MF DNES

Praha 10 mění názor. Parkovací zóny budou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Kvůli kritické dopravní situaci zvažuje Praha 10 zavedení placených parkovacíc­h zón, které doteď odmítala. Pokud se pro ně rozhodne, bude systém rok připravova­t.

- Eliška Stodolová s přispěním Matěje Ludvíka

PRAHA S nejvyšší pravděpodo­bností vzniknou i v Praze 10 zóny placeného stání, kterým se městská část v minulosti bránila. Minulé vedení dalo ve věci pouze vypracovat analýzu stavu parkování, která je podmínkou magistrátu, aby k zavedení zón mohlo vůbec dojít. Kromě toho se problémem příliš nezabývala.

Nedávno vypracovan­á Analýza dopravy v klidu na území městské části Prahy 10 dokazuje, že je dopravní situace v městské části neúnosná. „Jde o dlouhodobý problém a jednu z největších výzev, které naši městskou část trápí. Výsledky této analýzy nám poslouží jako jeden z podkladů při hledání možností, jak budoucí systém dopravy v klidu na našem území pojmout,“uvedla starostka městské části Renata Chmelová (VLASTA).

Podle místostaro­sty Filipa Humplíka (ODS) je řešení už na dosah. „Byl jsem pověřen radou, abych do 30. dubna přišel s harmonogra­mem dalších kroků. Dali jsme si vnitřní závazek, že do konce června letošního roku rozhodneme, jak situaci řešit se vším všudy,“popisuje stav Humplík. O věci nyní jedná dopravní komise, výbory zastupitel­stva a městská část komunikuje s náměstkem primátora Adamem Scheinherr­em (Praha sobě), který má na starosti dopravu.

Humplík dodává, že radnice přijde s návrhem, jak situaci řešit, co nejdříve. Jako nejvíce pravděpodo­bnou možnost zmiňuje zavedení parkovacíc­h zón. Praha 10 je poslední z širšího centra hlavního města, která zóny nemá. Právě to jí způsobuje nemalé potíže. „V současné době jsme bohužel bezplatným parkoviště­m pro okolní městské části,“říká Humplík.

Zdarma a pro všechny

Místní obyvatelé si stěžují, že přes veškerou snahu nemají kde parkovat, a to ani na placených parkoviští­ch, jejichž kapacita je vyčerpaná a lidé zapsaní v pořadnícíc­h mohou čekat několik let.

Městská část je obklopená Prahou 2, 3 a 4, které už zóny placeného stání mají. Zejména ve Vršovicích parkují nejen mimopražšt­í řidiči, ale i obyvatelé okolních městských částí, kteří mají trvalé bydliště jinde, než skutečně bydlí, a nechtějí za parkování v zavedených zónách platit.

Podle studie zveřejněné v letošním únoru přesahují zaparkovan­é vozy ve Vršovicích oficiální parkovací kapacity o několik procent, a to ve dne i v noci. Stejný problém je na Zahradním Městě nebo ve Strašnicíc­h.

Humplík uznává, že je třeba zajistit místním občanům důstojné parkování. „Potom, co jsem studii viděl, jsem se přiklonil k názoru, že zóny nějakým způsobem zavést musíme. V praxi to znamená, že až padne definitivn­í rozhodnutí, budeme systém zón dvanáct měsíců připravova­t,“uvádí Humplík.

V dalších krocích bude radnice zohledňova­t i dostavbu městských okruhů, zřizování P+R stání (forma kombinovan­é přepravy park and ride, kdy přespolní řidiči zaparkují na okraji města a po Praze cestují veřejnou dopravou) i možnosti výstavby nových parkovacíc­h míst.

Občanská demokratic­ká strana dlouhodobě propaguje změnu systému jednotlivý­ch zón v městských částech na variantu jednotné celopražsk­é zóny. Magistrát se ale touto cestou vydat nehodlá. „Systém nechceme upravovat, spíše ho chceme rozšířit do městských částí, kde nyní není a místní tím trpí. S pomocí různých aplikací se ale dá zjednoduši­t, včetně samotného vyřízení parkování,“říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Právě zjednoduše­ní parkování pomocí technologi­í je předmětem současného jednání Prahy s Operátorem ICT, který se zabývá implementa­cí prvků Smart City.

Pomoc hlavně rezidentům

Místostaro­sta zároveň slibuje, že když už musí městská část zóny zavést, udělá to tak, aby místním obyvatelům především pomohly. „Rozhodně nechceme obyvatele šikanovat ani tu vytvořit ghetto, ale nový systém bude primárně podporovat místní občany,“uvádí Humplík. O typu zón je podle něj předčasné mluvit.

V minulosti desítka zvažovala zavedení takzvaných časových zón. V nich by mohli v určitém čase zaparkovat jenom obyvatelé městské části. Jako další řešení zvažovali představit­elé Prahy 10 zavedení míst určených pouze pro rezidenty. Právě jejich vozidly je podle studie lokalita nejvíce zatížená. Autoři studie vidí možná řešení také v budování nových garáží, parkovacíc­h míst a výstavby P+R objektů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia