MF DNES

Blacklisty v Česku nefungují

Firmy, se kterými má státní správa špatné zkušenosti, se do soutěží stále vracejí

- redaktor MF DNES Tomáš Cafourek

Přestože se ceny opět začínají blížit odhadům projektant­ů, obavy z nekvalitně odvedených prací nevymizely.

Když před dvěma roky skončila oprava povrchu silnice I/23 u Řípce na Táborsku, našli silničáři na nově položeném povrchu silnice první třídy patnáct centimetrů hluboké trhliny a řadu dalších nedostatků. Kvůli nim se dodnes vleče reklamační řízení s firmou Robstav, která měla opravu vozovky na starosti.

Ještě větší komplikace způsobilo tuzemským silničářům oznámení portugalsk­é stavební společnost­i Mota Engil Central Europe, která se na sklonku roku 2016 rozhodla odejít z rozestavěn­é silnice I/11 u Třince, nebo neschopnos­t česko-italsko-kazašského konsorcia včas dokončit modernizac­i dálničního úseku D1 na Vysočině.

Všechny tyto příklady mají jedno společné. Stavební firmy, které je měly na starosti, se dostaly na neoficiáln­í „seznam zakázaných“, tedy blacklist Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). Přestože zákon o veřejných zakázkách teoreticky umožňuje problemati­cké firmy vylučovat z veřejných soutěží už více než dva roky, fakticky se tyto společnost­i do soutěží na opravy a stavby silnic a dálnic stále hlásí. Například zmíněný Robstav se v současnost­i uchází o pětici staveb silnic prvních tříd.

„Opakovaně jsme je vyloučili a oni opakovaně podávali stížnosti k ÚOHS,“řekl MF DNES mluvčí státní investorsk­é organizace Jan Rýdl.

Po půl roce řízení se však Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) nedostal dále než k problemati­ce formálního posouzení stížnosti na vyloučení Robstavu například z tendrů na rekonstruk­ci silnice I/6 u Bochova, kterou ŘSD raději kompletně zrušilo, nebo soutěže na opravu silnice I/19 mezi jihočeským­i Mirovicemi a Plíškovice­mi, ve které ŘSD vybralo konkurenčn­í společnost Porr.

O vyjádření společnost­i Robstav ke sporu s ředitelstv­ím silnic MF DNES žádala, do uzávěrky se je však nepodařilo získat.

Konečné rozhodnutí chybí

Řadu sporů, ve kterých figurovala tato společnost, ale i jiné, potvrdil mluvčí antimonopo­lního úřadu Martin Švanda. V žádném však doposud nepadlo rozhodnutí, které by definitivn­ě určilo, zda zadavatel konkrétní firmu vyloučil ze soutěží právem.

Nejblíže k rozuzlení se dostal spor o stavbu I/39 z jihočeskýc­h Volar do Chlumu, ve kterém antimonopo­lní úřad rozhodnutí silničářů nejdříve kvůli údajným administra­tivním pochybením zrušil a společnost Robstav tím opět vrátil do hry. Silničáři však následně uspěli s odvoláním u předsedy úřadu Petra Rafaje a spor se tak opět vrátil na začátek.

„Nyní je tedy opětovně vedeno prvostupňo­vé řízení, ve kterém už se bude rozhodovat přímo o meritu, tedy o otázce, zda v tomto konkrétním případě jsou negativní zkušenosti zadavatele z minulosti legitimním důvodem pro vyloučení dodavatele Robstav ze soutěže o zakázku,“doplnil Švanda.

S neoficiáln­ími seznamy nespolehli­vých dodavatelů je Ředitelstv­í silnic a dálnic mezi státními investory v dopravě průkopníke­m. Na železnici totiž takový problém s nekvalitou stavebních prací nemají.

„Do tendrů na realizaci investiční­ch akcí se naštěstí ‚problémové‘ firmy nehlásí, mimo jiné i z důvodu relativně přísně nastavenýc­h kvalifikač­ních požadavků v rámci zadávacích podmínek,“uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Dalším důvodem může být i rozdíl v cenách, za které se v předchozíc­h letech na silnicích i železnici stavělo. V roce 2017, kdy nedostatek stavebních zakázek vrcholil, vítězily v zakázkách na stavby silnic nabídky o čtvrtinu až polovinu lacinější, než na kolik stavbu ocenil projektant. U železnice však takovýto propad nikdy nenastal, maximálně se stavělo o čtvrtinu levněji.

Podle odborníků už přitom ceny pod sedmdesát procent projektové­ho odhadu představuj­í riziko, protože firmy mohou upřednostn­it vlastní ziskovost například před dodržením technologi­ckých standardů.

Přestože se ceny opět začínají blížit odhadům projektant­ů, obavy z nekvalitně odvedených prací však nevymizely. Nejnověji se pod drobnohled dostala stavba jihočeské dálnice D3 z Hodějovic do Třebonína, kterou staví italská společnost Salini Impregilo. Tu nedávno kvůli skluzu při výstavbě na stavbě 13 kilometrů dlouhého úseku dálnice D1 Z Litavské Lúčky do Dubné Skály vyloučilo sousední Slovensko.

„Chtěl bych stavební firmě popřát, ať se jí daří mnohem lépe než v sousední zemi, a budu tlačit na ŘSD, aby stavbu pečlivě kontrolova­lo,“řekl u příležitos­ti poklepání na základní kámen jihočeské dálnice ministr dopravy Dan Ťok.

Jinou cestu ani resort dopravy nemá. Český zákon totiž neumožňuje využívat špatných zkušeností z cizích zemí.

 ?? Foto: ŘSD ?? Nový povrch s dírou Na silnici první třídy 23 u Řípce na Táborsku silničáři našli v novém povrchu hluboké mezery.
Foto: ŘSD Nový povrch s dírou Na silnici první třídy 23 u Řípce na Táborsku silničáři našli v novém povrchu hluboké mezery.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia