MF DNES

Sociálním službám hrozí kolaps, míst bude málo

- Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

Češi stárnou a sociální služby na to podle studie Asociace poskytovat­elů sociálních služeb nejsou připravené. Pro zachování stávající kvality péče by podle Asociace bylo potřeba navýšení počtu lůžek v pobytových službách o více než 80 tisíc.

Zatímco v roce 2015 tvořili lidé starší 65 let necelou pětinu populace, v roce 2050 by podle prognóz měli přesáhnout třetinu. Česká republika má přitom v porovnání s dalšími státy Evropy v zařízeních dlouhodobé péče podprůměrn­ý počet lůžek. Například v Belgii připadá na tisíc lidí starších 65 let 70 lůžek, v Česku je to jen 41 (40,81).

„Absolutně ty kapacity mírně rostou, ale rostou méně než počet lidí, kteří tu péči budou potřebovat,“přiblížil prezident Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR Jiří Horecký. „Pokud bychom v následujíc­ích letech žádné pobytové služby nestavěli,

tato dostupnost do roku 2035 klesne o více než šedesát procent,“dodal Průša.

Pro zachování nynější kvality péče by se podle studie musel počet míst v domovech pro seniory do roku 2050 zvýšit z 35 696 v roce 2016 na 89 146. Počet míst v domovech se zvláštním režimem by oproti 15 387 v roce 2016 musel dosáhnout 38 536 v roce 2050. Největší nárůst by přitom v obou zařízeních měl nastat do roku 2035.

K tomu by podle výsledků studie muselo přibýt padesát tisíc pracovníků. „Je proto zřejmé, že je potřeba urychleně iniciovat vznik nových a výrazné rozšíření stávajícíc­h studijních oborů na středních a vysokých školách orientovan­ých na výuku sociální práce a ošetřovate­lství,“nastínil jedno z možných řešení bývalý ředitel Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí Ladislav Průša.

Podle Horeckého je v Česku 60 až 70 nelegálníc­h poskytovat­elů sociálních služeb. Důvodem je podle něj daleko větší poptávka, než jsou sociální služby schopné uspokojit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia