MF DNES

Jarní král

Zdeněk Štybar slaví další triumf v jarních klasikách

- Reportér MF DNES

Tomáš Macek

Ve dvou předchozíc­h sezonách marně čekal na další pronikavý úspěch často omezován v rozletu i týmovou taktikou své stáje Quick-Step, nejmocnějš­ího hráče na scéně jarních klasik.

Teď naopak Zdeněk Štybar ze síly vlastního týmu těží.

On je mužem, jenž dohrává velké šachové partie belgické stáje mnoha lídrů do matové koncovky. Tak jako včera.

Ve 33 letech Štybar září. Po triumfu na Omloop Het Nieuwsblad, zahajovací kostkové

klasice seriálu World Tour, ovládl i další prestižní závod po kostkách E3 BinckBank Classic, dříve známý pod názvem E3 Harelbeke.

„Obrovská radost,“líčil. „Potvrdil jsem, že mám formu. Navíc jsme jako tým byli v ideální pozici, v každé ze skupin jsme měli někoho, mohli jsme taktizovat.“

Dlouho šlapal sám v čele závodu jeho týmový parťák Bob Jungels. Za ním v silné čtyřčlenné skupině pronásledo­vatelů se tudíž Štybar dle nepsaných zákonů cyklistiky nepodílel na tvorbě tempa. Naopak mohl šetřit síly.

Sedm kilometrů před cílem byl Jungels dostižen. Vzápětí přišel čas českého jezdce. Dvakrát zaútočil, dvakrát jej dostihli.

Rozhodnout musel spurt. Olympijský šampion Greg Van Avermaet udeřil, Štybar ho pokryl a odrazil i útok bývalého cyklokroso­vého mistra světa Wouta Van Aerta.

Vítězství bylo opět jeho. Tým Deceuninck-Quick-Step na Twitteru jásal: „Tak bojuje naše vlčí smečka.“

Před sezonou Štybara hecoval jeho šéf Patrick Lefevere: Už musíš ukázat, že jsi opravdu hvězda.

Tak to ukazuje. Vyhrál letos i horský dojezd etapy Kolem Algarve, byl čtvrtý na Strade Bianche. Zároveň si moc dobře uvědomuje, že v Quick-Stepu lídři fungují dle hesla „jednou pomůžeš ty, příště pomůžeme tobě“. Při etapách Tirrena-Adriatika tvrdě dřel pro sprintera Vivianiho a vrchaře Alaphilipp­a, načež přispěl k Alaphilipp­ovu triumfu na monumentu Milán - San Remo.

Italský závod chtěl Štybar původně vypustit, aby se lépe připravil na další belgické kostky. „Nakonec mě ale tým na San Remo nominoval a myslím, že jsem těch 291 kilometrů vcelku dobře vstřebal,“hlásil.

Včera potom kraloval v klání, jež je svým profilem považováno za generálku na další: Monument Kolem Flander (příští neděli).

„E3 je jedním z nejbrutáln­ějších závodů roku, jakési Malé Flandry,“připomněl Štybarův sportovní ředitel Tom Steels. „Kopce tu přicházejí rychle po sobě, což činí profil mimořádně obtížným.“

Pro legendární­ho Eddyho Merckxe je to jedna z mála jarních klasik, kde nikdy nevyhrál. Naopak další hvězdy – Tom Boonen a Fabian Cancellara – tu dominovaly více než jednou. Na jaře 2014 slavil v Harelbeke rovněž Peter Sagan. Včera však Slovák neudržel tempo se Štybarovou skupinou a lamentoval nad problémy s přehazovač­kou.

Štybar se naopak nabil sebevědomí­m. „Myslím, že by má forma na kostkách mohla ještě i trochu povyrůst,“věří. Prestižní cyklistick­ý server cyclingnew­s.com po jeho představen­í na E3 tvrdí: „Nyní je největším favoritem Kolem Flander.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Je to moje! Zdeněk Štybar vítězí v závodě E3 BinckBank Classic. Posunul se tak i na celkové 3. místo v žebříčku letošní World Tour.
Foto: ČTK Je to moje! Zdeněk Štybar vítězí v závodě E3 BinckBank Classic. Posunul se tak i na celkové 3. místo v žebříčku letošní World Tour.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia