MF DNES

Válka, ekologie i výkaly

Studenti obhajovali před odborníky své práce. Včetně hledání hořlavého trusu

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

SMÍCHOV Stanovení znečištění Vltavy pomocí moderních metod či zmapování života nacistické­ho zločince Klause Barbieho byla témata, která včera prezentova­li studenti gymnázií a středních škol na pražském Gymnáziu Na Zatlance.

Vlastní práce teenageři představil­i v rámci Studentské­ho projektové­ho fóra, které se na škole konalo už desátým rokem. Čytřicítka studentů z osmi škol prezentova­la své projekty v humanitní nebo přírodověd­ně-technické sekci a některé nápady rozpoutaly velké diskuse.

Shánění zvířecího trusu

Asi největší zájem diváků v přírodověd­né sekci přilákal projekt s názvem „Hoří hovno?“, ve kterém si gymnazistk­a položila otázku inspirovan­ou kultovním filmem Pelíšky, kde na tento dotaz žáka profesor ve škole odpovídá, že „například velbloudí ano“.

Dívka získala třináct vzorků výkalů nejrůznějš­ích zvířat od slona, velblouda až po ovci. Ty vysušila a pak v chemické laboratoři Gymnázia Na Zatlance zkoušela, který hoří nejlépe. Vyhrál slon. „Sloní trus obsahuje až 40 procent absolutně nestrávený­ch částic, což se odráží i na jeho hořlavosti,“popsala studentka. Slon má jen čtyři stoličky a neumí potravu dobře rozmělnit, vysvětlila důvody.

Chytlavé téma i prezentace zaujaly publikum, odborná porota vznesla i malé výtky. „Hned na začátku mě napadla otázka, jaký to má praktický dopad do běžného života,“namítala například Aneta Šmídová z Fyziologic­kého ústavu Akademie věd České republiky.

Právě zpětná vazba patří k největším přínosům studentské­ho setkání, které si mladí lidé odnesou. „Pro řadu studentů je to první zkušenost vystoupit před publikem, které je trochu jiné než jejich třída nebo jejich učitelé,“vylíčil Radek Aubrecht, vyučující na Gymnáziu Na Zatlance a organizáto­r akce. Studenti proto mají na prezentaci zhruba patnáct minut a podobný prostor dostane následně i porota na své dotazy a ústní zhodnocení.

Nutno dodat, že porotci berou ohledy na to, že pro mnohé prezentují­cí je to první přednes před odborníky z vysokých škol či vědeckých ústavů.

A jedním z cílů je i setkávání vzdělávací­ch institucí. „Školy dělají zajímavé věci, ale nikomu to neřeknou a tohle je možnost, jak sdělit jiným školám a jiným učitelům, co se dá dělat zajímavého,“dodal Aubrecht.

Pedagog zároveň vysvětlil, že se nejedná o soutěž. „Nevyhlašuj­eme pořadí a nedáváme body,“uvedl. Na konci dne však porotci jmenují projekty, které se vydařily.

Diskuse nad virtuální realitou

Porota vyzdvihla například práci studentů Gymnázia Oty Pavla. „Ke stému výročí vzniku republiky studenti vytvořili k některým historický­m událostem performanc­i – ať to bylo divadlo, či stínové divadlo, pantomima, to mě zaujalo,“popsal Michal Kaderka z organizace EDUin, který zasedl v porotě.

Naopak obrovskou diskusi vyvolal technicky dobře provedený model koncentrač­ních táborů Auschwitz I a II, který studenti Smíchovské střední průmyslové školy převádějí do technologi­e virtuální reality, kdy si člověk může nasadit brýle a projít se táborem smrti, aniž by musel jet do Polska.

Porotci začali debatovat nad tím, zda je tak závažné téma vhodné zpracováva­t do virtuální reality. „Připadá mi, že když si člověk přečte knihu, když se setká s pamětníkem nebo když o tom člověk sám přemýšlí, inspirace pro přemýšlení je mnohem větší,“komentoval Jan Hron z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Prezentují­cí studenti se ale nedali rozhodit. „Já bych chtěl nadhodit fakt, že dnešní generace skoro vůbec nečte knížky a ještě méně čte knížky o tomto tématu,“argumentov­al mladík a vyzkoušel si tím obhajobu práce před zkušenými odborníky.

I další studentské projekty vzbudily u členů poroty pochvalu či otázky. Ať už se jednalo o analýzu jazykového projevu moderátora a majitele televize Barrandov Jaromíra Soukupa, výpočet síly vybraných technik používanýc­h v karate, či téma dobrovolni­ctví, které přijeli do Prahy prezentova­t studenti z Gymnázia Josefa Kajetána Tyla z Hradce Králové.

„Zdálo se nám, že úroveň prezentací od minulých let stoupla,“konstatova­l v závěru člen poroty Ivan Rynda, vedoucí katedry sociální a kulturní ekologie na FHS UK.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Katapult či trebuchet Studenti Gymnázia Na Zatlance prezentují porotě svou práci, která se zaměřila na rozdíly v historický­ch obléhacích strojích. Pomocí experiment­u zjišťovali, které stroje fungovaly lépe.
Foto: Petr Topič, MAFRA Katapult či trebuchet Studenti Gymnázia Na Zatlance prezentují porotě svou práci, která se zaměřila na rozdíly v historický­ch obléhacích strojích. Pomocí experiment­u zjišťovali, které stroje fungovaly lépe.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia