MF DNES

Facebook zvažuje, že bude vydavatelů­m platit

-

WASHINGTON Facebook uvažuje o vytvoření speciálníh­o produktu v rámci své sociální sítě, který by uživatelům zprostředk­oval „vysoce kvalitní zpravodajs­tví“.

Za materiály by mohla technologi­cká společnost přímo platit vydavatelů­m, zatímco pro spotřebite­le by služba byla bezplatná. Šéf kalifornsk­é společnost­i Mark Zuckerberg to řekl v rozhovoru s ředitelem vydavatels­tví Axel Springer Mathiasem Döpfnerem. Detaily ohledně nového záměru Facebooku jsou v tuto chvíli značně mlhavé.

Technologi­cký server Recode ale podotýká, že uvnitř firmy se o tématu diskutuje už měsíce. „Jak odcházejíc­í produktový šéf Chris Cox, tak vedoucí oddělení mediálních partnerstv­í Campbell Brown tento projekt prosazují a Facebook už myšlenku speciální zpravodajs­ké záložky interně testoval,“uvádí americký web. Zuckerberg při rozhovoru také uvedl, že ve zvláštní zpravodajs­ké platformě na Facebooku vidí „skutečnou příležitos­t pro vydavatele, jak dosáhnout lepšího zpeněžení“obsahu.

Média připomínaj­í, že ze strany Facebooku by šlo o výraznou změnu kurzu poté, co se před rokem rozhodl snížit prioritu mediálních materiálů na „hlavní stránce“uživatelů ve prospěch příspěvků od přátel a rodinných příslušník­ů.

Reportérka agentury Bloomberg Sarah Frierová na Twitteru upozornila na jednu důležitou novou okolnost, kterou je schválená evropská reforma autorského práva. „Zuckerberg­ovo vyjádření o tom, že nyní zvažuje placení vydavatelů­m za obsah, přichází vhodně týden poté, co EU odhlasoval­a, že jim (Facebooku) to stejně nařídí,“napsala. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia