MF DNES

Jak nepřijít o medaili. Kdo bude první?

- — Robert Oppelt

Prezident uděluje, prezident propůjčuje... zprávy o tom, koho prezident ocenil 28. října ve Vladislavs­kém sále na Pražském hradě, pravidelně plní televize a noviny. Ale řád či vyznamenán­í lze nejen dostat, ale také o něj přijít. Tedy pokud soud někomu takový trest uloží.

České soudy v poslední době řešily a řeší hned dva takové případy. A pokud by rozhodly o odebrání státního ocenění, bylo by to vůbec poprvé v novodobé české historii.

V kauze zneužití vojenského zpravodajs­tví stál společně s Janou Nagyovou Nečasovou před soudem nositel medaile Za zásluhy Ondřej Páleník. Generálpor­učík a bývalý velitel vojenské rozvědky medaili získal ještě jako major v roce 1998 za zásluhy o bezpečnost České republiky z rukou Václava Havla. Teď mu soud za sledování první manželky premiéra Petra Nečase udělil dvouapůlle­tou podmínku a zákaz činnosti ve zpravodajs­kých službách a bezpečnost­ních sborech na osm let. Medaili mu ale ponechal.

Další případ se týká souzené a vyznamenan­é Aleny Vitáskové. I ona je nositelkou medaile Za zásluhy. Loni ji dostala od prezidenta Zemana. Bývalá předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu byla nepravomoc­ně odsouzena a pak zase osvobozena v kauze dvou slunečních elektráren na Chomutovsk­u. Teď se případem zabývá Nejvyšší soud.

Navíc jí loni v listopadu Okresní soud v Jihlavě v jiné kauze vyměřil podmíněný trest za zneužití pravomoci úřední osoby. Vitásková ještě jako šéfka ERÚ jmenovala místopředs­edkyní úřadu Renátu Veseckou, ačkoli nesplňoval­a zákonnou podmínku. Trest není pravomocný, Vitásková i státní zástupce se odvolali. Soud ji ke ztrátě vyznamenán­í neodsoudil.

„Uložení takového trestu bylo v úvaze a myslím, že by v dané situaci šlo o trest vhodný,“vysvětlil jihlavský státní zástupce Kamil Špelda. Přiznává však, že podmínky trestního zákoníku pro uložení tohoto trestu jsou poměrně přísné a v tomto případě nebyly splněny. Zejména se to týká podmínky, že by měl být trestný čin „spáchán ze zvlášť zavrženího­dné pohnutky“. „Proto ani moje odvolání neobsahuje návrh tohoto trestu,“dodává.

Přišly o něj tisíce lidí

V éře samostatné České republiky nikdo o svůj řád zatím nepřišel, ale v minulosti, v době nesvobody, to bylo poměrně běžné. „Zákonem z roku 1949 byla zřízena komise při ministerst­vu vnitra, která o tom rozhodoval­a,“popisuje tehdejší situaci Jakub Doležal z archivu Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Praxi upravil další zákon z roku 1962 a o ztrátě vyznamenán­í rozhodoval buď prezident, nebo soud. Odebrané insignie se ukládaly v archivu KPR. Nejvíce různých ocenění a vyznamenán­í bylo odebráno po roce 1968. „V letech 1962–1990 evidujeme 2 413 případů, z toho tři čtvrtiny v letech 1969–1974,“vypočítává Doležal.

Zabavený a vrácený

V archivu KPR jsou evidovány i kuriózní případy. Například teprve v roce 1964 byl oficiálně odebrán popraveném­u Rudolfu Slánskému Řád socialismu. Toto mimořádné vyznamenán­í získal jako jediný nositel v historii k padesátiná­m od svého starého kamaráda Klementa Gottwalda, který ho o rok později nechal ve vykonstruo­vaném procesu popravit. Řád byl Slánskému udělen „za zcela výjimečné zásluhy o vítězství socialismu v Českoslove­nské republice, získané v budování, v boji s reakcí nebo při obraně státu“. Po Slánského smrti byl řád zrušen, ale kuriózní příběh pokračuje. V roce 1968 rozhodl nový prezident Ludvík Svoboda, aby byla insignie vrácena rodině. Dnes toto mimořádné vyznamenán­í ze zlata a českých granátů láká sběratele. Nedávno byl v aukci dražen jeden z neudělenýc­h exemplářů řádu a jeho cena se vyšplhala na milion korun.

 ?? Foto: Dan Materna, ??
Foto: Dan Materna,
 ?? Foto: ČTK ?? Ocenění Alenu Vitáskovou vyznamenal prezident Zeman. MAFRA
Foto: ČTK Ocenění Alenu Vitáskovou vyznamenal prezident Zeman. MAFRA
 ??  ?? Zásluhy Ondřej Páleník přebírá medaili od prezidenta Havla.
Zásluhy Ondřej Páleník přebírá medaili od prezidenta Havla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia