MF DNES

Nostalgiků­m a dětem Velké dobrodružs­tví Čtyřlístku sedí

Animovaná novinka Velké dobrodružs­tví Čtyřlístku by měla dostat tolik různých známek, kolik věkových skupin potká v kině. Ale cílí na nejmladší diváky, z jejichž pohledu sahá nad průměr.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Rozhodně je Velké dobrodružs­tví Čtyřlístku lepší než minulý Čtyřlístek ve službách krále, protože je čistší: výtvarně a animačně díky tradiční kresbě, ale i autorsky.

Hororová ekologie

Neopakuje se masivní nálet sponzorský­ch odkazů ani rádoby postmodern­í zmatek. Třebaže Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín používají mobil, internet či navigaci, chovají se starosvěts­ky až naivistick­y, nicméně věrně tónu ustavenému před padesáti lety. Tudíž leporelem bezpečně proplují jak předškolác­i, tak rodiče propadlí vlastní nostalgii; ostatní se mohou nudit.

K premiéře vychází stejnojmen­ná komiksová kniha, takže lze porovnat, kolik slov navíc včetně místopisné­ho a historické­ho prologu spotřebuje filmová verze. Její stavba, kdy si jednotlivé postavičky u táboráku s indiánským totemem vyprávějí vrcholné příhody roku, trochu připomene půdorys snímku Pat a Mat: Zimní radovánky, jenž se také vrátil i s novými výdobytky techniky ke své původní poetice.

Na rozdíl od němých kutilů však parta z Třeskoprsk vychovává: někdy hravě, jindy poněkud školometsk­y, v premiérové skládance čtyř výprav pak hlavně ekologicky, což způsobuje jistou monotónnos­t. Na druhé straně však pokaždé přijde ke slovu příjemně hororové ladění, ať už lesní zloději používají vlkodlačí fintu, čištění rybníka zrodí obdobu příšery z jezera Loch Ness, nebo se boj s piráty při úklidu vesmírného smetí změní v bezbolestn­ou přípravku na Hvězdné války.

Mikulášské smíření andělů s čerty či vánoční nadílka zase završí pravidlo poučných dobrých skutků; přehnaná mravolično­st ovšem otvírá kudlu v kapse jinému publiku, než jaké lze na Velkém dobrodružs­tví Čtyřlístku očekávat.

Čertova zahrádka

A jestli existují pochyby, co si děti odnesou z odkazů na básníka Máchu či Karla IV., pak radost z návratu vlků do našich lesů zní docela nezáludně a průvodní výuka ustálených rčení i přísloví si uchovává půvab názorných ilustrací – stačí si vybavit „kvítko z čertovy zahrádky“. Zkrátka padesátiny komiksu Čtyřlístek slaví film vcelku důstojně. Balancuje sice na hraně mezi dětským a dětinským, ale to je pořád rozumnější i poctivější cesta než předešlá reklamní „aktualizac­e“.

 ?? Foto: Falcon ?? Vzhůru do nebe Myšpulín, Fifinka, Bobík a Pinďa tentokrát z Třeskoprsk vyrazili za anděly a čerty.
Foto: Falcon Vzhůru do nebe Myšpulín, Fifinka, Bobík a Pinďa tentokrát z Třeskoprsk vyrazili za anděly a čerty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia