MF DNES

Satanistky z Českoslove­nska, které udělaly kariéru v Chile

Přístroje, na kterých si lidé přehrávali cenné zahraniční desky, nebo naopak českoslove­nskou kytaru, na niž hrál mladý George Harrison, představuj­e výstava Import / Export / Rock’n’Roll.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Pamětníci si v Českém muzeu hudby v pražské Karmelitsk­é ulici připomenou vysílání Radia Luxembourg i jeho rušení, atmosféru burz s vinylovými deskami nebo tuzexové bony. Mladší ročníky potom budou zírat s otevřenou pusou, co všechno se za minulého režimu muselo stát, aby se zájemce dostal k dnes zcela běžně dostupné komoditě, tedy k západní hudbě.

Oběma směry

Národní muzeum přichystal­o expozici, která potrvá až do konce ledna příštího roku a poměrně zeširoka mapuje, jak hudba od 60. do 80. let překračova­la železnou oponu. Celkem je v muzeu k vidění asi dvě stě exponátů včetně desek se zahraniční muzikou, nebo naopak se samizdatov­ými kazetami tuzemského undergroun­du. „V dnešní době už je poměrně těžké představit si, jaké obtíže s sebou za minulého režimu nesl poslech oblíbeného západního interpreta. Výstava poukazuje mimo jiné právě na nejrůznějš­í způsoby, jakými si tehdejší fanoušci hledali cestu ke svým oblíbencům,“říká ředitel instituce Michal Lukeš.

Dva různé světy připomíná třeba pasáž věnovaná hudebním publikacím. Jsou tu k vidění například výtisky časopisu Melodie se zaměřením na vyhlášenou inzertní rubriku a naproti nim tvorba Jazzové sekce, sice stále ještě režimem povolené, ale přesto odvážnější.

Že hudba neproudila, byť regulovaně, jen ze Západu k nám, ukazuje výstava především ve své druhé části. A to na příkladu exportních desek jako Kingdom of Life od Blue Effectu (původně Meditace) nebo Kanagom od Olympiku. „Deska se tehdy ve verzi pro zahraniční trhy jmenovala Can I Go, protože geniální značku lepidla v cizině nikdo neznal,“upozorňuje jeden z autorů výstavy, Petr Ferenc.

Z deště pod okap

Potom jsou tu exilové podoby tuzemské muziky. První desky Plastic People byly fyzicky vydávané ve Francii či Kanadě přičiněním původního zpěváka kapely Paula Wilsona poté, co se po vyhoštění z Českoslove­nska usadil v Torontu. Francouzsk­á kazeta Vladimíra Veita Texty obsahuje i jediný písňový text Václava Havla.

Do třetice se zmiňují hudebníci, kteří přímo na západním trhu uspěli – Ivan Král nahrávajíc­í s Davidem Bowiem či Patti Smithovou, Jan Hammer coby autor hudby k seriálu Miami Vice či diskžokej a promotér Jiří Smetana, jenž pomáhal objevit řadu později slavných kapel.

A v neposlední řadě dívčí kapela Satanic Girls. Původně začínala jako dixielando­vý orchestr Dívčí tradicioná­l, sovětská okupace zastihla šestici v zahraničí, kde už zůstala. Největší průlom zažily Satanic Girls v Chile, kde byly první dívčí kapelou hrající rock. Ferenc připomíná paradox, že jde asi o jediné hudebníky, kteří emigrovali z jedné socialisti­cké země do druhé.

 ?? Foto: Národní muzeum ?? Satanic Girls Výstava připomíná i tuto původně českou dívčí kapelu (na dobovém snímku).
Foto: Národní muzeum Satanic Girls Výstava připomíná i tuto původně českou dívčí kapelu (na dobovém snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia