MF DNES

Babiš vymění ministry

S kabinetem se rozloučí Nováková a Ťok

- reportér MF DNES Petr Kolář

PRAHA Od prvních změn ministrů dělí kabinet Andreje Babiše už jen několik dnů, maximálně týdnů.

Premiér se podle důvěryhodn­ých zdrojů MF DNES už dohodl s místopředs­edou Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlem Havlíčkem, který by měl v dohledné době nahradit Martu Novákovou v čele ministerst­va průmyslu a obchodu. Kromě toho by měl být Havlíček také vicepremié­rem pro ekonomiku, což bude nově zřízená vládní funkce. Stát by se tak mělo nejpozději po volbách do Evropského parlamentu, které budou ve druhé polovině května.

Prezident Miloš Zeman ve vyjádření pro MF DNES naznačil, že s výměnou Karla Havlíčka za Martu Novákovou nebude mít žádný problém.

Z Babišova kabinetu by měl brzy odejít také nejdéle sloužící ministr dopravy Dan Ťok. Na vlastní žádost. Sociální demokraté zatím žádného ze svých ministrů měnit nechtějí. A to ani ministra kultury Antonína Staňka, jehož jméno bylo v souvislost­i s odchodem z vlády skloňováno nejčastěji.

Havlíčkův případ je od počátku složitější. V minulosti totiž už jednou křeslo ministra průmyslu a obchodu odmítl. V listopadu 2017 to vysvětlova­l tím, že by byl „jako vlastník několika firem okamžitě ve střetu zájmu“, a dodal, že je navíc „extrémně vytížen jak v rámci podnikatel­ského, tak akademické­ho prostředí“.

Babišova pravá ruka

Jenže od té doby se z Havlíčka stala doslova Babišova pravá ruka pro ekonomiku. Ukázalo se to i při premiérově nedávné cestě do Bílého domu na setkání s Donaldem Trumpem, kde byl Havlíček jedním z ústředních členů delegace, zatímco z ministrů nevzal Babiš žádného.

„Celý život se kolem sebe snažím hledat lidi, kteří jsou schopnější než já. Jsem rád, že mi pan Havlíček velice pomohl odřídit Radu pro výzkum a inovace, zároveň je předsedou Asociace středních a malých podniků a živnostník­ů. Takže je to člověk, který mi zásadním způsobem pomáhá. Ale má svůj byznys a zatím to na stole není,“řekl tehdy o Havlíčkově vstupu do vlády Babiš.

Jenže od té doby se situace posunula. Premiér podle informací ze svého okolí na Havlíčka dále naléhal. I proto, že není příliš spokojen s prací ministryně Marty Novákové, kterou veřejně kritizoval třeba za její vyjádření k cenám mobilních operátorů. A Karel Havlíček podle informací MF DNES nakonec se vstupem do vlády souhlasil.

Prezident Miloš Zeman dal pro MF DNES najevo, že by Havlíčka nejspíš neměl problémy jmenovat. „Pokládám ho za odborníka. Stejně jako současnou ministryni,“uvedl Zeman. „Otázku ale pokládám za předčasnou, protože pan premiér mi nikoho takového nenavrhl,“dodal prezident.

„Spekulace o personální­ch změnách nekomentuj­i,“napsal k tomu v textové zprávě premiér Babiš. Také Havlíček odpovídal vyhýbavě. Zároveň uvedl, že už dnes s Babišem řeší věci, které spadají do kompetence ministryně průmyslu.

„S panem premiérem nyní řešíme zavádění Inovační strategie včetně prezentace priorit ČR v zahraničí, připravuje­me rozpočet na vědu, chystáme zlevnění mobilních dat a diskutujem­e návrhy pro podporu malých podnikatel­ů. Dotýká se to průřezově ministerst­va průmyslu a obchodu i ostatních resortů, což svádí k řadě spekulací,“konstatova­l Havlíček.

„Ale v tuto chvíli moje jiné angažmá není na stole, neřešíme to,“dodal obvyklou floskuli politiků, na níž bývá nejpodstat­nější spojení „v tuto chvíli“.

Karel Havlíček zároveň připustil, že ho těší postoj Miloše Zemana. „Celý profesní život se snažím argumentov­at a prosazovat věci na bázi odborných argumentů, nikoli pocitů či ideologií. Pokud to takto vnímá i okolí, tak mě to těší. Je-li to názor pana prezidenta, pak mě to těší dvojnásob,“podotkl.

Kromě Marty Novákové by měl v dohledné době z vlády odejít i ministr dopravy Dan Ťok. Ten ovšem na rozdíl od své kolegyně dobrovolně. Podle informací MF DNES už Andreji Babišovi oznámil, že by chtěl po pěti letech svoji funkci opustit. Čekalo se však, až si premiér najde nástupce, což se mu prý zatím příliš nedaří. Do toho přišel nejprve kalamitní sníh před koncem loňského roku a poté Ťokův spor se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v souvislost­i s kauzou Kapsch týkající se výběru mýta, kterou teď prověřují policisté a žalobci.

Ministr prý nechtěl odcházet s obrazem muže, který byl k rezignaci donucen kvůli zácpám na D1, nebo jako ten slabší v přestřelce s Faltýnkem. Kvůli tomu svůj krok odsouval, ale dále být ve vládě nechce.

A toto Dan Ťok v pátek vzkázal MF DNES na dotaz zda jsou pravdivé spekulace, že už toho má „plné zuby“a v průběhu dubnu hodlá skončit. „Angličané mají pro takovou situaci hezký výraz no comment,“napsal. Kdo by ho mohl nahradit, jasné není. Ani lidé z Babišova okolí netuší, jestli už premiér někoho vhodného našel.

Staňkova šance

Žádné změny se naopak v dohledné době nedají čekat u ministrů za sociální demokracii. Ministrem vnitra je totiž předseda ČSSD Jan Hamáček, Jana Maláčová s Tomášem Petříčkem se nedávno stali místopředs­edy strany, resorty práce a sociálních věcí, respektive zahraničí tak také žádné změny nečekají. Podobně je na tom i ministr zemědělstv­í Miroslav Toman, který má kromě jiného silnou podporu prezidenta Miloše Zemana. A tou se může pyšnit i šéf resortu kultury Antonín Staněk, o jehož pozici se před březnovým sjezdem ČSSD spekuloval­o nejvíc.

„Pokud jde o pana ministra Staňka, je mi na něm sympatická jeho tendence investovat do kulturních památek,“řekl předminulý týden prezident s tím, že si Staněk zaslouží delší šanci. Spekulace, že by jeho odvolání bránil, pokud Staněk odvolá prezidento­vi nemilého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, Miloš Zeman odmítl.

Nicméně hlasy po Staňkově konci utichly i v sociální demokracii. „Hamáček nemá jiné jméno. Vzhledem k rozložení sil ve straně by to navíc musel být někdo z Moravy a tam nyní nikoho takového nevidím,“sdělil zdroj blízký vedení strany. Sám Staněk ve velkém rozhovoru pro MF DNES, který vyjde v příštích dnech, řekl, že spekulace o jeho odvolání už ustaly a on má plnou podporu předsedy ČSSD Hamáčka.

 ??  ??
 ?? Foto: nsnsns nsnsns, nsnsnsns ?? Babišova důvěra Karel Havlíček by se mohl stát nejen novým ministrem průmyslu, ale i vicepremié­rem pro ekonomiku.
Foto: nsnsns nsnsns, nsnsnsns Babišova důvěra Karel Havlíček by se mohl stát nejen novým ministrem průmyslu, ale i vicepremié­rem pro ekonomiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia