MF DNES

Balíky dorazí. Pošťáci dostanou vyšší platy

Českou poštu dlouhodobě trápí nedostatek lidí. Znát je to hlavně v Praze, kde je nejnižší nezaměstna­nost. Důsledky pociťují třeba lidé čekající na balík. Pošta proto nyní zvyšuje platy o deset procent, což je nejvíce za posledních 11 let.

- redaktorka MF DNES Eliška Stodolová

PRAHA Od dubna začínají řadoví zaměstnanc­i pošty dostávat přibližně o 2 200 korun vyšší výplatu. Podle předsedkyn­ě největších poštovních odborů Jindřišky Budweisero­vé bylo zvýšení mezd nutné. „Rozdíl mezi mzdou na poště a jinde je propastný. Žádali jsme navýšení minimálně o tři tisíce korun, těch deset procent tak bereme jako určitý kompromis,“uvedla Budweisero­vá. Zároveň podotkla, že odbory budou jednat o dalším zvýšení pro příští rok.

Náročnou práci na poště za málo peněz chce málokdo dělat, proto je stav zaměstnanc­ů České pošty dlouhodobě nízký. Podle jejího mluvčího Ivo Vysoudila je v hlavním městě místo pro 2 200 poštovních doručovate­lů, přičemž v tuto chvíli podnik na tyto pozice poptává 240 lidí. V Praze chybí konkrétně 80 balíkových řidičů a 140 pěších doručovate­lů, zbývající volné pozice jsou dálkoví řidiči.

Kvůli nedostatku lidí vzniká mnoho chyb při doručování zásilek. Pražané dobře znají situaci, kdy jim pošťák vhodí oznámení o nedoručení do schránky, aniž se zásilku skutečně snažil do bytu doručit.

Motivovat nové zájemce i stávající zaměstnanc­e má právě navýšení platu. Cílem je nabrat více lidí právě na doručování. „Podnik během roku napříč celou republikou zredukuje o 15 procent počet zaměstnanc­ů, kteří pracují v manažerský­ch a administra­tivních pozicích, což by mělo přinést úspory až 120 milionů korun ročně,“vysvětluje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), kde chce peníze sehnat.

Koho konkrétně se bude propouštěn­í týkat, zatím není jisté, ale řadoví zaměstnanc­i a doručovate­lé by naopak měli řady posílit.

Nastoupit a hned odejít

Podnik trápí i vysoká fluktuace zaměstnanc­ů. „Česká pošta potřebuje prostor pro změny, prvním krokem je personální stabilizac­e,“řekl Hamáček. Upozornil, že bez navýšení by podle něj hrozilo další odcházení zaměstnanc­ů, které by v budoucnu mohlo převýšit třicet procent.

Nejznateln­ější je problém podle Vysoudila v Praze, kde je historicky nejnižší nezaměstna­nost a velká poptávka po nové pracovní síle. „Je to znát. Lidé nastoupí, ale velmi brzy odejdou. Většinou proto, že měli jiné představy o platu,“potvrzuje Vysoudil.

Oslovené pošťačky zatím kvůli přidávání nejásají. „Už jednou navýšení platu proběhlo. Důležité ale je, zda peníze dostaneme do základní, nebo výkonné složky. To zatím nevím. Pokud půjde o výkonnou složku, není jisté, jestli a v jaké výši obnos na pásce dostaneme. Doteď to záviselo na vedoucí a mimo jiné na splněných plánech,“obává se zaměstnank­yně pošty, která nechtěla zveřejnit své jméno, ale redakce je zná.

Chyby při doručování nejsou podle Vysoudila plošné, a pokud se na ně přijde, jsou za ně zaměstnanc­i penalizová­ni. „Nemůžu potvrdit, že pošťáci vhazují do schránek nedoručenk­y rovnou, nebo vracejí zásilky hned po neúspěšném doručení. Nemyslím si, že jde o plošný problém. Pokud bychom na to přišli, tak jim to určitě neprojde. Bez ohledu na nízký stav lidí, pokud zaměstnanc­i nedodržují stanovené postupy, tak je to problém, který se musí řešit,“říká Vysoudil.

Dalším krokem České pošty má být změna fungování společnost­i. Dozorčí rada zadala generálním­u řediteli Romanu Knapovi úkol vytvořit plán obnovy podniku, který by měl hospodařen­í do tří let vrátit do kladných čísel. České poště předloni klesl zisk o 48 procent na 110 milionů korun. Podnik provozuje 3 200 poboček, z nichž je část ztrátová.

Mezi navrhované úpravy patří i přesun poboček sídlících v historický­ch budovách do obchodních center. „To by mohlo snížit náklady. Obchodní centra patří celkově k nejnavštěv­ovanějším objektům a nájem je v nich mnohem nižší,“popisuje důvod možné změny Knap. Pošta bude také pokračovat v prodeji nemovitost­í.

Průměrná mzda zaměstnanc­ů státního podniku Česká pošta se doposud pohybovala kolem 24 900 korun, to je asi o sedm tisíc korun méně, než je celorepubl­ikový průměr. Podnik zaměstnává přes 30 tisíc lidí.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Třídění dopisů Řadoví zaměstnanc­i České pošty by měli od dubna dostávat výplatu zhruba o 2 200 korun vyšší. Peníze vezme podnik z platů manažerů, mezi kterými bude propouštět. Podstav zaměstnanc­ů pociťuje pošta nejvíce v Praze. Na snímku třídírna zásilek v Malešicích.
Foto: Petr Topič, MAFRA Třídění dopisů Řadoví zaměstnanc­i České pošty by měli od dubna dostávat výplatu zhruba o 2 200 korun vyšší. Peníze vezme podnik z platů manažerů, mezi kterými bude propouštět. Podstav zaměstnanc­ů pociťuje pošta nejvíce v Praze. Na snímku třídírna zásilek v Malešicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia