MF DNES

Slovensko má první prezidentk­u

Zuzana Čaputová si dala ambiciózní cíl: naklonit si své odpůrce a sjednotit Slovensko.

- Foto: ČTK

Zuzana Čaputová V konzervati­vní katolické zemi vyhrála prezidents­ké volby liberálka. Protikorup­ční aktivistka Zuzana Čaputová ve druhém kole porazila místopředs­edu Evropské komise Maroše Ševčoviče poměrem 58,40 ku 41,59 procenta hlasů.

ČADCA Netřeba se bát, bude to dobré. Tak uklidňoval­a Zuzana Čaputová své příznivce ve chvíli, kdy výhru v prezidents­kých volbách ještě neměla jistou. Měla však pravdu. Slováci ji zvolili v poměru 58 ku 42 procentům a poprvé v historii své země tak v Grasalkovi­čově paláci usedne žena.

Úřadu se ujme v polovině června, ale už slíbila, že vítězstvím její práce nekončí. „Budu s těmi, kdo mi dali hlas, ale budu i s vámi, jejichž důvěru jsem si zatím nezískala, a budu se o ni nadále ucházet při výkonu svého mandátu,“řekla. Podle slovenskéh­o politologa Pavola Baboše jim bude muset zdůrazňova­t, že některé problémy nejdou vyřešit za dny či týdny. A už vůbec ne, pokud je nezačnou řešit sami.

Čaputová se radovala i z toho, že se do politickéh­o boje dá jít s vlastním názorem a bez agresivní kampaně. „Hledejme, co nás spojuje,“vyzvala občany. K urnám jich přišlo jen 41,9 procenta, tedy nejméně od roku 1999, kdy Slováci přímo volí hlavu státu. Pozorovate­lé to přičítali pěknému počasí, ale i obsazení druhého kola voleb. Tam se totiž dostali dva liberálové: právě Čaputová a Maroš Šefčovič. Konzervati­vní či protisysté­moví kandidáti vypadli a jejich příznivci si tak neměli z koho vybrat.

„Toto byl jeden ze dvou hlavních důvodů, druhým byl faktor jasný vítěz. Nejenže si příznivci Čaputové mohli říct, že už nemusí jít volit, ale i ti Šefčovičov­i mohli mít druhé kolo za jasně prohrané,“podotýká Baboš. Nejen je, ale i fanoušky soudce Štefana Harabina, předsedy krajně pravicové LSNS Mariana Kotleby či levicového politika Eduarda Chmelára si Čaputová bude muset získat.

Slovenská média výhru Čaputové oslavovala s vysvětlení­m, že lidé odmítli hrubou, populistic­kou a nenávistno­u politiku Roberta Fica a jeho vládní strany Směr. Ta však podle Baboše zatím zdaleka nekončí a Čaputová s tím bude muset počítat. Včera Čaputová řekla, že by Fica jmenovala premiérem, pokud by měl v parlamentu většinu. Na post ústavního soudce, o který usiluje, ho ale jmenovat nehodlá, protože je podle ní v této funkci nutná nestrannos­t.

„Pro voliče Směru tu není žádná alternativ­a. Žádná jiná politická strana nemá dostatečně dobrý sociální program, nesnaží se komunikova­t se sociálně slabšími vrstvami a nejvíc důchodci. Průměrný věk voliče Směru je okolo 65 let, přičemž většina jeho voličů je v důchodovém věku. To je velká část populace, kolem milionu lidí pobírá starobní důchod. A s těmito lidmi jiné politické strany buď nemluví, nebo to dělají velmi nestandard­ně,“říká Baboš.

Právě s vládními politiky se spojilŠefč­ovič, který sice oficiálně o post prezidenta usiloval jako nezávislý kandidát, ale Směr mu zajistil peníze na kampaň i reklamu z úst svých představit­elů. Diplomat z Evropské komise uznal porážku, když byla sečtená zhruba polovina hlasů, a vítězce po telefonu pogratulov­al. Do jejího štábu poslal kytici.

Na otázky, co bude dělat dál, Šefčovič nejdříve řekl, že se chce hlavně vyspat. Pak dodal, že bude přemýšlet, jak co nejlépe naložit s důvěrou voličů. „Bez podpory Směru bych se do druhého kola nedostal,“podotkl. Ke komentářům, které dodávaly, že bez podpory Směru by volby možná i vyhrál, však politolog Baboš podotýká, že by Šefčovič musel s kampaní začít už loni, a ne na konci ledna.

„Je možné, že by byl velmi dobrým kandidátem a že by i vyhrál první kolo. Zároveň by mohl svou kampaň vést jinak. Šefčovič velmi otevřeně projevoval liberálněj­ší a prodemokra­tické názory, ale jako kandidát Směru pak měl jisté limity. K některým věcem se nechtěl vyjadřovat, musel mlžit, a to mu uškodilo,“míní politolog.

Čaputové během noci pogratulov­ali politici z celého světa. A ráno prostředni­ctvím svého mluvčího český prezident Miloš Zeman, který před druhým kolem podpořil Šefčoviče. Na návštěvu vítězky z opačného tábora se však prý těší. Společné setkání může přijít už brzy, Čaputová chce totiž dodržet tradici a na svou první zahraniční cestu se vydá do Prahy. „Českou republiku vnímám jako bratrský národ. Prezidenta Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“řekla nová prezidentk­a.

 ??  ??
 ?? Foto: Jozef Jakubčo, SME ?? Zuzana Čaputová Do prezidents­kého paláce v Bratislavě, kde vystřídá Andreje Kisku, se nastěhuje v červnu.
Foto: Jozef Jakubčo, SME Zuzana Čaputová Do prezidents­kého paláce v Bratislavě, kde vystřídá Andreje Kisku, se nastěhuje v červnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia