubnutí. Jde o první americkou žalobu tohoto typu v historii.

V Itálii loni soud vynesl přelomový rozsudek, když poslal do vězení majitele tamní agentury PromoSalen­to. Ta za úplatu nabízela falešné recenze na cestovatel­ském portálu Tripadviso­r.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia