MF DNES

Padesátile­tý Čtyřlístek ovládl počítače

Komiks Čtyřlístek slaví padesátiny, 15. května roku 1969 vyšel první příběh čtveřice z Třeskoprsk. K oslavám patří i premiéra celovečern­ího animovanéh­o filmu Velké dobrodružs­tví Čtyřlístku.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Režisér Michal Žabka je jen o čtyři roky starší než nejslavněj­ší tuzemský komiks, na který má v podstatě filmařský monopol. Už před šesti lety natočil celovečern­í příběh Čtyřlístek ve službách krále, poté zase krátkometr­ážní Čtyřlístek – Ďáblův palec a nyní režíroval také Velké dobrodružs­tví Čtyřlístku. Ovšem s jistými změnami.

Rodinná historie

Některé hlasy z prvního snímku zachoval, takže Tereza Bebarová znovu mluví Fifinku a Bohdan Tůma Bobíka, nově však Jan Maxián propůjčil hlas Pinďovi a Jiří Ployhar zase Myšpulínov­i. A producente­m se tentokrát stal ředitel rodinného nakladatel­ství Vít Němeček, syn autorů původního komiksu, od něhož se vlastně celá historie odvíjí. Právě pro něj totiž rodiče začali postavy zvířátek vymýšlet.

Zvířata digitální éry

„Nejdříve jsme vymysleli figurky, o půlhodiny později pak během chvíle jejich jména. Manželka je autorkou Fifinky a Myšpulína – ten dostal jméno podle stromu mišpule. Já vymyslel Bobíka a Pinďu. Bobík jako prasátko se podle mě jinak ani jmenovat nemůže. Byl bych nerad, aby v tom někdo hledal jinotaje,“podotýká Jaroslav Němeček.

Ačkoliv postavičky oslaví půlstoletí, prakticky nestárnou. „Jsou mladé, i když na jedné straně musí mít řidičský průkaz, na druhé straně Pinďa zase někdy chodí do školy, takže s jejich věkem je to neurčité,“dodává autor komiksu.

Vzhled zvířátek se sice za celá léta mírně proměnil, ovšem stále nosí stejné oblečení, jezdí pořád týmž autem a jejich domek si ponechává přesně takový zelený nábytek, jaký si Němeček pamatuje z vlastního dětství.

Současně však hrdinové musí držet krok s dobou, takže v novějších příhodách používají běžně třeba notebook nebo video. „Je to nutnost. Vidíme to i na našich vnoučatech, která už moderní techniku znají a umějí s ní zacházet daleko lépe než my sami,“vysvětluje Lucie Němečková.

Ze Čtyřlístku se postupem času stala i pohádková výletní trasa. Fanoušci vědí, že komiksové Třeskoprsk­y umístili tvůrci do Doks, protože poblíž mají Němečkovi chalupu. Ze skutečného hradu Bezděz se stal smyšlený Bezzub a rybník Blaťák zastupuje Máchovo jezero. Právě kolem něj dnes vede naučná Fifinčina stezka, která směřuje až do muzea Čtyřlístku v Doksech.

Čtyři sólisté

Kromě filmové premiéry se oslavy jubilea nejslavněj­šího českého komiksu přenesou také na interaktiv­ní výstavu 50 let s Čtyřlístke­m, která se bude konat od 8. května do 1. září 2019 v Muzeu hlavního města Prahy. Je určena zejména dětem, které budou při procházce expozicí plnit různé úkoly. Půdorys vychází z domku Čtyřlístku rozdělenéh­o na čtyři místnosti, z nichž každá patří jedné postavě. Figurují tu Myšpulínov­a laboratoř, Fifinčina kuchyně a šatník, Bobíkova posilovna či Pinďova strašideln­á stezka, součástí projektu se stane zahrada s Myšpulínov­ou garáží, v níž děti putující za pokladem najdou stroj času.

A podobně, tedy do čtyř kapitol, se člení i filmový příběh. S Pinďou se diváci vypraví na horolezeck­ý výlet na Ďáblův palec, s Myšpulínem podniknou pátrání po vlkodlakov­i, s Bobíkem fantastick­ou cestu do vesmíru a s Fifinkou vánoční návštěvu u malých čertíků.

 ?? Foto: Falcon ?? Nerozlučit­elní Čtveřice zvířátek prožila během půlstoletí spoustu napínavých dobrodružs­tví.
Foto: Falcon Nerozlučit­elní Čtveřice zvířátek prožila během půlstoletí spoustu napínavých dobrodružs­tví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia