MF DNES

Čekání na první prezidentk­u

Babiš má ve vládě hned čtyři ženy. Do rovnosti obou pohlaví má ale Česko ještě daleko

- Martina Vyroubalov­á redaktorka iDNES.cz

Včeském parlamentu sedí žena na každé páté židli. Předsedkyn­i vyšších soudů máme jednu a po třiceti letech života ve svobodné společnost­i berou Češky oproti svým mužským kolegům za práci asi o pětinu méně peněz.

Podle expertů sice Česko kráčí správným směrem, v rovnosti pohlaví si však stojí hůř než třeba Kolumbie či Kamerun. „V předchozíc­h prezidents­kých volbách byly kandidátky na post prezidenta, v těch posledních již nikoliv. Není to chybějícím­i ambicemi. Ženy nejsou politicky a společensk­y podporován­y, naopak jsou spíše zesměšňová­ny a verbálně napadány,“podotýká expertka na genderovou problemati­ku Petra Kubálková.

Přelomový je letošek pro Slováky. Ti si poprvé v historii země zvolili ženu do čela země, prezidentk­u Zuzanu Čaputovou.

Václav Klaus měl ve svých kabinetech za šest let jedinou ministryni Vlastu Parkanovou, Miloš Zeman za čtyři roky žádnou ženu. Andrej Babiš má nyní ve vládě čtyři ženy. Poslankyň máme 22 procent, o sedm procent víc než v roce 1996.

„Oproti roku 1996 jsme na tom v číslech lépe, ale posun nebyl lineární ani přímočaře pozitivní. Posouváme se šnečím tempem,“vysvětluje ředitelka Fóra 50 % Veronika Šprincová.

I když je nynější premiér podle Šprincové v přístupu k ženám docela osvícen, kdyby zrovnopráv­nění žen v politice myslel skutečně vážně, zavedlo by si podle Šprincové hnutí ANO do svých stanov kvóty. Mohly by se týkat obsazování vnitrostra­nických orgánů či kandidátek ve volbách.

„Oproti předchozím vládám se mu podařilo ženy více zapojit, číslo je ale pořád úsměvné. Jsou příklady ze zahraničí, že se to dá nastavit i půl na půl, že není důvod, aby ženy pořád byly v menšině. Takhle

zůstává otázkou, do jaké míry je přístup Andreje Babiše reklamní tah a do jaké skutečně chtěl dát ženám šanci. Pravda bude asi někde uprostřed,“uvažuje Šprincová.

Zrušené kvóty

Nerovné zastoupení žen a mužů v politice vede mimo jiné k situacím, kdy muži rozhodují o ženských tématech, třeba o fungování tuzemského porodnictv­í. Právě za nedodržová­ní práva žen na přirozený porod bývá Česko často kritizován­o. „V Česku stále stoupá počet porodů císařským řezem a jsou používány metody v rozporu s pravidly Světové zdravotnic­ké organizace,“podotýká expertka na genderovou problemati­ku Petra Kubálková.

Vnitrostra­nické kvóty má nyní pouze Strana zelených. Komunisté se řídí méně formálním pravidlem, kdy si třetinové zastoupení žen na kandidátká­ch musí odhlasovat vždy před jednotlivý­mi volbami.

Sociální demokracie kvóty pro ženy zrušila na svém sjezdu na začátku letošního března.

„Některé strany si kvóty nechtějí zavést pro sebe, protože by si zkomplikov­aly hledání lidí na kandidátku,“upozorňuje Veronika Šprincová.

Podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové se situace nezlepšuje ani v soudnictví a advokacii, možná právě naopak. „Mám pocit, že ve vedení soudů či ve významných advokátníc­h firmách bylo začátkem devadesátý­ch let daleko víc žen ve vedoucích pozicích,“srovnává

Šimáčková.

Dvě silné předsedkyn­ě Nejvyššího soudu, Elišku Wágnerovou a Ivu Brožovou, jmenoval do funkce ještě prezident Václav Havel.

„Od té doby se předsedou žádného vyššího soudu žena nestala. Aktuálně stojí žena v čele jednoho z osmi krajských soudů,“upozorňuje Šimáčková.

Podle Šimáčkové je odpovědnos­t na obou stranách. „Ženy se tolik neprosazuj­í. Nemají možnost vstoupit do významných pozic, protože mají zkomplikov­ané slaďování rodinného a pracovního života,“dodává Šimáčková. Je otázkou, zda Miloše Zemana žádné ženy jako vhodné kandidátky do ústavních funkcí nenapadají, nebo je opomíjí záměrně. V minulosti byl v různých souvislost­ech označen několikrát za sexistu. Před třemi lety za své sexistické výroky získal anticenu Kyselá žába.

Z reklamy sexismus mizí

Díky projektu Sexistické prasátečko se sexismus takřka podařilo vymýtit z reklamy.

Ovlivnil nejen vnímání neetické reklamy, ale také vznik kodexů a pravidel. „Kampaň #MeToo, celosvětov­ě poukazujíc­í na sexuální obtěžování, ještě nemůžeme hodnotit. V Česku zatím pouze otevřela společensk­ou diskusi, která zatím inklinuje spíše k odmítnutí tohoto tématu. Diskuse je ale vždy počátkem společensk­é změny,“podotýká Petra Kubálková.

K ženám je prý docela vstřícná česká legislativ­a, zejména deset let platný antidiskri­minační zákon. Podle ústavní soudkyně Šimáčkové však reálně nepřinesl nic. „Možná měl vliv na jiné agendy, ale kvůli diskrimina­ci žen v zaměstnání se vede jen velmi málo sporů,“mírní nadšení Šimáčková.

Z hlediska genderové rovnosti považuje za nejvýznamn­ější soubor opatření proti domácímu násilí.

Na jejich základě má policie od roku 2007 právo například vykázat násilníka na deset dní z domu. „Je to však snad jediné pozitivum za posledních třiceti let, kterého jsem si v právu vědoma,“dodává Šimáčková.

Platy nižší o pětinu

Podle historičky Dany Musilové chápe nynější společnost ženskou práci úplně stejně jako před sto lety, a sice jako doplněk mužské práce.

„Přestože tyto názory byly mnohokrát vyvráceny, stále se reprodukuj­í. Společnost chápe jako primární roli žen mateřství a pečovatels­tví. Mnohem více než dříve jim hrozí chudoba a sociální vyloučení. Je to obecný problém týkající se západních zemí,“vysvětluje.

Podle loňské zprávy Světového ekonomické­ho fóra (WEF) s titulem The Global Gender Gap Report je na tom Česko v postavení žen hůř než třeba Ekvádor, Kolumbie či Kamerun. Ze 149 srovnávaný­ch zemí světa se Česká republika umístila na 82. příčce.

Češky berou podle Českého statistick­ého úřadu průměrně asi o 22 procent nižší mzdy než muži. V roce 1988 byl podle analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí průměrný rozdíl mezi hrubými mzdami obou pohlaví skoro třicet procent.

Přestože by stát měl jít v rovném přístupu k ženám příkladem, víc se snaží soukromé firmy.

„Společnost­i podstupují genderové audity a snaží se nastavit pracovní prostředí stejně vstřícné k mužům a ženám, a to skrze různé benefity, kariérní programy, firemní školky, flexibilní pracovní úvazky, odmítnutí obtěžování na pracovišti a další,“vyjmenováv­á genderová expertka Petra Kubálková.

Například společnost Vodafone má ambici mít třicetipro­centní zastoupení žen ve vyšším vedení do roku 2020. „Abychom tohoto dosáhli, představil­i jsme celou řadu programů. Nabízíme možnost návratu do práce po mateřské na zkrácený úvazek za plnou mzdu nebo program Reconnect, který pomáhá ženám nastartova­t kariéru po delší pauze,“vyjmenováv­á za společnost Jana Vychroňová.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia