MF DNES

Honza, co se vrátil ze světa. Podívá se do finále a na MS?

Místo příprav na šampionát ještě hraje. Tak to má rád. Nyní ale Jan Kovář musí přesvědčit, že si důležitou roli v reprezenta­ci zaslouží

- — Jan Daněk, Ervín Schulz

ZRuska býval zvyklý, že je to brnkačka. „Do prvních kol jsme v KHL nastupoval­i jako favorité, bývaly to lehčí zápasy,“přikývne i Jan Kovář. „Postupuje tam šestnáct týmů, tady jich bylo osm a bylo to mnohem vyrovnaněj­ší.“

Možná i proto extraliga viděla nejnapínav­ější čtvrtfinál­e, které Kovářova Plzeň rozhodla až o víkendu v sedmém duelu. Devětadvac­etiletý centr mohl jen vzpomínat na časy, kdy si v Magnitogor­sku podmaňoval play off Kontinentá­lní ligy.

„Byla na nás vidět trošku nervozitka. Doufám, že to z nás trošku spadne

a odvážeme se,“poví Kovář. Dnes s plzeňskými spoluhráči rozehrává semifinále v Třinci.

Ačkoli hned po postupu z Plzně zaznívaly hlasy, že série o finále bude jiná a ofenzivněj­ší Třinec bude Kovářově partě víc sedět, on jen zakroutí hlavou. „S tím úplně nepočítám. Myslím, že to bude obdobné jako ve čtvrtfinál­e,“prohodí šikovný centr.

Minimum prostoru. Minimum chyb v obraně.

I takové bývá play off. A Kovář po pěti sezonách v Magnitogor­sku, s nímž celou KHL dvakrát ovládl, poznává i extraligov­é nástrahy ve vyřazovací­ch bojích.

Po sedmi duelech má bilanci 1+4, což není propadák. I díky němu Plzeň ve čtvrtfinál­e využila čtvrtinu přesilovek. Ale čeká se od něj víc.

Už jen proto, že se uchází o mistrovstv­í světa. Kovářovi může reprezenta­ční kouč Miloš Říha v Bratislavě svěřit i po importu vyhlíženýc­h zámořských es důležitou ofenzivní roli. A vedle něj se může objevit jeho plzeňský spoluhráč Milan Gulaš. „V play off se dá udělat obrázek a začátek jim nevyšel,“poznamenal Říha. „Až v sedmém zápase bylo vidět, že to vzali na sebe.“Sedmizápas­ová šichta mohla zároveň Plzni sebrat síly. Zatímco Kovářův tým vydřel postup v sobotu večer, semifinálo­vý sok z Třince pauzíroval devět dní. „Jsem rád, že pauza není velká a hned jdeme do další série,“ujistí Kovář.

Není typem, který by nezdary překonal vůlí a koňskými dávkami v tréninku. Raději hraje, na ledě vynikají jeho dovednosti a přehled. „Hokejový byl vždy, ale poznal jsem ho jako toho krásného flinka,“usměje se semifinálo­vý soupeř z Třince Martin Adamský. S nadějným centrem sedával tři sezony v plzeňské kabině. Viděl, jak mu nevoní posilovna. „Ale od té doby se neskutečně vypracoval,“srovnává Adamský. „Pochopil, že bez fyzičky se hrát nedá, v Rusku se zvedl.“

Zní to skoro až jako pohádka o Honzovi, který ve světě zmoudřel. Po ruských úspěších zkusil zámoří, jenže v NHL loni nepochodil.

I proto od prosince zvedá Plzeň. Vytáhl ji k extraligov­é špičce, protáhl se s ní přes čtvrtfinál­e. A jak bude pokračovat příběh dál? Kovář dnes v semifinále rozepíše první kapitolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia