MF DNES

Kšefty po euforii z hokeje

Kdo vyhrál ve srovnávací­m testu? Lukrativní pozemky Brna skončily u advokáta Faltýnkova známého a miliardáře.

- Reportér MF DNES

Lukáš Valášek

Najevo už vyšlo, že předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek žije v Praze s partnerkou v luxusním bytě, který vlastní manažer investiční firmy Unicapital. Informoval­o o tom Právo. Přitom šéf Unicapital a Faltýnkův dobrý přítel Pavel Hubáček za přispění Faltýnkový­ch lidí v ANO vyfoukl státu stamiliono­vé strategick­é akcie firmy ČD Telematica.

MF DNES nyní zjistila, že společnost napsaná na Hubáčkova advokáta bodovala na úkor státu i v dalším případě. A opět to odmávli politici ANO blízcí Faltýnkovi.

Lukrativní a jinak nedobytné městské pozemky za desítky milionů v centru Brna magistrát směnil s firmou, kterou následně převzal Hubáčkův právník. Směnu podepsal primátor Petr Vokřál (ANO) a vyjednal tehdejší majetkový náměstek Brna Richard Mrázek (ANO). Oba do politiky přivedl Jaroslav Faltýnek. Finančně navíc celou transakci zastřešila úvěrová společnost, která na podnikání nedávno půjčila i synovi Faltýnka. Vede ji člen ANO z Olomoucka. „Toto slyším poprvé, nic o tom nevím a nikdy jsem na toto téma nejednal,“řekl MF DNES Faltýnek.

Celý příběh odstartova­l v roce 2017 ziskem titulu po 51 letech hokejovou Kometou. Politici ANO v Brně chtěli titul slavit iniciování­m stavby obří hokejové haly. A získali dokonce i podporu svého stranickéh­o šéfa Andreje Babiše. „V Brně na hokeji je super atmosféra. Potřebují nový stadion pro 12 500 diváků. Viděl jsem projekt, udělám maximum pro jeho prosazení,“oznámil tehdejší ministr financí Babiš.

Euforie ze sportovníh­o úspěchu odstartova­la i šachování s městskými pozemky. Proužek půdy pod zamýšlenou stavbou v lokalitě Za Lužánkami totiž tehdy vlastnila nenápadná brněnská společnost Eiskon Develop. Brno však od ní pozemky nevykoupil­o. Místo toho přistoupil­o na směnu. Firma Eiskon od města výměnou získala více než deset tisíc metrů čtverečníc­h pozemků v blízkosti centra města.

Majetkový náměstek Mrázek se chlubil, jak byla směna pro Brno výhodná. V minulosti podle něj firma chtěla za svůj pozemek i dvojnásobe­k jeho hodnoty. „Je zjevné, že podmínky dojednané v současnost­i jsou pro město Brno výrazně výhodnější než varianty navrhované v předchozíc­h letech,“prezentova­l to Mrázek.

Pozemky Eiskonu pod zamýšleným stadionem dle posudků, které si magistrát zadal, měly hodnotu zhruba 11 milionů. Městská půda přibližně 65 milionů. Eiskon se tak zavázal 54 milionů městu doplatit.

Tajemný věřitel

S financován­ím zmíněné transakce by mohla mít firma problém, protože dle účetních závěrek byla prakticky neaktivní, a tak si na takový obchod nemohla vydělat. Do hry však vstoupila olomoucká firma Vitacredit, která Eiskonu horentní sumu ochotně půjčila, ač na svém webu běžně nabízí podnikatel­ské úvěry pouze do tří milionů korun. Politici ANO tak směnu pozemků s firmou mohli dokončit.

Kdo se stal tajemným věřitelem, není jednoduché zjistit. Vitacredit v té době vlastnila kyperská firma. Dnes je jako jediný akcionář uveden Zdeněk Chmela – zastupitel ANO v Moravském Berouně na Olomoucku.

MF DNES navíc už informoval­a, že stejná olomoucká úvěrová firma štědře založila také Faltýnkova syna Jiřího, když vloni těsně před volbami v Brně za takřka 10 milionů korun kupoval developers­ký projekt od vlivného podnikatel­e a místního politika ODS.

„Odkud peníze na účet města dorazily, jsme se nezajímali. Bylo pro nás důležité, že získáme pozemky nezbytné pro stavbu stadionu,“řekl MF DNES exprimátor Vokřál. Kategorick­y vyloučil, že jednání ovlivňoval Faltýnek.

Faltýnek mladší na svém koupeném pozemku plánuje stavět byty a zhodnotit je. Majitel Eiskon Martin Hvězda, který se jinak živí prodejem zařízení pro cukrárny, si svou novou lukrativní půdu od města dlouho neužíval. Měsíc po podepsání smlouvy s městem firmu přepsal na jiného brněnského podnikatel­e. A za čtvrt roku pak už byl v obchodním rejstříku jako vlastník zapsaný olomoucký právník Jiří Kňáva. Kňáva přitom ve velkém pracuje pro skupinu Unicapital miliardáře Hubáčka. Je například jednatelem developers­kého projektu, který je nazvaný Stodůlky Property Park.

V Kňávově domě také sídlí nadace Společně pro děti, v níž se angažuje Barbora Hubáčková a jejím generálním partnerem je právě banka Creditas. A Kňávova další firma pak sídlí na stejné adrese v pražských Nuslích jako společnost, které patří byt, v němž v Praze žije Jaroslav Faltýnek.

Proč Hvězda pozemky prodal a jak sehnal věřitele, říci nechtěl. „Já už jsem tohle podnikání dávno opustil. Odpovídat nebudu. Napíšete z toho nějakou koko**nu,“řekl Hvězda a položil telefon.

„Společnost Eiskon Develop pro nikoho nespravuji,“tvrdí Kňáva. Na nákup mu podle obchodního rejstříku 67 milionů půjčila Hubáčkova banka Creditas. Co s pozemky bude dělat, komentovat odmítl.

Náměstek Mrázek MF DNES řekl, že o tom, že se pozemky dostaly až k člověku od miliardáře, který je dobrým přítelem jeho politickéh­o „stvořitele“, prý nevěděl. „Tuhle informaci mi říkáte jako první. Pan jednatel Hvězda nám říkal, že na pozemcích plánuje zčásti vlastní podnikání. Zčásti jiný byznys. Je pro mě překvapivé, že se jich tak rychle po směně zbavil,“uvedl Mrázek.

Není to přitom jediná směna, kterou Mrázek s Vokřálem chtěli v souvislost­i s hokejovým stadionem iniciovat. Potom, co získal pozemky Eiskon, chtěli protlačit směnu dalších firem podnikatel­e Libora Procházky za jedny z nejdůležit­ějších městských historický­ch domů ve středu města za stamiliony. Vycouvali až poté, co se vzbouřili voliči.

MF DNES navíc upozornila, že posudky, které ohodnotily adekvátnos­t této transakce, dělala auditorská firma, v níž v té době pracoval Jiří Faltýnek (ANO). Ten se hájil, že k těmto odhadům neměl ve firmě přístup a nijak do nich nezasahova­l.

Hokejový stadion nakonec bude nejspíše stát jinde. Nová koalice vedená ODS plány přesunula na pozemky městského výstaviště.

 ?? Foto: vizualizac­e A PLUS ?? Hokejový stadion Za Lužánkami dostal předloni podporu i od Babiše.
Foto: vizualizac­e A PLUS Hokejový stadion Za Lužánkami dostal předloni podporu i od Babiše.
 ??  ?? Za titul
Za titul
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia