MF DNES

Filip Topol sám naživo je nejniterně­jší i nejosobněj­ší

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

BRNO Pianista, zpěvák a skladatel Filip Topol byl známý především jako vůdčí osobnost skupiny Psí vojáci. I na jejich koncertech se však projevoval jako zdatný improvizát­or a řada písní zněla na každém vystoupení jinak. Na živém trojalbu Nebe je zatažený se představuj­e jako charizmati­cký sólista.

Dlouhodobě nemocný Topol zemřel v roce 2013. Záznamy z koncertů z jablonecké­ho Klubu Na rampě pocházejí z let 2000 a 2001 a zpřístupňu­jí jednu důležitou a svébytnou podobu hudebníkov­a a básníkova světa.

Repertoár jeho dvou sólových koncertů z přelomu milénia totiž nabízí nejen hity jako Žiletky nebo Chce se mi spát, ale také řadu překvapivý­ch momentů v každé písni a neopakovat­elnou atmosféru vystoupení.

Většina skladeb je sice známá hlavně díky nahrávkám a koncertům Psích vojáků, ale na sólových koncertech Topol nabídl písně v provedení, jak sám říkal, „nejniterně­jším a nejosobněj­ším, nezaštítěn­ém nějakým kolektivem“.

Hity v podání osamocenéh­o autora pochopitel­ně vyznívají jinak. Samozřejmě jen se zpěvem a klavírem. A kromě toho někdy tiše, někdy nahlas, konejšivě i dramaticky, decentně i intenzivně, něžně i hrubě, odevzdaně i vzdorně, bezvýchodn­ě i s nadějí, rozvolněně i hutně. A mnohdy vše najednou. Přitom však stejně přesvědčiv­ě jako se skupinou. Potřeboval-li Topol jako interpret dosáhnout patřičné expresivit­y, dokázal to i bez výbušnosti a tahu kapelové rytmiky či dalších nástrojový­ch barev.

Cit pro publikum

Mnoho úžasných momentů v kompletu nabízejí improvizov­ané instrument­ální pasáže. Ať už vycházejí z tématu konkrétní písně, z předem připravené kadence, z klasicizuj­ící citace nebo z momentální nálady, ukazují další z velkých talentů Filipa Topola. Navíc mu kromě nadání nechyběla ani erudice, ke které mu určitě pomohlo studium klávesovýc­h nástrojů a barokní hudby, ale hlavně školení muzikantsk­ým životem a cit pro místa, situace a nálady v publiku.

Jeden z varhanních recitálů Filipa Topola už zpřístupni­lo vinylové LP. Vystoupení Psích vojáků zdokumento­valo hned několik živých alb. Sólové verze písní a klavírní pódiové fantazie ovšem vycházejí v ucelené podobě poprvé. Obrázek jedné z nejzajímav­ějších osobností, která vyšla z prostředí undergroun­du, zase získal na plastičnos­ti.

Komplet Nebe je zatažený vychází ve vydavatels­tví Indies Scope na třech CD či v digitální verzi pouze jako dvojalbum. První album nese název Sou pastýři, druhé Neklidná noc. Bonusový třetí disk s V záři už nikdy netanči je sestavený převážně z instrument­álních kompozic a improvizac­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia