MF DNES

„Viceprezid­ent si třel svůj nos o můj nos“

Absurdní obvinění z vlastních řad ničí kandidatur­u Joe Bidena proti Trumpovi

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Ach, ty nevyžádané tělesné doteky, módní přepjatost MeToo a fantazie demokratek. Ach, Joe Biden...

Jeho prezidents­ká kandidatur­a možná skončí dřív, než stačila začít.

Joe Biden je (možná byl) jediný demokrat momentálně schopný porazit příští rok Donalda Trumpa. Jenže se z něj stalo něco jako sexuální loudil, byť bez slova sexuální.

Už druhá žena ho obvinila z „nevhodných dotyků“, ale jestli pod tím chápete, že ji snad osahával, měli byste se mu v duchu omluvit.

Nic takového. S Ammy Lapposovou si třeli nosy. Bylo to v nějakém domě při místní kampani v Connecticu­tu. Biden přišel do kuchyně poděkovat stážistům. A tam se to stalo. „Přitáhl si mě oběma rukama tak, abychom si třeli nosy.“

Tento zážitek s viceprezid­entem USA se jí stal před deseti lety, ale zřejmě je to pořád živé, protože se zrovna teď rozhodla o tom vyprávět connecticu­tským novinám.

Těsně před ní měla puzení podělit se o své zážitky s Bidenem další žena. Jmenuje se Lucy Floresová a viceprezid­ent se jí dotkl před pěti lety. Vážil kvůli tomu cestu až do Nevady. Floresová tam kandidoval­a na zástupce guvernéra a Biden ji přijel podpořit.

Stalo se to takhle. Floresová se právě chystala na pódium, kde měla pronést projev. V tu chvíli jí Biden položil zezadu ruce na ramena, „přivoněl si k mým vlasům a dal mi do týla velký dlouhý polibek“.

Její první myšlenka byla, že „jsem si ten den neumyla vlasy a teď mi k nim přičichl viceprezid­ent USA“.

Trauma bylo tak silné, že nyní o dotyku napsala článek pro časopis The Cut. Něco má logiku: když se probrala z hrůzy, že ten den nenasadila šampon, řekla si: „Viceprezid­ent USA se mě dotknul intimním způsobem, který je vyhrazen pro blízké přátele, rodinu a romantické partnery – a já jsem se cítila bezmocná s tím něco udělat.“

Tomu člověk rozumí. Jen není jasné, proč s tím obě ženy jdou na veřejnost teď. Času měly dost.

Přitom ani jedna v tom neviděla sexuální podtext, byl to jen „nepatřičný dotyk“.

Na první pohled je zvláštní, že obě jsou demokratky a samy podřezávaj­í největší naději své strany.

Ale právě to je možné vysvětlení. Mezi demokraty už začíná rvačka o prezidents­kou nominaci. A Biden, i když to byl zástupce a přítel božského Baracka Obamy, se nelíbí všem. Je příliš středový a staromódní. Pro mladé demokratic­ké ultras, supermoder­ní bojovnice za lepší zítřky, zrušení letadel a dávky pro lidi, kteří nechtějí pracovat, je to člověk včerejška. Dotyk nosů i po deseti letech vypadá ve věku MeToo jako dobrý nástroj pro odstřel.

Bidenův problém je, že se těžko může bránit, že něco takového by neudělal, protože přesně tímhle je známý. Je hodně „kontaktní“. Nic tím nesleduje, jen třeba dodává kuráž či projevuje dík a sympatie.

Bleskově už proti němu vytáhly další ženy. Manželku exministra obrany Ashtona Cartera, které při inauguraci jejího muže udělal zhruba totéž, co Floresové. Ta to ale odpálkoval­a s tím, že byla moc nervózní, starý rodinný přítel Biden to viděl a přišel jí na pomoc, za což je mu vděčná. Podobně vše odcvrnkla dcera jednoho senátora.

Ale bitva se už rozjela a první demokratic­ké kandidátky řekly, že tohle musí Biden pořádně vysvětlit, přeloženo: tohle si musí vypít.

Při jeho stylu se jistě objeví další vzpomínky na „nepatřičné dotyky“.

Už se vyrojily i fotomontáž­e, kde například Biden drží paní Carterovou při přísaze jejího muže za prsa.

Nebyla by to ale současná Amerika, kdyby Bidenovi lidé neprohlási­li, že za tímhle jsou „pravicoví trollové“.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? „Kontaktní“Biden Manželce exministra obrany Ashtona Cartera (vpravo) položil Joe Biden při inauguraci jejího muže ruce na ramena.
Foto: Profimedia.cz „Kontaktní“Biden Manželce exministra obrany Ashtona Cartera (vpravo) položil Joe Biden při inauguraci jejího muže ruce na ramena.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia