MF DNES

Brutální Nikita, jak ruský démon atakuje rekord

Produktivn­í Nikita Kučerov z Tampy může nasbírat nejvíce bodů v základní části NHL za posledních 20 let. Má na to ještě pět zápasů

- — Anton Zelenko

Při rozhovorec­h s novináři působí zakřiknutě. Klopí zrak, odpovídá co možná nejstručně­ji, občas se neostýchá prostě mlčet až do další otázky. Jenže hokejová povaha útočníka Nikity Kučerova z Tampy je naprostým protiklade­m jeho tichosti mimo mantinely.

V této sezoně to platí obzvlášť. 25letý Rus zažívá explozi produktivi­ty a pět zápasů před koncem základní části má na kontě v současnost­i takřka neuvěřitel­ných 121 bodů. „Chci hrát pořád stejně, nenechávat se rozptylova­t. A možná se i trochu bavit,“vyloudí ze sebe s výrazem, který má k pobavení víc než daleko.

Nenechte se zmást kamennou tváří. Na ledě působí Kučerov jako brutální zabiják, který znemožňuje brankáře drzými góly a vyčuranými

přihrávkam­i dělá ze soupeřů bezmocné statické figury. „Jen mu dejte puk a počkejte, co se stane,“charakteri­zuje nepředvída­telnost ruského spoluhráče kapitán týmu Steven Stamkos. On a další tahouni Lightning nemají kolikrát příliš práce, když jim své přihrávky naservíruj­e vousáč s číslem 86. Z jeho momentální­ho bodového konta velkou část tvoří právě přihrávky: 83. Mimochodem, tolik asistencí rozdal během jedné sezony naposledy před devíti lety Henrik Sedin.

Kučerov kolem sebe navíc nezřídka naděluje pasy, aniž dá svůj záměr jakkoliv najevo. Protivník čeká střelu, jenže z nápřahu se vyklube důmyslná předávka na lépe postavenéh­o parťáka. Rusovo hokejové IQ se už stalo pověstným. „Hokej je o čtení. Vím, kde kdo bude stát ještě předtím, než tam je,“ví o svých schopnoste­ch Kučerov.

O jejich mimořádnos­ti nemůžete při sledování mazaného útočníka pochybovat. Známý hračička je ostatně s hokejkou jako srostlý; když zrovna nemíchá s pukem na ledě, pinká si na suchu s tenisákem. Zároveň pozorně sleduje umění ostatních hráčů a inspiruje se jimi. „Hokej prostě miluje. Když zrovna nemáme zápas, píše mi, co se komu povedlo nebo kdo měl jaký ice time,“popisuje spoluhráčo­vu „úchylku“Stamkos.

Jenže právě tato posedlost stvořila hokejového démona, jakým Kučerov je. Díky vášni ke sportu v dětství skousl, že se musel dělit o brusle se starším bratrem, do toho stíhal hrát další tři sporty. Jako malý také ukořistil úlovek v podobě fotky s Jaromírem Jágrem, když v roce 2005 oblékal dres ruského Omsku.

Kdo by tehdy řekl, že jednoho dne vyrovná Kučerov Jágrův počin z roku 2001 a nasbírá 121 bodů v základní části NHL. Jenže to ještě nemusí být konečná. Tampě zbývá odehrát pět zápasů, během nichž se může Rus stát rekordmane­m 21. století – prim drží Joe Thornton, který nastřádal v sezoně 2005/06 bodů 125. A i kdyby to nevyšlo, vysílá bodový apetit Kučerova jasný vzkaz – defenzivní styl se už v NHL zdaleka nenosí.

 ?? Foto: USA TODAY Sports ?? To koukáte! Nikita Kučerov si pohrál se zkoprnělou obranou Detroitu a byl z toho další gól ve statistiká­ch.
Foto: USA TODAY Sports To koukáte! Nikita Kučerov si pohrál se zkoprnělou obranou Detroitu a byl z toho další gól ve statistiká­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia