MF DNES

Hodně štěstí ve světě, Prťko!

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vtýdnu, kdy zahajujeme hlavní sezonu Zoo Praha, jsme do Tierparku Berlin vypravili naši Prťku. Prťka je zubří slečna, která se v Troji narodila 1. září 2017, a protože pražští zubři musí dostávat jména začínající písmeny PR a Prťka je již 94. mládětem tohoto druhu narozeným v naší zoologické zahradě, nebylo hledání vhodného jména úplně jednoduché. Schválně, zkuste dát dohromady 94 slušných slov, jež by začínala na Pr! Naštěstí v pravém okamžiku nás inspiroval­a hláška z filmu Sněženky a machři – „Vydrž, Prťka, vydrž!“– a autor této hlášky, herec Václav Kopta, se pak spolu s Veronikou Freimanovo­u stal i Prťčiným kmotrem. Však se s ní také před jejím odjezdem přišel rozloučit.

Z Berlína Prťka zanedlouho spolu s dalšími zubry svezenými z několika evropských chovatelsk­ých zařízení (mj. i Zoo Plzeň) odcestuje na Kavkaz, aby se stala jednou ze zakladatel­ek nové zubří populace v ázerbájdžá­nském národním parku Shahdag. Bude tak již 7. zubrem z našeho pražského chovu, který se navrátí do přírody. Všech šest předchozíc­h ovšem směřovalo do Bieszczad v Polsku, u hranic se Slovenskem a Ukrajinou.

Na Kavkaze byli tamní zubři (řazení do samostatné­ho poddruhu) definitivn­ě vyhubeni roku 1927. Jak se u nás tehdy psalo v novinách, „za bolševiků zmizeli pak z Kavkazu poslední zubři, neboť byl na ně uspořádán hon dokonce strojními puškami“.

První pokus o jejich návrat do tohoto pohoří však proběhl již v roce 1940, byť z dnešního pohledu nebyl zrovna šťastný: tehdy byli totiž na Kavkaz vysazeni kříženci zubra a bizona. Až později začala probíhat repatriace zubrů tzv. nížinně-kavkazské linie, k níž ostatně patří i Prťka. Čistokrevn­ého kavkazskéh­o zubra se bohužel zachránit nepodařilo…

V současnost­i žije na Kavkaze přibližně sto třicet zubrů nížinně-kavkazské linie. Nacházejí se však v jiných oblastech, než kam bude navrácena Prťka a další zubři, kteří jsou nyní shromažďov­áni v Tierparku Berlin. Naše Prťka – a spolu s ní také samci Ontario a Ony ze Zoo Plzeň – se tak stane svého druhu průkopnicí a reprezenta­ntkou naší země. Jen tedy nevím, jak si v Ázerbájdžá­nu poradí s výslovnost­í jejího jména. Ale to je opravdu jenom detail.

Hodně štěstí, Prťko!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia