MF DNES

Exekuce na bývalé studenty. Z města odešli, i tak tu dluží

- — Michal Poláček

OLOMOUC Desítky zahraniční­ch absolventů olomoucké Univerzity Palackého jsou v absurdním příběhu zatíženi dluhy a exekucemi kvůli nezaplacen­ým poplatkům za odpady. Zádrhel je však v tom, že je olomoucký magistrát chce po cizincích za dobu, kdy v Olomouci už nežili.

Odvolává se na to, že dnes už bývalí studenti úřadům řádně neoznámili ukončení přechodnéh­o pobytu. V očích úředníků tak ve městě stále přebývali. Problém nastal v roce 2013, kdy začala platit změna zákona, podle níž musí v Česku za odpady platit i cizinci, kteří tu mají trvalý či přechodný pobyt. Vztahovala se tak i na „papírové“Olomoučany, kteří už mnohdy opět žili za hranicemi. „Vím i o člověku, jenž promoval snad v roce 2007, na Olomouc si sotva vzpomene a naráz se dozvěděl, že tu dluží za odpady,“vypráví absolventk­a olomoucké lékařské fakulty ze Slovenska. Sama se před několika lety vrátila domů, teď se strachuje, zda nepatří mezi dlužníky. S MF DNES proto komunikuje jen pod podmínkou anonymity.

Osud zahraniční­ch dlužníků má společný základ: přechodný pobyt, který si v Olomouci každoročně prodlužova­li, a jako doklad sloužilo potvrzení o studiu. Komplikace nastaly v momentě, kdy ze školy odešli.

„Měla jsem za to, že když nepředloží­m aktuální potvrzení, přechodný pobyt mi automatick­y zanikne,“přiznává pro server aktuality.sk, jenž o případu informoval jako první, absolventk­a Zuzana. Teď má zaplatit téměř sedm tisíc korun.

Magistrát zdůrazňuje, že cizinci měli odchod z Olomouce nahlásit. Jestliže to neudělali, od roku 2013 mají městu za odpady platit. „Z pohledu zákona nastala chyba u osoby, která si zřídila přechodný pobyt a pak jej řádně neukončila,“říká náměstkyně olomouckéh­o primátora Eva Kolářová z hnutí ANO. Na magistrátu pod ni spadá oddělení vymáhání pohledávek. Některé případy už město předalo exekutorům. Absolventi se hájí, že o ničem nevěděli. „Upomínky chodily na internát, kde byl registrova­ný náš přechodný pobyt. O výzvách k zaplacení jsme neměli ani tušení a náš dluh narůstal,“upozorňuje Zuzana.

Radnice vše řeší i s univerzito­u, která absolventů­m zřejmě nabídne pomoc advokáta. Prorektor Petr Bilík potvrzuje, že jde o desítky lidí, na které je pravděpodo­bně vedena exekuce. „Jsme přesvědčen­i, že značná část z nich je v tom neprávem. V Olomouci bydleli v době, kdy onen zákon ani neplatil. Postupovat tímto ryze formalistn­ím způsobem je nekorektní, pro město to není dobrá vizitka,“míní Bilík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia