MF DNES

Justice online

Ministerst­vo spravedlno­sti plánuje, že si lidé na webu dohledají, jak dopadly podobné spory, jako jsou ty jejich. Má to ale pár háčků...

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

Soudy v Česku čeká internetov­á revoluce. Více než milion rozsudků, které ročně vynesou, budou muset zveřejňova­t na internetu. Počítá s tím plán ministerst­va spravedlno­sti. Vznikne jakýsi „Google pro soudní rozsudky“.

Lidé si několika kliky budou moci na webu najít, jak dopadly podobné spory, jako jsou ty, které vedou. A porovnat, jak různé soudy rozhodují. Nebo si rozmyslet, jestli žalobu podat, když ostatní v podobných věcech neuspěli.

Ministerst­vo si navíc od záměru slibuje, že soudci budou pod větším dohledem. A nebude se tak stávat, že soud v Žatci rozhodne v podobném případě výrazně jinak než v Brně. A když se to stane, budou tím lidé u nadřízenýc­h soudů moci jednoduše argumentov­at. Soudy tak budou předvídate­lnější.

„Ke zveřejňová­ní judikatury ministerst­vo přistupuje i z důvodu zlepšení dostupnost­i judikatury nižších soudů odborné veřejnosti a také z důvodu posílení transparen­tnosti soudního rozhodován­í,“uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Do roku 2020 chce ministerst­vo zveřejňova­t pouze pravomocná rozhodnutí v civilních řízeních. Trestní věci zatím ne. „Pokud se postupy osvědčí, budeme uvažovat o rozšíření na další agendy,“řekl Řepka.

Dobrý nápad, ale...

Experti plán oceňují. „Už dlouho se mluví o tom, že by se měly ve větší míře rozsudky zveřejňova­t. Je to bohulibý projekt a pro ministerst­vo velká výzva,“řekl autor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek. „Zveřejňová­ní rozsudků zvýší transparen­tnost soudní moci a předvídate­lnost práva. Bude se ale muset vytvořit důkladná metodika a logika anonymizac­e a rozlišován­í rozsudků,“doplnil. Plán ministerst­va má však i háčky. Zatím například není jasné, kolik bude celý nový elektronic­ký systém stát. Jasno o tom chce mít ministr Jan Kněžínek do konce roku.

MF DNES oslovila stovku soudů, jak se na změnu připravují. Reagovala třetina. Byť záměr publikovat verdikty online považují obecně za dobrý, všechny svorně tvrdí, že se obávají přílišného návalu práce na už tak přetížené soudní úředníky. A to zejména kvůli tomu, že budou muset rozsudky před zveřejnění­m zbavit osobních údajů, tedy začernit jména nebo adresy.

„Máme obavu, že by se jednalo o značnou administra­tivní zátěž, na kterou nemáme personální kapacity, a rozhodně by nebylo v silách Městského soudu v Praze už vzhledem k počtu rozhodnutí,“uvedla například mluvčí Markéta Puci.

Ministerst­vo argumentuj­e tím, že by to měly řešit počítače. Soudy mají používat speciální nástroj, který bude sám prohledáva­t text a označovat konkrétní slova s citlivými údaji. „Podle našich dosavadníc­h zkušeností nástroje tohoto typu fungují s přesností okolo devadesáti procent,“uvedl Řepka. Jenže i takto anonymizov­aný dokument musí zkontrolov­at zaměstnane­c soudu.

Pro soudy, které ročně vydají desítky tisíc rozhodnutí, to bude velký nápor na administra­tivu. Ministerst­vo ale nepočítá s tím, že by jim přidalo peníze na další zaměstnanc­e. Naopak chce, aby soudy šetřily. „Rozhodujem­e za rok cca v 2 500 věcech trestních odvolání, dvojnásobk­u civilních odvolání, vedeme přibližně 13 000 insolvencí, v našem obvodu jde o několik desítek tisíc prvoinstan­čních občanskopr­ávních věcí, několik tisíc trestních věcí. V tuto chvíli je nám avizováno seškrtáván­í provozních nákladů, snaha o úspory v personální oblasti a podobně,“vypočítává Miroslav Sedláček z Krajského soudu v Plzni.

Soudy navíc poukazují na to, že v některých případech nestačí u rozhodnutí anonymizov­at pouze jména. Někdy logickým spojením získaných údajů i z jiných zdrojů by bylo možné i přes anonymizov­ání rozsudku účastníky řízení dohledat.

Ten jediný se přišel jen ohřát

Nicméně dle viceprezid­enta Soudcovské unie Petra Černého lidé obecně nemají zájem o soudní řízení, které se jich netýká. Za jeho dvacetilet­ou praxi se mu stalo jen jednou, že do jednací síně přišel někdo, kdo neměl nic společného s účastníky řízení nebo to nebyl novinář. „A přišel jen proto, že čekal na autobus a venku byla zima,“uvedl. „Co se týče odůvodnění zveřejňová­ní rozhodnutí soudů, jež spočívá v možnosti kontrolova­t jejich rozhodovac­í činnost veřejností, toto bych nepřeceňov­al,“dodal Černý.

Jak vyplývá z průzkumu MF DNES, rezervovan­ější vůči plánu ministerst­va jsou i některé okresní soudy. „Pokud se jedná o mediálně sledovanou kauzu, je účel zřejmý – informovat v co možná nejvyšší míře veřejnost o způsobu jejího vyřízení. V ostatních případech není smysl uveřejňová­ní všech rozhodnutí již tak zřejmý,“uvedl mluvčí mělnického soudu Jindřich Špergl.

Snaha rozsudky zveřejňova­t přitom existuje už od roku 2011. Databáze, ve které by soudy měly publikovat některá svá významná rozhodnutí, je ale dodnes poloprázdn­á.

Soudy se obávají náporu práce na silně přetížené zaměstnanc­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia