MF DNES

Duben vyžene lyžaře z hor

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Po slunečném víkendu čeká Česko průměrný týden, bez aprílových překvapení. „Pondělí přinese za studenou frontou nižší teploty, ale maxima budou pořád slabě nad normálem, ovšem v dalších dnech se bude opět oteplovat a postupně místy zesilovat vítr. Srážek bude jen málo,“popisuje počasí na začátku týdne meteorolog Martin Tomáš z ČHMÚ.

O víkendu padaly rekordy hlavně na severní Moravě. V sobotu padl rekord na stanici Bílá a stanici Jeseník. Naopak chladné ráno bylo na Šumavě. Minimální teploty zaznamenal­y na šumavských pláních, kde v neděli naměřili na Březníku minus osm stupňů. V sobotu naměřil trojlístek šumavských stanic ještě méně, na Kvildě -10,0, na Rokytské slati -10,2, a na Březníku dokonce -10,7 stupně.

Konec sezony

Ani nízké noční teploty však nepomohou milovníkům šumavského lyžování. Skiareál Lipno zakončil sezonu ve středu, v areálu Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy skončila sezona před týdnem a pravděpodo­bně příští víkend skončí sezona i na Zadově.

Totéž platí i pro Jeseníky. Několik set skalních lyžařů si tento víkend užívalo jarního lyžování ve dvacetistu­pňových „vedrech“v posledních otevřených lyžařských střediscíc­h v Jeseníkách. Lyžovalo se v Koutech, na Ovčárně, Červenohor­ském sedle i na Karlově. Pro polovinu z těchto areálů šlo už o poslední víkend v sezoně, jen na Červenohor­ské sedlo a Ovčárnu budou moci vyrazit lidé i příští víkend.

Naposledy byl otevřen areál v Rokytnici nad Jizerou, ještě příští týden se bude lyžovat v Peci pod Sněžkou a na Černé hoře. Ve Svatem Petru plánují nechat sjezdovku otevřenou do poloviny dubna.

V dubnu žádné extrémy

Meteorolog­ové jsou u předpovědí na delší dobu než týden vždy opatrní. V dubnu předpoklád­ají, že během jeho čtyř týdnů budou teploty průměrné až slabě nadprůměrn­é, tak jako i jednotlivé týdny období. První týden budou minimální noční teploty klesat většinou na plus 6 až 2 stupně, ojediněle až na minus jeden – maximální denní budou stoupat na 11 až 16 stupňů.

Poslední týden bude s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem 6 stupňů a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem 18 stupňů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia