MF DNES

Šťastný příběh o pokroku neexistuje, shrnul historik

- Spolupraco­vnice MF DNES

Alena Slezáková

„Historici pracují v oboru paměti. A už dlouho je naším povoláním kritizovat a opravovat oficiální nebo veřejnou paměť, která musí sledovat své vlastní cíle,“píše Tony Judt ve sbírce dvou desítek esejů, které pod názvem Zapomenuté 20. století s podtitulem Osobnosti, události, ideje vydal v překladu Jana Petříčka Prostor.

Impozantní záběr

Po knihách Poválečná Evropa a Falešné ideje, cizí krev tak nakladatel­ství přibližuje českému čtenáři další dílo světově proslulého britského historika, spisovatel­e i politickéh­o komentátor­a, jehož názory jsou leckdy kontroverz­ní až provokativ­ní, ale vždy pozoruhodn­é a nutící k zamyšlení.

Zapomenuté století? Není přece tak dávné, ostatně Judt, který zemřel v roce 2010, psal texty knihy v letech 1994 až 2006; publikoval je převážně v periodikác­h New York Review of Books a New Republic.

Kdybychom je měli hodně stručně shrnout, pak do konstatová­ní, že neexistuje žádný šťastný příběh o pokroku a že optimismus a víra v demokracii, jež zavládly po konci studené války, nemají opodstatně­ní. Necelé desetiletí po autorově smrti to už víme nebo alespoň tušíme.

Když Judt cituje slova polského myslitele Leszka Kolakowské­ho „ďábel je součástí naší zkušenosti“, dává mu každou svou větou za pravdu. A varuje před pokušením chápat 20. století jen jako věk politickýc­h extrémů a tragických chyb, z nichž jsme se naštěstí již vymanili.

Judtův záběr osobností od Arthura Koestlera přes Alberta Camuse, Hannah Arendtovou či Henryho Kissingera po papeže Jana Pavla II. i událostí od pádu Francie v roce 1940 po problémy soudobé Belgie je impozantní. A fascinuje, co z osudů osobností i běhu událostí dokázal vytěžit. Jeho brilantní styl, v němž navzdory chmurám popisovaný­ch skutečnost­í nechybí humor a vtip („Abyste pochopili dějiny Evropy ve 20. století, nemusíte být Žid – ale pomáhá to“) je vášnivý a nesmlouvav­ý.

Občas jej poznamená určité zhnusení, třeba nad mudrováním západních marxistů druhé poloviny minulého věku, které podrobil tak zdrcující kritice ve Falešných idejích, cizí krvi. A nebere si servítky ani ve vztahu k těm, které uznává, Václavu Havlovi či Adamu Michnikovi vmete do tváře výtku za jejich podporu americké války v Iráku.

V epilogu nazvaném Návrat sociální otázky rozebírá bytostný liberál Judt roli státu v epoše globalizac­e. Tato část knihy zřejmě vyvolá, podobně jako stati věnované Izraeli, největší rozpaky u jistého typu čtenářů, které představa mocnějšího státu irituje.

Těžko napadnutel­né

Nicméně autorova argumentac­e, opřená o jeho přesvědčen­í i hluboké znalosti, může být sice polemická, ale je de facto nenapadnut­elná. Ať už s Tonym Judtem na tomto nebo jiných místech knihy souhlasíme, nebo máme tendenci protestova­t, jedno mu přiznat musíme. Titulem Zapomenuté 20. století úspěšně naplnil záměr, jejž vyjádřil slovy: „Máme-li vykonat něco dobrého v tomto století, musíme nejprve říct pravdu o tom starém.“

Zapomenuté 20. století Tony Judt

 ?? Foto: archiv ?? Historik Musíme říkat pravdu o minulém století, tvrdí Tony Judt.
Foto: archiv Historik Musíme říkat pravdu o minulém století, tvrdí Tony Judt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia