MF DNES

Za brutální ubití muže na lince 244 si Lotyši odsedí osm let

- — Jan Bohata

ZLÍCHOV Surové ubití, nikoli nutná obrana. Tak Vrchní soud v Praze včera pravomocně uzavřel kauzu smrtícího napadení v autobuse linky 244 na Zlíchově loni v březnu. Dva Lotyši, Olegs Lukjanovs a Antons Maslaks, si odpykají osm let ve věznici s nejpřísněj­ším režimem. Dopustili se těžkého ublížení na zdraví a výtržnictv­í. Soud jim na deset let zakázal pobyt v ČR a nařídil jim uhradit rodině oběti 650 tisíc.

„Rány byly devastujíc­í a opakované. Při takovém způsobu útoku na hlavu si oba museli být vědomi, že mohou způsobit přinejmenš­ím vážné zranění,“uvedl soudce Michal Hodoušek. Státní zástupkyně neúspěšně prosazoval­a, že šlo o vraždu v nepřímém úmyslu. „Svědci hodnotí útok jako brutální, nepřiměřen­ě dlouhý a zbytečný,“uvedla žalobkyně. Podle soudce je však kvalifikac­e vraždy nepřípadná.

Obhájci zase popisovali události ze 13. března 2018 z autobusu linky 244 z Radotína na smíchovské nádraží jako nutnou obranu. „Konflikt měl dvě fáze, verbální a fyzickou. Poškozený v autobuse plném lidí vytáhl plynovou pistoli a vystřelil. Bylo to nepřiměřen­é a zbytečné,“řekl Jan Polesný, advokát Lukjanovse. Navrhoval klienta zprostit viny. Stejně jako Maslaksův obhájce. „Kdyby tam nebyla pistole, nestalo se to,“řekl na závěr jednání Lukjanovs v slzách.

Právě on vyprovokov­al s jedenapade­sátiletým cestujícím slovní potyčku. Ta přerostla v napadání. „Chci jen dojet na smíchovské nádraží,“prosil pasažér.

Ve stupňující­m střetu se chtěl bránit plynovou pistolí, Lotyš ale muži levačkou ruku se zbraní zablokoval, při strkanici vyšla rána. Pravačkou poté cizinec zasadil oběti sérii nejméně 12 ran pěstí do hlavy. To zachytila i kamera. Do ataku se vzápětí zapojil i druhý cizinec, který oběť zašlápl a mlátil loktem i v okamžiku, kdy již nekladla odpor. Napadeného odvezla záchranka s vážným poraněním mozku do nemocnice. Kóma se lékařům nepodařilo odvrátit, muž v létě zemřel.

V kauze na začátku ledna rozhodl v první instanci senát Městského soudu v Praze. Podle něj se jednalo o těžké ublížení na zdraví a výtržnictv­í, Lukjanovse poslal na deset let do vězení, jeho krajan odešel s trestem o dva roky kratším. Verdikt obhajoba napadla a odvolala se k vrchnímu soudu. Ten Lukjanovso­vi snížil trest a poslal ho na osm let za mříže, stejně jako jeho krajana. Potrestání padlo na spodní hranici sazby, která činí osm až 16 let. Za vraždu Lotyšům hrozilo deset až 18 roků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia