MF DNES

Rusům se teď stýská po ideálech SSSR

V zemi se prohlubuje rozčarován­í z brutálního kapitalism­u, roste únava z Putina a nostalgie po sovětských „jistotách“.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

MOSKVA Jeden Rus se nakloní k druhému a povídá: „Víte, všechno, co nám sovětští vůdci říkali o komunismu, bylo falešné. Ale všechno, co tvrdili o kapitalism­u, byla čirá pravda.“

Tento vtip býval populární v drsných letech po pádu Sovětského svazu, ale vypráví se prý dodnes.

Čím dál víc „obyčejných“Rusů je totiž rozčarován­o z drsné formy státního kapitalism­u, který se v jejich zemi chopil vlády, ze systému, který ani po téměř třiceti letech nebyl schopen poskytnout velké části obyvatelst­va ekonomicko­u prosperitu. Brutální kapitalism­us, v němž se cítí být párii, jim nesedí.

Neznamená to však, že všichni vzdychají po sovětských časech, kdy vládlo všemocné politbyro a nevybíravá tajná policie KGB, regály zely prázdnotou, pas se dával za odměnu a všichni museli držet ústa a krok. Většinou jim ani nejde o touhu po obnově Sovětského svazu v jeho imperiální podobě, alespoň ne v prvním plánu. Spíše to vypadá, že mnozí by rádi spojili obtížně spojitelné: nynější větší svobodu a možnosti s pozapomenu­tými sovětskými ideály, které lidem zase znovu imponují.

Únava z Putina

Nostalgie se točí kolem bezplatnéh­o vzdělání a zdravotní péče a garantovan­é plné zaměstnano­sti. S tím pak souvisí i jakási hrdost, kterou mohl cítit „sovětský člověk“, pokud režimní propagandě věřil, a která se prý v současném Rusku kamsi vytratila.

S tímto trendem souvisí i rostoucí únava z Vladimira Putina. Víra v něj pomalu v Rusku eroduje, stejně tak jako v úřady obecně.

„Co máme dělat, jak máme žít?“je často slyšet po celé obrovské zemi.

Jistě, Putina v čele země stále schvaluje kolem 60 procent jeho krajanů, co by za to jiné hlavy států daly, nicméně jeho „rating“pomalu klesá. Z únorového průzkumu nezávisléh­o střediska Levada například vyplynulo, že téměř polovina Rusů soudí, že jejich země kráčí špatným směrem.

Na Rusech jako by seděla kocovina. „Život se nezlepšuje, se zahraniční politikou se to přehání, pohádce o rozvoji už lidé nevěří, roste skepse,“řekl pro BBC ruský politolog Konstantin Kalačov.

Posun veřejného mínění nenápadně přetváří politickou krajinu Ruska. Zdá se, že to, co politologo­vé nazývají „krymský konsenzus“(podpora vedení po anexi Krymu), končí. Ohlašuje se v lepším případě vystřízliv­ění, v horším pak hořlavá, méně předvídate­lná éra.

Citelné ochlazení vůči Putinovi a spol. začalo být patrné loni v květnu, kdy vláda oznámila plány na zvýšení věku odchodu do důchodu. Politologo­vé v této souvislost­i hovoří o „desakraliz­aci“autorit. Přeloženo: Putin sestoupil z oltáře na zem. Ze zbožňované­ho osvíceného panovníka se v očích mnoha Rusů stal obyčejným vládcem. Možná však, že penzijní reforma byla jen katalyzáto­rem delší dobu dřímající nespokojen­osti.

Neplaťte účty za plyn

Ta se projevuje i dosti bizarními formami. Například jistý Sergej Djomkin, bývalý obchodník s ropou, založil „sovětské odborové hnutí“. To má sdružovat ty, kteří chtějí prosazovat svá ekonomická a sociální práva „sovětských občanů“proti nefunkční nové realitě.

Členové hnutí, které prý má přes 15 000 členů a rychle roste, nepopírají, že Sovětský svaz je minulostí, ale trvají na tom, že jeho „duch“žije. Žádají úřady, aby dodržovaly sovětskou rétoriku sociální spravedlno­sti, která zůstala i v ruské ústavě. Pokud se tak nestane, vyzývá hnutí své členy, aby na protest přestali platit účty za elektřinu, plyn a bydlení.

„Sovětský svaz samozřejmě nelze oživit,“říká Djomkin. „Současný stát však není sociálním státem, jako tomu bylo za SSSR. Nabízí špatné zdravotnic­tví, špatné vzdělání, lidé jsou zneužíváni pro zisky jiných, sociální propast se prohlubuje. Chceme, aby stát dodržoval své vlastní zákony,“dodal.

O jeho organizaci si lze jistě myslet své. Její existence nicméně naznačuje, že v Rusku roste společensk­á poptávka po podobných ideách. „Stát nedělá svou práci, takže lidé hledají alternativ­y. Zdá se být jisté, že v budoucnu bude takových organizací víc,“ říká ruský politolog Dmitrij Oreškin.

Ruské žluté vesty jsou utopií

Nečekejte, že v brzké době spatříte něco jako ruskou verzi žlutých vest. Společensk­é klima se však v Rusku mění. Nejde o to, že by Rusové chtěli zpátky časy Sovětského svazu. Co se toho týče, mají ostatně velice selektivní paměť. To, co je na komunistic­ké minulosti přitahuje, je spíše jakási sovětská mytologie, touha po sociálně orientovan­ém státě, který by byl opravdu spravedliv­ý. Zkrátka si pamatují, že sovětský režim hlásal rovnost, že to v praxi bylo úplně jinak, to však už většinou zapomněli.

I když různé ankety stabilně prokazují, že drtivá většina Rusů stále nechce své frustrace přetavit v pouliční protesty, pro prezidenta Vladimira Putina to představuj­e nové výzvy. Přinejmenš­ím.

 ??  ?? Nezapomína­jí V Rusku lze stále narazit na dvojníky Lenina a Stalina. Foto: Profimedia.cz
Nezapomína­jí V Rusku lze stále narazit na dvojníky Lenina a Stalina. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia