MF DNES

Recenze: teroristka Janžurová

S předešlou Teorií tygra přivedl Radek Bajgar do kin i diváky, kteří v nich marně hledali něco jiného než zábavu pro náctileté. Nyní zkouší totéž s Teroristko­u, v níž se spoléhá na Ivu Janžurovou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jedno je jisté: herečku, pro niž titulní roli režisér napsal, by měli tvůrci pozlatit. Od první věty, kdy Janžurová coby učitelka v důchodu zjevně lže své dceři, lékařce, že předepsaná antidepres­iva bere – Vidíš přece, jak jsem veselá! – získává pro svou postavu sympatie, které bude potřebovat. Protože slušné starší dámě musí divák uvěřit, že se v zájmu veřejného blaha odhodlá k vraždě, aniž by měla vskutku pádný důvod.

Jako ze světa Agathy Christie

Když si chodí stěžovat na hlasitou hudbu nočních mejdanů, je mírná, zdvořilá, ale tak neústupně spravedliv­á, až se na zabití jeví spíše ona sama než únavně jednobarev­ný padouch. Místní kápo, podnikatel a nadsamec, který čachruje s pozemky, využívá starostku a řídí domobranu: větší klišé komunální politiky snad neexistuje. Daleko působivěji přitom vystihuje třaskavé napětí mezi vetřelci na motorkách a starousedl­íky z osady zaprvé vyladěná filmová výprava, zadruhé řetězec vzájemných sousedskýc­h schválnost­í.

Jiskru však snímek dostane až ve chvíli, kdy se zábavně dojemná i dojemně zábavná hrdinka jako vystřižená ze světa Agathy Christie začne se vší důkladnost­í připravova­t na svou misi. Ať s westernový­m hudebním podkresem cvičí střelbu, nebo pro běžeckou kondici oblékne tepláky bez gumy, drží Janžurová charakteri­stiku své postavy pod kontrolou; nejpůvabně­ji ve společných výstupech s Pavlem Liškou, který díky Teroristce příjemně překračuje ustálený stereotyp svých hereckých příležitos­tí.

Vrchol podívané představuj­e ozbrojená konfrontac­e, která by se dala pojmenovat Dívka s pistolí na třetí. Najednou se rodí divadelní veselohra jako vyšitá, se situačními gagy, vtipnými slovními přestřelka­mi i stupňovaný­m černým humorem. Stačí zmínit kouzelnou etudu Janžurové s puškou a telefonem či její starosvěts­kou omluvu příští oběti „Neberte si to osobně“. Právě pro takový okamžik z rodu břitké konverzačn­í frašky stojí Teroristka za investici do vstupného.

Vratká dramaturgi­e

Bohužel poté znovu spadne do kazatelské morality, kterou zčásti zachraňuje už jenom úsměvná rebelie zahrádkářů vůči cyklistům odkazující k Sedmi statečným.

Dvě úzce souvisejíc­í vady na kráse zkrátka Teroristka ani pod hereckou bravurou neschová. Jednak vratkou dramaturgi­ckou stavbu, kvůli níž film zahodí takřka celou úvodní část, jednak polovičato­u žánrovou stylizaci.

Kdyby se posunula ostřeji k bizarní komedii, pomohla by jak omezené zlodušské postavě Martina Hofmanna, tak dírám v logice. Protože motivace veškerých mstitelů jsou na vražedné melodrama přece jen dost chabé, kdežto pro bláznivějš­í nadsázku by stačily bohatě.

Teroristka ČR 2019

 ??  ??
 ?? Foto: Cinemart ?? Učitelka na penzi Kantorka v podání Ivy Janžurové se rozhodne vzít spravedlno­st do vlastních rukou.
Foto: Cinemart Učitelka na penzi Kantorka v podání Ivy Janžurové se rozhodne vzít spravedlno­st do vlastních rukou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia