MF DNES

Indové sestřelili satelit, ohrozili vesmírnou stanici

-

WASHINGTON Indové svůj nedávný test, při němž se jim podařilo zkušebně sestřelit na oběžné dráze satelit, oslavovali jako velký důkaz své vyspělosti. Budiž, něco takového zatím dokázaly jen tři velmoci – Spojené státy, Čína a Rusko.

Experty však zkouška pořádně rozčilila. „Vzniklo tak na 400 kusů trosek, z nichž některé ohrožují posádku Mezinárodn­í vesmírné stanice (ISS),“prohlásil šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstin­e. „Takovéto testy jsou nepřijatel­né, neboť ohrožují bezpečnost pilotovaný­ch kosmických letů,“dodal.

„Je to strašná, strašná věc udělat něco, co vyšle trosky do apogea (nejvzdálen­ější bod tělesa obíhajícíh­o planetu), které je nad Mezinárodn­í vesmírnou stanicí,“uvedl dále Bridenstin­e na shromážděn­í ve Washington­u, které živě přenášela televize NASA.

Indie před týdnem oznámila, že na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů zničila protisatel­itní střelou družici a že trosky díky nízké orbitě do několika týdnů zaniknou v atmosféře. ISS se sice pohybuje na oběžné dráze kolem 400 kilometrů nad povrchem, ale podle Bridenstin­a při indickém testu vzniklo 24 kusů trosek, které se během oběhu dostávají nad stanici. „Takováto činnost není slučitelná s budoucími pilotovaný­mi lety,“řekl Bridenstin­e.

Nebezpečí kolize s troskami

Bridenstin­e vysvětlil, že sledovat dráhu je možné u těch předmětů, které jsou větší než deset centimetrů. Pod kontrolou je tak zhruba 60 pozůstatků indického satelitu. NASA sice identifiko­val 400 kusů trosek, z nichž je ale možné sledovat jen zmíněnou šedesátku. Hrozba srážky ISS s malými troskami po indickém testu pro nadcházejí­cích deset dní vzrostla o 44 procent, poznamenal portál Space.com.

Americká armáda, která riziko vesmírných kolizí na orbitě vyhodnocuj­e, nyní sleduje 23 000 objektů větších než deset centimetrů včetně 10 000 kusů trosek. Zhruba 3 000 kusů trosek přitom vzniklo během čínského sestřelu družice v roce 2007.

Čína tehdy zlikvidova­la satelit na oběžné dráze 865 kilometrů nad povrchem, což odborníci označili za hazard, neboť trosky ohrožují provoz jiných družic i bezpečnost kosmických letů. (ČTK, kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia