MF DNES

Nový šéf KDU-ČSL Marek Výborný má cíl: 10 procent a vláda

Lidovci budou hrát roli při sestavován­í příští vlády, věří jejich nový šéf.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Poptávka po věcné, kultivovan­é, konzervati­vní, středoprav­icové politice je.

Poslanecko­u lavici pravidelně střídá za učitelskou katedru na pardubické­m gymnáziu v Mozartově ulici, kde vede maturitní seminář. Po víkendovém sjezdu KDU-ČSL v Brně, na kterém byl zvolen předsedou strany, však Marek Výborný ví, že jde načas o jeho poslední školní rok. V rozhovoru pro MF DNES mluví o tom, jak chce přivést stranu do vlády a být v ní ministrem školství.

Před osmnácti lety, shodou okolností taky v Brně, se váš otec Miloslav Výborný rozhodoval, zda přijme kandidatur­u na post předsedy KDU-ČSL. Nakonec se rozhodl do toho nejít. Radil jste se s ním o své kandidatuř­e?

V taťkovi mám velký vzor, že politiku lze dělat slušně a poctivě. Také jsem mu vděčný za to, že v těch zásadních věcech mi říká svůj názor, ale ve finále se vždycky musím rozhodnout sám. Není to tak, že by to byl můj přítel na telefonu. Ohledně mé kandidatur­y mi spíš naznačoval, co všechno to s sebou ponese.

Kde vidíte lidovce po příštích sněmovních volbách?

Chci a budu předsedou úspěšné KDU-ČSL. Výsledek musí být takový, abychom byli významným hráčem při sestavován­í příští vlády a dokázali tak naplnit program. Chci, aby KDU-ČSL usilovala o ministerst­vo práce a sociálních věcí a ministerst­vo školství.

Jaký zisk si představuj­ete?

Poptávka po věcné, kultivovan­é, konzervati­vní, středoprav­icové politice je. A důkazem je výsledek Pavla Fischera v prvním kole prezidents­ké volby, který byl přes 10,5 procenta. Kolem tohoto čísla bych viděl voličský potenciál KDU-ČSL a tam bychom měli směřovat.

Na sjezdu jste jako jeden z programový­ch bodů vyhlásil dluhovou amnestii. Nebude to nefér vůči věřitelům?

Ta amnestie se nemá týkat jistiny, ale příslušens­tví, jako jsou penále, pokuty a úroky. Je to dědictví, které si neseme ještě z doby šmejdských praktik před rokem 2016, kdy tady z relativně malé jistiny vznikly obrovské dluhy právě na tom příslušens­tví.

Řekl jste, že v příští vládě chcete být ministrem školství. Jaký by podle vašich představ měl být v té době průměrný plat učitele?

Platí, co máme v programu, tedy 130 procent průměrné hrubé mzdy. Musím říct, že mě v posledních dnech šokovala vládní koalice, když během dvanácti hodin trapným způsobem – ohnutím jednacího řádu – změnila názor ohledně navýšení platů učitelů. To bylo plivnutí do tváře všem učitelům. A jak jsem řekl, nejlepším dárkem pro naše děti nejsou obědy zdarma, ale zvýšení platů jejich učitelů.

Loni na podzim jste mi říkal, že stále máte úvazek na pardubické­m gymnáziu. Už jste ho ukončil?

Nemohu skončit uprostřed školního roku, takže tam mám maturitní seminář a připravuji zhruba patnáct studentů k maturitě. Ale samozřejmě cítím velkou odpovědnos­t vůči KDU-ČSL a od příštího školního roku se tak budu muset tohoto svého srdečního povolání načas vzdát.

Ve Sněmovně jste se zviditelni­l návrhem, podle něhož má být manželství svazkem muže a ženy. Nezavíráte si tím dveře před mladými voliči?

Rozhodně ne. Ten návrh není namířen proti nikomu. Není nějak homofobní. Je to pozitivní zdůraznění hodnoty stabilní rodiny, kterou tvoří máma, táta a děti, a manželství, které je svazkem muže a ženy.

Na manželství nahlížíte jako na rodinu matky, otce a dětí. Není to ale spíš stvrzení, že se dva lidé mají rádi?

Manželství není vztahem dvou milujících se osob. Samozřejmě, láska je velmi důležitá, ale není všechno. Manželství má roli emocionáln­í, vztahovou, ekonomicko­u, ale také možnosti předávat lidský život. A ta u homosexuál­ních vztahů zkrátka není. Nehodnotím, kdo s kým žije. Pokud je pro někoho termín registrova­né partnerstv­í nedůstojný, ať hledá jiné řešení, ale manželství musí zůstat na úrovni muže a ženy.

 ?? Foto: ČTK ?? Lídr Po Pavlu Bělobrádko­vi vede od pátku lidovce poslanec Marek Výborný.
Foto: ČTK Lídr Po Pavlu Bělobrádko­vi vede od pátku lidovce poslanec Marek Výborný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia