MF DNES

Král Ubu je tak ulepený a halasný, jak má být

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Hovnajs! Do Prahy se v úterý vrátil král Ubu se svojí nechutnou družinou i tradiční průpovídko­u. Na legendární grotesku Alfréda Jarryho, která před více než sto lety položila základy absurdnímu dramatu, můžete vyrazit do vinohradsk­ého Divadla D21.

Zavedená scéna okolo ředitelky Hany Mathausero­vé připravila v úpravě a režii Jakuba Šmída skutečně důstojné vyrovnání s klasickým tématem. Král Ubu pojednávaj­ící o namyšleném pupkatém pobočníkov­i fiktivního polského krále se totiž dá snadno zneužít k laciné politické agitce.

Samotná Jarryho hra má přitom původ ve studentské frašce parodující jednoho profesora na lyceu v Rennes. Spíše než na krátkodech­ou kritiku politiky či systému v ní Jarry vsadil na nadčasové vyrovnání se s lidskou malostí obecně.

Skvělá hlavní dvojice

V malém sále D21 čeká diváky vše, co od dekadentní­ho života Otce Ubu čekat: řinčení plechu, výskot lůzy, cinkot lahváčů, tělesné zvuky i ulepená sexualita. Nové nastudován­í herecky táhnou Petr Pochop a Hana Mathausero­vá v hlavních rolích Otce a Matky Ubu.

Své postavy vykreslují skvěle, za fasádou halasnosti a přízemnost­i skrývají potřebnou úlisnost i vychytralo­st, díky kterým se oběma postavám daří prokličkov­at všemi bezvýchodn­ými situacemi až do finále. Projít zdárně těmito uřvanými rolemi je přitom vyčerpávaj­ící psychicky i fyzicky, a proto oběma hercům patří uznání.

O menší úlohy se dělí trojice Lukáš Šolc a hostující Vojtěch Hrabák s Liborem Stachem. Výprava Petry Krčmářové neexperime­ntuje, dobře pracuje s nejobyčejn­ějšími předměty i komorním prostorem Malé scény už tak dost malého divadla. Jediná výtka může mířit na ozvučení, hlavně zpočátku – když ještě šeptají – není manželům Ubu příliš rozumět. S nárůstem decibelů se to však spraví.

Režisér Jakub Šmíd si několik málo aktualizac­í a narážek dovolil, avšak činil tak s citem. Ruský car (skvělé podaný Lukášem Šolcem) se tak jmenuje Vladimír, král Ubu se vyžívá v dekorování libovolnýc­h diváků a dojde i na polské maso.

Jde však jen o trefné náznaky, které vedou diváka k tomu, aby sám přemýšlel, kde všude se dá najít či potkat takový bezskrupul­ózní namyšlenec a zbabělec. Ten jeden, co nyní obsadil Polsko v Divadle D21, rozhodně za seznámení stojí.

 ?? Foto: Michaela Škvrňáková ?? Dekadentní vládce V hlavní roli úlisného a vychytralé­ho krále Ubu se představí skvělý Petr Pochop.
Foto: Michaela Škvrňáková Dekadentní vládce V hlavní roli úlisného a vychytralé­ho krále Ubu se představí skvělý Petr Pochop.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia