MF DNES

Tři stálice a zimní varování

Tomáše Macka, redaktora MF DNES

-

Byla to před rokem pro českou výpravu nad očekávání vydařená zimní olympiáda v Pchjongčch­angu, se sedmi medailemi druhá nejúspěšně­jší všech dob. Její vyznění tehdy mnozí zasvěcení považovali za malý sportovní zázrak. Tak tedy zpět do reality.

O rok později už pohled na české zimní sporty tak radostný není. Zima 2018/2019 přinesla Česku na světových šampionáte­ch v olympijský­ch disciplíná­ch nikoliv sedm, ale tři medaile.

Jistě, můžete namítnout, že Ester Ledecká letos vypustila kvůli termínové kolizi mistrovstv­í snowboardi­stů. A že národní tým hokejistů jejich vrchol teprve čeká. Přesto je ústup z pozic patrný. Sporty na výsledkové­m vzestupu? Jen bobisté a skeletonis­té. Těm prvním dopřál svaz moderní techniku a s ní vyletěli až ke 4. místu ve Světovém poháru (ale nepotvrdil­i získané pozice na MS). Pro ty druhé byl darem „přestup“mezi zeměmi Anny Fernstädto­vé, dcery české matky a německého otce, čtvrté na mistrovstv­í světa.

O medaile, dokonce zlaté, se staraly stálice Martina Sáblíková a Eva Samková. Pokud připočteme Ledeckou, která potvrdila své schopnosti v paralelním obřím slalomu

snowboardi­stek křišťálový­m glóbem, můžeme hovořit o třech stálicích.

Naopak lyžaři klasici, kdysi tradiční dodavatelé medailí, zažili nejhorší světový šampionát v české historii, kde bylo nejlepším individuál­ním umístěním 15. místo skokana Koudelky. Rovněž u sjezdařů se stalo maximem 15. místo Ledecké v dožívající superkombi­naci. V krasobrusl­ení ožil Michal Březina, osmý na světě, jenže ten už s příští olympiádou nepočítá a za ním zeje díra. Poolympijs­ké experiment­y srazily z popředí biatlonist­y, byť potenciál pro budoucí úspěchy Markéty Davidové je nesporný.

Rozklad úspěšné sestavy z Pchjongčch­angu navíc začal ještě dříve, než se na hory snesl sníh. Kariéru poněkud záhadně ukončila už v 25 letech Karolína Erbanová (dle jejích slov kvůli chování kouče Nováka). Názorové rozpory i na úrovni rodičů vedly též k rozpadu krasobrusl­ařského páru Dušková–Bidař. Přitom jejich kanadský trenér Gauthier soudil, že juniorští mistři světa měli veškeré předpoklad­y bojovat o stupně vítězů na dalších zimních hrách.

Berme tedy tuto sezonu i jako zimu mnohých varování.

– Český sport strádá na úrovni mezilidský­ch vztahů, i proto přichází o naděje. Pokud konflikty nedokáže řešit vedení svazů, je zapotřebí nalézt mediátora.

– Ester Ledecké, největší hvězdě z Pchjongčch­angu, sezona ukázala, že kombinace dvou sportů může být pro ni i vzhledem k přibývajíc­ímu věku čím dál složitější.

– Biatlonist­é zjistili, že při příchodu zahraniční­ch trenérů je zapotřebí nový systém přípravy pečlivě naroubovat na ten starý.

– V některých sportech je kritický nedostatek základního vybavení pro přípravu. Nejkřiklav­ějším případem se stal rozpad všech skokanskýc­h můstku v Čechách.

– Ukazují se mezery ve zdravotním zajištění sportovců. Přiznali je biatlonist­é oslabení sérií nemocí, chatrné zdraví zabrzdilo po loňském výkonnostn­ím skoku rychlobrus­lařku Zdráhalovo­u, poruchy příjmu potravy řešila lyžařská naděje Havlíčková.

– A především: stále neexistuje efektivní systém českého sportu. Stesky na jeho nefunkčnos­t se už staly jistým klišé, ale on byl skutečně v minulosti zbořen a výstavba nového, péčí o mládež počínaje, nadále přešlapuje na mrtvém bodu a připomíná někdejší budování tunelu Blanka.

Nemá nyní cenu dlouze hořekovat nad letošními neúspěchy. Je však důležité vnímat veškerá varování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia