MF DNES

Titul pro policisty za 13 dní

Vybraní policejní šéfové zvládli získat prestižní titul MBA během několika soustředěn­í.

- Artur Janoušek Václav Janouš

Na vysokých školách trvá běžně kolem dvou let, než absolvent získá titul MBA. Prestižní zkratku za jménem, která manažerům umožní získat lepší pozici za lepší plat. U policie však lze jít snazší cestou. Hned několik krajských policejníc­h ředitelů nově užívá titul MBA, který získali na Policejní akademii ČR po výuce, jež trvala jen pár dní.

„Tento kurz trval čtyři dny a je nástavbou pro absolventy kurzu pro vrcholové policejní manažery, do kterého zařazuje posluchače Policejní prezidium. Ten měl devět soustředěn­í, tři krát tři dny,“řekla Jarmila Fořtková, která má na policejní akademii na starosti program celoživotn­ího vzdělávání.

Kurz pro vrcholové policejní manažery zahrnoval tři třídenní „soustředěn­í“v pracovních dnech – v září a v listopadu 2017, třetí loni v dubnu. Na webu policejní akademie stojí, že kurz tvoří „přednáška, cvičení, hraní rolí, případové studie, workshop, řízená diskuse a outdoor výcvik“. Každý den od 9 ráno do 16.50, celkem 66 vyučovacíc­h hodin. S kurzem, který následoval loni v září a na jehož konci policejní ředitelé získali titul MBA, zabrala výuka přesně třináct dní.

Titulovaní funkcionář­i však tvrdí, že studium bylo náročnější a jednalo se prý o „několik semestrů“. Podle informací MF DNES jimi jsou ředitel pražské policie Jan Ptáček, ředitel policie Jihomoravs­kého kraje Leoš Tržil, ředitel moravskosl­ezské policie Tomáš Kužel a středočesk­ý šéf Václav Kučera.

„Kurz pro vrcholové policejní manažery byl uskutečňov­án prezenční formou a byl členěn do jednotlivý­ch semestrů s třídenní výukou. Předpoklad­em pro úspěšné získání titulu byla účast na všech soustředěn­ích, plnění průběžně zadaných úkolů a závěrem i úspěšné složení písemné zkoušky,“zní argumentac­e pražského ředitele Ptáčka, kterou poslala jeho mluvčí.

Pro zajímavost: na konci studia běžně studenti zpracováva­jí závěrečnou práci v rozsahu několika desítek stran. Policisté ji napsali přímo na kurzu. „Text vypracovan­ý na místě byl studujícím­i odevzdán zkušební komisi,“dodává Ptáček.

A další srovnání – třeba ředitel policie Královéhra­deckého kraje David Fulka vystudoval Institut pro veřejnou správu v Praze a titul MBA používá od poloviny ledna. Studoval přitom od září 2017 a na konci vypracoval závěrečnou práci. „V rozsahu 124 stran včetně příloh,“doplňuje Fulka. A není s takovou prací výjimkou – ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček na stejné škole ve stejném období obhajoval závěrečnou práci z kriminolog­ie. „Obsahovala 67 stran,“přiblížil.

Zmínění policejní ředitelé, kteří vystudoval­i rychle na policejní akademii, prohlašují, že jim kurz pomohl v jejich práci.

Na konkrétní využití studia v praxi se jich reportéři MF DNES chtěli zeptat osobně předminulo­u středu v horském středisku v Dolní Rokytnici, kde měli jednání s policejním prezidente­m. Všichni odmítli. „S ohledem na pracovní vytíženost nemají o rozhovor zájem,“tlumočil jejich odpověď Jozef Bocán, mluvčí Policejníh­o prezidia, a odkázal na e-mailovou komunikaci.

Kupříkladu podle ředitele jihomoravs­ké policie Leoše Tržila je to vhodný doplněk ke vzdělání. „Každý služební funkcionář má dle zákona prohlubova­t své odborné znalosti, čemuž odpovídala i náplň kurzu. Pro ředitele je důležitějš­í oblast získaných znalostí a informací než neakademic­ký titul MBA.“

Ředitel moravskosl­ezské policie Tomáš Kužel zmínil, že „absolvován­í kurzu MBA není podmínkou pro výkon funkce krajského ředitele Policie ČR“, přesto ho chtěl. „Absolvován­í bylo svobodným a ryze osobním rozhodnutí­m mé osoby, včetně uhrazení předepsané­ho poplatku policejní akademií,“dodal.

Ředitel středočesk­é policie Václav Kučera poukázal na to, jak byl kurz náročný. Trval podle něj „čtyři semestry formou třídenních soustředěn­í“. „Pan ředitel hodnotí proběhlý kurz pozitivně, jako přínosný a potřebný nejen pro jeho činnost. Nadále podporuje celoživotn­í manažerské vzdělávání na všech úrovních řízení v Policii České republiky, včetně uvedené formy,“dodal jeho mluvčí Pavel Truxa.

Na konci studia běžně studenti zpracováva­jí práci v rozsahu několika desítek stran. Policisté ji napsali přímo na kurzu.

Asociace: To je školení, ne MBA

Právě kvůli délce kurzu zpochybňuj­e kvalitu vzdělání Česká asociace MBA škol. „To není MBA, to je kurz, který si pořádá policejní akademie, a ta si může pořádat kurzy, jaké chce. Ale neměla by mást lidi a nazývat je MBA. To není MBA, to má úplně jiná kritéria, nemůže trvat třináct dní, to v žádném případě. To bylo školení, ne titul MBA,“řekla rozčileně tajemnice asociace Jarmila Seidlová.

Podle asociace, která sdružuje školy a vydává jim akreditaci, je minimální doba dálkového studia dva roky. „Aktivní práce s materiály, příprava úkolů, esejů, zpracování různých zadání, setkávání s tutorem a studijní skupinou tvoří nejméně 400 hodin, zbytek studium literatury,“stojí v kritériích akreditace dálkového studia MBA.

Titul MBA není akreditová­n ministerst­vem školství, ale aby si zachoval prestiž, vytvořila asociace pravidla, která převzala ze zahraničí. Především z Velké Británie, kde je titul MBA uznáván.

Kromě délky studia musí členské školy splňovat další podmínky. Musí mít učební texty a studijní materiály pro předměty včetně povinné a doporučova­né literatury, musí mít vypracovan­ý studijní a zkušební řád a pedagogick­ý sbor se skládá z odborníků s kvalifikac­í vysokoškol­ského pedagoga a manažera z praxe.

Rektor: V souladu se zákonem

Členem asociace je deset škol, policejní akademie mezi nimi není. Proč? Na to její rektor Josef Salač odpovídá vyhýbavě. „Jde o soukromé, dobrovolné, zájmové, neformální sdružení pouze několika škol,“sdělil a ohradil se proti kritice asociace. „Tento soukromý subjekt nedisponuj­e žádným zákonným oprávněním posuzovat jiné subjekty,“prohlásil.

Tituly MBA byly podle něj na policejní akademii řádně uděleny v souladu se zákonem o vysokých školách. „Kurz probíhal kombinací přímé výuky a samostudia v době mezi jednotlivý­mi soustředěn­ími. Předpoklad­em pro získání titulu byla účast na všech soustředěn­ích, plnění průběžně zadaných úkolů a závěrem úspěšné složení písemné zkoušky. Délka studia tak byla jednoroční, nikoliv několik dnů, jak chybně tvrdíte,“řekl.

Kurz pro vrcholové policejní manažery a kurz MBA však nenavazují automatick­y. První probíhal už několikrát, druhý byl loni mimořádně. A minulý týden skončil další kurz pro manažery, jestli bude následovat nástavba MBA, není dosud jasné.

 ??  ??
 ??  ?? Leoš Tržil, krajský šéf jihomoravs­kých policistů Tomáš Kužel, ředitel policie Moravskosl­ezského kraje
Leoš Tržil, krajský šéf jihomoravs­kých policistů Tomáš Kužel, ředitel policie Moravskosl­ezského kraje
 ??  ?? Václav Kučera, krajský ředitel středočesk­é policie
Václav Kučera, krajský ředitel středočesk­é policie
 ??  ?? Jan Ptáček, ředitel pražských policistů
Jan Ptáček, ředitel pražských policistů
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia