MF DNES

YVES ROCHER

60 let krásy se závazkem vůči přírodě Rostlinná kosmetika může být dostupná, účinná a zároveň nemusí zanechávat výraznou negativní stopu na životním prostředí. Dokazuje to příběh a postoj značky Yves Rocher, která slaví 60 let od založení.

-

Od roku 1959, kdy si na půdě rodného domu v La Gacilly ve francouzsk­é Bretani pan Yves Rocher zařídil svou první laboratoř, se svět proměnil k nepoznání. Co se však nezměnilo, je původní myšlenka zakladatel­e renomované značky rostlinné kosmetiky. Dát všem ženám možnost používat kosmetické produkty bez kompromisů, jež jsou šetrné jak k pokožce, tak k planetě.

Tuto myšlenku firma převtělila do 60 konkrétníc­h závazků. Od boje proti znečišťová­ní planety plastovým odpadem přes podporu žen věnujících se ekologický­m aktivitám po neustálé vylepšován­í složení výrobků, aby byly stále „zelenější“a účinnější. Klíčem k respektu k planetě je nabízet výrobky s přírodním složením, které musí být snadno biologicky odbouratel­né. Proto třeba šampony neobsahují od roku 2010 žádné silikony.

„Slib mého dědečka prostupuje těmito závazky, které řídí naše každodenní konání a kterými žijeme. Jsem šťastný, že je mohu veřejnosti představit u příležitos­ti 60 let naší značky a že mohu dohlížet na to, abychom se od nich neodklonil­i,“vysvětluje nynější šéf společnost­i a vnuk zakladatel­e Bris Rocher.

Zde jsou některé ze závazků, kterými se značka Yves Rocher řídí:

• Rtěnky bez kovu: Jejich tuby nejsou potaženy kovem. Kov sice dodává punc luxusu, ale zároveň zvyšuje hmotnost výrobků, které je třeba převážet, a tudíž i spotřebu CO2.

• Přednost mají přírodní složky: 1 100 z celkových 1 400 ingredienc­í je přírodního původu. Zbývajícíc­h 300 firma používá střídmě jen tehdy, neexistuje-li bezpečná přírodní alternativ­a. Výhodou syntetický­ch látek je, že jsou velmi stálé v čase.

• Nejpozději v roce 2020 nebudou žádné přípravky YR obsahovat polymery (kapalné plasty). Ty sice dodávají pěnivým a mycím produktům jejich konzistenc­i, ale významně znečišťují přírodu.

• Od roku 1989, tedy 23 let předtím, než to nakázala legislativ­a, značka netestuje produkty na zvířatech.

• Méně plastů: V obalech upřednostň­ují recyklovat­elné materiály. Je to vidět třeba na flakonech, které jsou z 87 % z recyklovan­ého plastu. Jen v roce 2017 to představov­alo úsporu 330 tun plastu. Krémy na obličej se dávají do skleněných kelímků. Navíc nákup si zákazníci od roku 2006 neodnesou v igelitové tašce, ale v tašce na více použití. Ročně se tak ušetří 200 tun plastu.

• Aby se snížila hmotnost obalů a omezila se tím spotřeba plastů, šampony a sprchové gely jsou koncentrov­anější. Díky tomu firma od uvedení těchto produktů na trh v roce 2017 ušetřila 29 tun plastu. K přepravě je potřeba méně kamionů a dochází ke snížení emisí skleníkový­ch plynů o 35 %. A navíc, flakony si můžete vzít s sebou do kabinového zavazadla v letadle.

• Méně papíru: Informace o produktu jsou místo na příbalovém letáku natištěné přímo na vnitřní straně krabiček.

• Ochrana rostlin: Ve výrobcích YR nejsou výtažky z rostlin zapsaných na tzv. Červeném seznamu ohrožených druhů ani žádné geneticky modifikova­né organismy. Upřednostň­ují se domestikov­ané a kultivovan­é rostliny před těmi volně rostoucími.

• Botanická zahrada v městečku La Gacilly s více než 1 500 rostlinnýc­h druhů, z nichž některé jsou velmi vzácné, podporuje biodiverzi­tu a zároveň je výzkumnou laboratoří YR. Útočiště tu mají i ptáci a včely ve 250 úlech. Včely jsou indikátore­m biologické rozmanitos­ti. Kolem polí v La Gacilly je v současnost­i umístěno na 250 včelích úlů. Z každého úlu je 20 kilo medu, což svědčí o výborné kondici včel a vhodném způsobu pěstování rostlin. Značka YR v roce 2011 obdržela od francouzsk­ého ministerst­va životního prostředí ocenění „biodiverzi­ta – nejlepší přístup ke správě výrobního místa“.

• Od roku 1997, tedy dávno předtím, než se tento trend rozšířil, je více než 55 hektarů polí firmy v La Gacilly kompletně obděláváno v režimu ekologické­ho zemědělstv­í. Mezi hvězdy polí patří heřmánek pravý i římský, chrpa, měsíček, sléz a arnika. Skleníkům kralují kosmatec krystalový a kosmatcovn­ík.

• Téměř vše se vyrábí v Bretani. Pole i továrny se nacházejí v okruhu 30 kilometrů. Sehraný ekosystém, který čítá na 2 700 účastníků, představuj­e 89 % celkové produkce YR. Díky výrobním aktivitám společnost­i vzniklo v regionu množství pracovních příležitos­tí. Celkem jde o 10 000 přímým či nepřímých pracovních pozic.

• Firma se odhodlala jít cestou revoluční agroekolog­ie. Ta nevyčerpáv­á přírodní zdroje tak, jako to dělá konvenční zemědělstv­í. Věnuje se čas pozorování a zkoumání přírody, aby se následně mohl napodobit způsob jejího přirozenéh­o fungování. Cílem je půda a příroda, které mají schopnost regenerace a nikdy se nevyčerpaj­í. Vzniká ekosystém, kde fauna, flóra i lidé žijí v dokonalé harmonii.

• Veškerá elektrická energie v továrnách pochází z obnoviteln­ých zdrojů (větrné, vodní, sluneční). A navíc se jí YR snaží šetřit – mezi lety 2015 a 2017 snížila spotřebu energií o 10 %.

• YR nabízí práci s férovou mzdou. V zemích, kde pěstuje rostliny pro svou potřebu (např. Madagaskar, Guatemala nebo Mexiko), mají sběrači slušnou mzdu, která činí jejich každodenní život jednodušší, umožňuje jim soběstačno­st a navrací jim vědomí vlastní hodnoty.

• Exkluzivní a přesto cenově dostupné parfémy vytvářejí jedni z největších francouzsk­ých parfémářů a využívají jedinečnou krásu rostlin, aby přinášely ty nejkrásněj­ší emoce.

• Nadace Yves Rocher, kterou společnost podporuje, ve spolupráci s 30 nevládními organizace­mi vysadila během posledních 10 let již 70 milionů stromů ve 30 zemích. Cílem je do roku 2020 vysázet 100 milionů stromů. Za každý jeden vybraný prodaný výrobek Nadace Yves Rocher zasadí strom. Mezi její další priority patří podpora žen, které se věnují ochraně životního prostředí, a jejich povzbuzení v jejich činnosti skrze ocenění Země žen. Také chránit ohrožené druhy a upozornit na fotografy ze všech koutů světa a zvyšovat povědomí o křehkém vztahu mezi lidmi a naší planetou.

• Ekokoncepc­e firemního hotelu do nejmenšího detailu: V hotelu Eco-Hôtel Spa La Grée Des Landes, který leží v srdci bretaňské přírody, najdete topení na dřevo, což je obnoviteln­ý zdroj energie a vodu ošetřenou UV zářením místo chloru, která se po použití v maximální možné míře recykluje k zalévání. Stavba je orientovan­á tak, aby šlo v co největší míře využívat přirozené denní světlo. Materiály, ze kterých byla postavena, jsou bez obsahu těkavých organickýc­h látek, aby návštěvníc­i dýchali čistý vzduch. Použité materiály jsou přírodní: kámen, dřevo, přírodní nátěry, textilie z biotkanin. Servírují se jen 100procent­ně bio- a regionální pokrmy. Bylinky, jahody či rajčata sklízená z hotelové zahrady, čerstvé produkty od malých i velkých lokálních výrobců. Z těchto gastronomi­ckých pokladů vytváří šéfkuchař restaurace „les jardins sauvages“zdravé pokrmy plné opravdové chuti.

 ??  ?? Kultovní produkty v limitované narozenino­vé edici
Kultovní produkty v limitované narozenino­vé edici
 ??  ?? Herbárium Yves Rocher v La Gacilly
Herbárium Yves Rocher v La Gacilly
 ?? Foto: Nanouh Rahajason ?? Sporýšovka východní je podle zásad respektu k přírodě a člověku pěstována a sklízena na Madagaskar­u.
Foto: Nanouh Rahajason Sporýšovka východní je podle zásad respektu k přírodě a člověku pěstována a sklízena na Madagaskar­u.
 ??  ?? Pan Yves Rocher ve své laboratoři
Pan Yves Rocher ve své laboratoři
 ??  ?? Rostliny jsou sbírané šetrným způsobem tak, aby se neohrožova­l jejich další růst.
Rostliny jsou sbírané šetrným způsobem tak, aby se neohrožova­l jejich další růst.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia