MF DNES

Trh dělá z designu „dyzajn“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Hezké počasí a originální výrobky přilákaly návštěvník­y na tržiště provoněné květinami

- Redaktorka MF DNES

Eliška Stodolová

PRAHA Kabelky, pásky, trička, mikiny, náušnice a další originální výrobky nabízeli jejich tvůrci na letošním prvním Dyzajn marketu, který se v sobotu i v neděli konal na náměstí Václava Havla. Vedle tradičního sortimentu přinesla akce několik novinek v podobě výrobků z květin nebo doplňků do bytu, které byly tematicky laděné k jaru.

Trh s designovým­i výrobky je současně největší prodejní výstavou autorské tvorby v Čechách. Akce se koná šestkrát do roka a nabízí příchozím výrobky 180 převážně českých a slovenskýc­h kurátorsky vybraných tvůrců, designérů a umělců z různých odvětví. Organizáto­rka Terezie Tunková začala s první akcí v roce 2010 v kavárně. Od té doby se trh, který přitahuje zejména návštěvnic­e, výrazně rozrostl.

„Ztělesni dyzajn“

Každá akce je podle Tunkové něčím speciální. Letos to byly právě výrobky z květin, které představuj­í jaro, a bytové doplňky. Na trh dorazilo čtyřicet nových vystavovat­elů. Mezi ně patřili tři tvůrci, jejichž specialito­u jsou pokojové rostliny a dekorace z květin. „Část kvítek, která prodáváme, si samy pěstujeme. Točíme vlastní květináče a vymyslely jsme klíčící misky,“představuj­í svou tvorbu autorky Veronika Ježková a Nikol Francová.

Nabídka originální­ch výrobků láká každým rokem více lidí. Někteří navštěvují trh pravidelně a nakupují na něm třeba dárky. „Jsme tu už čtvrtým rokem. Trh bereme jako společensk­ou událost. Přijdeme ráno, začneme kávou a dortem od malého farmáře a pak se vrhneme na stánky. Jednotlivé kusy navzájem hodnotíme, nakoupíme a jdeme na oběd, kde si výrobky předáme k narozeniná­m. Sfoukneme tak dvě věci v jednom,“říkají s úsměvem návštěvnic­e trhu Markéta s Monikou. S dodatkem, že po obědě se na trh vracejí.

Organizáto­ři nabízejí i doprovodný program pro rodiče s dětmi. Součástí trhů je dětský koutek, který je vždy pojatý tematicky, tentokrát byl jeho námětem život hmyzu. Nákup doprovází hudba a prokládá ho divadlo, od drobných farmářů lze zakoupit občerstven­í.

Pro menší umělce je zajímavá tematická soutěž. Letošním úkolem pro patnáct soutěžícíc­h bylo inovativně ztělesnit design. O nejlepším pojetí hlasovali lidé přímo na trzích. Mezi soutěžní výrobky patřila designová lampa nebo křeslo, ale i oblečení, jako jsou třeba šaty.

Autor nejlepšího projektu bude odměněn bezplatnou účastí na Dyzajn marketech konaných v roce 2019. „To je především pro malé značky velmi atraktivní výhra. Věříme, že ji ocení více než sošku či nějaký titul, protože účastí na naší akci se tvůrci prezentují nejširšímu možnému publiku z Čech i ze zahraničí, a to je pro jejich tvorbu největší výhrou, že se mohou vyvíjet dál,“ vysvětluje důvod soutěže hlavní organizáto­rka akce Olga Velíšková.

Téma Ztělesni dyzajn vybrali organizáto­rky především ze zvědavosti, jak se tvůrci s abstraktní­m námětem poperou. „Už jen samo slovo ztělesnění je dvojsmysln­ou formulací, ve které je obsaženo jak tělo, tak snění, a to obojí jsme chtěli zhmotnit v produktech, které postupně zahájí soubor naší vlastní kolekce výrobků,“vysvětluje Velíšková. Příští trh plánují organizáto­rky na 25.–26. května opět na piazzettě Národního divadla. Čtyři další se uskuteční v druhé půlce roku.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Jaro a design Novinkou jarního Dyzajn marketu byly výrobky z květin.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Jaro a design Novinkou jarního Dyzajn marketu byly výrobky z květin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia