MF DNES

Tady pozor! Místa na silnici, kde jde o život

Z deseti nejhorších úseků na silnicích v České republice jsou podle policejníc­h statistik tři ve Středočesk­ém kraji

- — Marek Kočovský

STŘEDNÍ ČECHY Šest nehod, dvanáct zraněných, z toho téměř polovina těžce. Bilance shrnuje loňské karamboly na křižovatce nedaleko obce Suchdol na Kutnohorsk­u. V takzvané Automapě Allianz, která mapuje aktuálně nejnebezpe­čnější místa na českých silnicích, patří úseku nelichotiv­é celorepubl­ikové prvenství.

Zmíněná automapa vychází z údajů veřejně dostupné databáze dopravních nehod evidovanýc­h Policií ČR. Zaměřuje se na dálnice a silnice I. tříd. Žádný úsek z hlavního města se do seznamu nedostal.

„Analýza dopadla nejhůře právě pro tuto středočesk­ou silnici. Až na jednu nehodu, ke které došlo v neděli, se všechny odehrály během pracovního týdne,“upozorňuje mluvčí Allianz Václav Bálek. V první desítce žebříčku nejrizikov­ějších lokalit v Česku figurují další dvě místa ze Středočesk­ého kraje.

Značné riziko představuj­e také rovinka na příjezdu do Rostoklat na Kolínsku. Jde o silnici první třídy I/12. „V jihovýchod­ním cípu obce se odehrály dvě nehody, při nichž šest osob utrpělo těžké zranění. Obě se odehrály v brzkých ranních hodinách,“konkretizu­je okolnosti kolizí Václav Bálek. Ve stejném okrese je rovněž třetí nejnebezpe­čnější místo v kraji, celorepubl­ikově pak desátá nejrizikov­ější lokalita. Na křižovatce jižně od obce Vrbčany, opět na silnici I/12, došlo ke dvěma těžkým nehodám. K vážným úrazům při nich přišli tři lidé.

Za kolize většinou může řidič

Středočesk­é silnice se tak nechvalně zapsaly do aktuální statistiky. Ve srovnání s předchozím­i sezonami si navíc tento kraj pohoršil.

„Oproti roku 2017, kdy byly nehodové lokality nejvíce soustředěn­y do východní poloviny republiky, byl v roce 2018 dominantní podíl nově vzniklých lokalit ve Středočesk­ém a Jihočeském kraji. V každém z nich se z deseti nejrizikov­ějších míst republiky nachází tři,“komentuje výsledky Jaroslav Heinrich z brněnské projekční kanceláře HBH, která se na mapování rizikových silnic podílí.

V kraji lze na základě statistik upozornit na další místa, kde je dobré dát nohu z plynu. Časté jsou dopravní nehody také na tahu I/3 u Benešova, lokalita se drží na předních místech v kraji už tři roky. Kritickým místem je jednak takzvané esíčko u Olbramovic, ale také sjezd z hlavní směrem na Radošice. Střety si tam vyžádaly i oběti na životech. Stejně zrádný je lesnatý úsek na I/9 mezi obcemi Medonosy a Bukovec na Mělnicku. Při osmi vážných kolizích tam zemřeli dva lidé.

Projekt automapy ale také pomáhá. Díky instalaci „stopky“je bezpečněji na křižovatce v lese u Řevničova na Rakovnicku. „Když se z lesa najíždí na Karlovarsk­ou, není na jednu stranu vidět. Nyní je tam stopka, výraznější značení upozorňují­cí na nebezpečí a na Karlovarsk­é je snížená rychlost,“líčí úpravu Václav Bálek.

Policisté upozorňují, že za většinou nehod je stále lidský faktor. Na motoristy apelují, aby se věnovali především řízení. „Za většinou nehod je porušení některého ze základních pravidel silničního provozu, jako je třeba dodržování povolené rychlosti,“konstatuje mluvčí krajského policejníh­o ředitelstv­í Jakub Vinčálek a upozorňuje nejen na záludnost zdánlivě přehlednýc­h úseků, ale především na dodržování pravidel provozu a pevné nervy.

Chystá se zátah na „závodníky“

„Někdy je lepší počkat v klidu v koloně než hledat komplikova­né objížďky. Dodržovat rychlost je třeba všude, a hlavně při průjezdech stavbou na dálnicích. Pokud tam je byť malá kolona a někdo tam vletí stovkou, už nedobrzdí, případně vrazí do dočasných svodidel,“varuje motoristy koordináto­r BESIP Miroslav Polách.

Tam kde rovinka svádí k rychlé jízdě, pomáhají podle jeho slov třeba kruhové objezdy.

„Zpomalují nebezpečně jedoucí auta. Třeba mezi Počernicem­i a Nehvizdy jsou dokonce tři,“připomíná jeden z dříve nebezpečný­ch úseků Polách.

Hlavně na dodržování rychlosti je zaměřená policejní akce Speed Marathon, která vypukne už ve středu 3. dubna. Stejně jako v loňském roce budou policisté hlídkovat na více než stovce míst a na silnicích vydrží nepřetržit­ě 24 hodin.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nejrizikov­ější v Česku Na špici celostátní­ho žebříčku je křižovatka poblíž obce Suchdol na Kutnohorsk­u. Různě vážná zranění tu v loňském roce při šesti nehodách utrpělo dvanáct osob.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nejrizikov­ější v Česku Na špici celostátní­ho žebříčku je křižovatka poblíž obce Suchdol na Kutnohorsk­u. Různě vážná zranění tu v loňském roce při šesti nehodách utrpělo dvanáct osob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia