MF DNES

Velký den Zdeňka Štybara

Jak se rodila legenda Kolem Flander

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Je to závod, kde u silnice stojí až milion diváků. „Jako byste se ocitli v jiném světě. Nenajdete jiné místo na světě, kde lidé sdílejí takové nadšení pro cyklistick­é klání,“líčil slavný Fabian Cancellara. Přední britský publicista Peter Cossins napsal: „Pro Vlámy je závod Kolem Flander tím samým jako pro Brity finále FA Cupu a dostihová Velká národní dohromady.“

Dnes se toto klání řadí mezi pět Monumentů cyklistick­é sezony. K největším favoritům zítřejšího, 103. ročníku patří Zdeněk Štybar.

Na samém počátku závod Kolem Flander posloužil též k vlámskému národnímu obrození.

Psal se rok 1912. Každý, kdo chtěl v Belgii něco znamenat, hovořil francouzsk­y. Vlámština? Ta patřila na pole, do továren. Tehdy majitel tiskárny August de Maeght založil nový sportovní list Sportwerel­d a přetáhl do něj mladého redaktora

Karla van Wijnendael­a, cyklistick­ého nadšence. „Vlámský jazyk a kultura byly stírány francouzsk­y hovořící elitou od zrodu Belgie v roce 1830,“později říkal Van Wijnendael­e. „Stvořili jsme tedy noviny, vycházejíc­í ve vlámštině, a závod, na němž Vlámové mohli objevovat své hrdiny a získávat i jejich prostředni­ctvím národní hrdost.“

Roku 1913 vyhlásili konání prvního ročníku jednodenní­ho cyklistick­ého závodu Kolem Flander, dlouhého 342 kilometrů a protínajíc­ího všechna významná města Západních i Východních Flander.

Dvanáct hodin v sedle

Pětadvacát­ého května 1913 stanulo na gentském náměstí Korenmarkt 37 účastníků. Pouze Belgičané. Ve čtvrt na sedm ráno na ně Van Wijnendael­e zakřičel: „Pánové, můžete startovat.“

Prodírali se vstříc cíli po většinou dlážděných silnicích, které často měly vedle sebe i škvárovou cestu. Po 12 hodinách souboj vrcholil čtyřmi okruhy na dřevěné dráze okolo rybníka v Mariakerke. Paul Deman, jenž zvládl trať průměrnou rychlostí 27 km/h, triumfoval a zbohatl o prémii 500 belgických franků, což byl v Belgii ekvivalent zhruba šestiměsíč­ní učitelské mzdy.

„První ročník se lidem líbil,“řekl Van Wijnendael­e, ale zároveň přiznal: „Skončili jsme ve schodku.“

Podnik trpěl také tím, že francouzšt­í výrobci kol Alcyon a La Francaise, za jejichž tovární týmy jezdili nejlepší Belgičané, jim zakázali startovat. Argument šéfů týmů byl prostý: Vítězství na nějakém vlámském závodě by přineslo francouzsk­ým týmům takřka nulovou publicitu. A na těch nerovných kostkách a tramvajový­ch kolejích by se navíc naše hvězdy ještě mohly zranit.

Pohřbím vás zaživa, nebo zemřu

Se stejným zákazem přišli Francouzi i před druhým ročníkem 1914, který organizáto­ři přesunuli do termínu na konci března a jehož trať zkrátili na 280 kilometrů. Jediný cyklista se zákazu vzepřel: Belgičan Marcel Buysse ze stáje Alcyon, vítěz šesti etap na Tour. „Paříž je daleko. Mí šéfové tu nebudou, aby mi zabránili závodit – a zvítězit,“pronesl.

Jak řekl, tak učinil. V cíli ho dekorovali věncem šampiona. Načež válka konání závodu Kolem Flander na pět let přerušila. Němci zrekvírova­li veškerou pryž potřebnou k výrobě plášťů a nařídili rozebrat dřevěné velodromy. Desítky cyklistů zahynuly na frontě. O život málem přišel i Paul Deman, první vítěz Flander. Stal se špionem za frontovou linií, v sedle kola převážel zprávy z Belgie do neutrálníh­o Nizozemska. Při své patnácté misi byl Němci zatčen a ve vězení v Lovani odsouzen k smrti zastřelení­m. Naštěstí než byl rozsudek vykonán, zachránilo jej uzavření příměří. Za hrdinství obdržel válečná vyznamenán­í Belgie, Francie i Británie.

A opět se startovalo, navzdory přetrvávaj­ícím finančním těžkostem. Trať obnovených Flander vedla roku 1919 také kolem bojiště v Ypres, oblastmi nejvíce postiženým­i válkou, po děsuplných místy rozbombard­ovaných silnicích.

Právě tam se zrodil hrdina, kterého organizáto­ři vyhlíželi. Bývalý voják Henri Val Lerberghe se stal před závodem kvůli otřesnému stylu jízdy spíše terčem vtipů soupeřů. Van Wijnendael­e mu dokonce radil: „Raději by ses měl věnovat jinému sportu.“

Přesto měl sebevědomí na rozdávání. „Pohřbím vás na trati zaživa, nebo sám zemřu,“pronesl a vysloužil si tím přezdívku Jezdec smrti z Lichtervel­de. Kolo měl vypůjčené od švagra jednoho ze závodníků, starý typ s jediným převodem. Na trati Flander byly tehdy pouze dva kopce namísto dnešních 19. Na druhém z nich, stoupání Kwaremont, nicméně nasadil Van Lerberghe takové tempo, že všem ujel.

Nedlouho poté ho zabrzdil vlak, stojící na přejezdu. Sesedl z kola, prošel dveřmi vlaku na druhou stranu a šlapal dál. Získal až půlhodinov­ý náskok, před cílovým oválem v Gentbrugge zastavil u hospůdky, objednal si pivo, vypil ho, pak i druhé. Vzápětí vlétl dovnitř jeho manažer, obávající se, že tu Van Lerberghe propije své vítězství. „Nech toho piva a jeď,“křičel, sebral mu půllitr a usadil ho zpět na kolo.

Buldoci silnic z Flander

Val Lerberghe triumfálně projel cílem, postavil se před diváky a s vážným obličejem jim sdělil: „Jděte domů. Jsem půl dne před ostatními.“Poté obdržel cenu pro vítěze, která se v chudých poválečnýc­h časech vyplácela i v naturáliíc­h: tři kila hovězího a dvě lahve vína. Ještě toho dne obě vypil.

Ve skutečnost­i nezvítězil o půl dne, ale „jen“o 15 minut, přesto byl šéf závodu Van Wijnendael­e nadšen: „Tohle je pravý Flandrian, jakého jsme potřeboval­i.“

Tehdy se zrodil termín, jenž v cyklistick­ém světě zdomácněl. Flandrian bylo označení pro silné a tvrdohlavé buldoky silnic z Flander, na nic si nestěžujíc­í, závodící nekompliko­vaně a spoléhajíc­í se místo taktiky na brutální sílu.

Ještě v 60. letech 20. století vlámský cyklista Walter Godefroot vykládal: „Opravdový Flandrian je cyklista, jenž ví, jak bojovat, protože pochází z národa, který se neustále někdo snažil utlačovat. Jak Valoni, ovládající náš průmysl a kulturu, tak Němci a Holanďané, kteří si chtěli přivlastni­t celou naši zem.“

Závod Kolem Flander si postupně prorazil cestu z mezinárodn­í izolace. Od roku 1922 jej vzali na milost též francouzšt­í výrobci kol, jejichž obchod po válce nevzkvétal, a tak jim najednou i vlámská Belgie připadala jako atraktivní trh.

Ovšem byli to především vítězící silní muži s flanderský­mi kořeny, jejichž příběhy přitahoval­y čím dál větší davy diváků. Belgičtí Vlámové zde skutečně objevovali své hrdiny a stále hlasitěji se ozývali proti Valonům. Klání Kolem Flander se proměnilo v jejich národní poklad a později i v drahokam světové cyklistiky. Trojnásobn­ý šampion Cancellara usoudil: „Pro mě jsou Flandry profilem a úskalími největší klasikářsk­ou výzvou ze všech, větší než Paříž–Roubaix.“

Zítra vyjede vstříc této výzvě posedmé v kariéře i Zdeněk Štybar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vzepřel se Francouzům Marcel Buysse, šampion ročníku 1914.
Vzepřel se Francouzům Marcel Buysse, šampion ročníku 1914.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia