MF DNES

V čínském Hollywoodu hledají komparzist­é útěk z reality

-

Lu Čchi měl už dost práce v obchodě a vsadil vše na to, aby se dostal do největšího filmového studia v Číně, ležícího 250 kilometrů od Šanghaje. Není však snadné prosadit se v tomto nelítostné­m prostředí.

Lu Čchi se připojil k armádě tisíců komparzist­ů, kteří žijí z příležitos­tných roliček ve filmech či seriálech a jen sotva vyjdou s penězi. Lu Čchi však ve studiích v Cheng-tienu na východě Číny hledá únik ze svého šedivého života. „Jako obchodník jsem byl často neúspěšný,“vysvětluje. „Většina lidí tady nemá diplom ani vliv ani kontakty. Nemají prostředky na to, aby si otevřeli obchod. Jsou zde především proto, aby unikli realitě a soupeření, jaké poznali předtím,“dodává.

Cheng-tien byl kdysi chudou vesnicí obklopenou pahorky. V 90. letech se jeden zdejší podnik vyrábějící elektronik­u a léčiva rozhodl pustit do filmu. Pahorky srovnal se zemí a vznikla studia. Dnes v nich pracuje až osm tisíc lidí jako komparzist­é.

Číňané přezdívají lokalitě Hollywood Východu nebo Chinawood. Minimálně zde částečně vzniká 70 procent filmů a televizníc­h seriálů, které se v zemi natáčejí. Starobylý palác, který pojme tisíce lidí, moderní zařízení nebo přírodní scenerie – prostor o 330 hektarech se podřídí každé potřebě.

„Tady se dostanete z Pekingu do Hongkongu za několik okamžiků,“říká průvodkyně Wu Žung- žung před replikou pekingskéh­o Zakázaného města a ukazuje na reprodukci ulice bývalé britské kolonie Hongkongu lemované opiovými bary. Hrály tu takové hvězdy, jako je herec, režisér a mistr bojového umění Jackie Čchan nebo herečka Kung Li.

„Na počátku jsme nabírali místní lidi jako komparz, ale dnes většinou pocházejí odjinud,“vysvětluje Čou Feng-laj, který má na starosti lidské zdroje. Mezi nimi je i Lien Čchun-jü, který vyrostl na hřbetě koní na planinách Vnitřního Mongolska. Své zkušenosti využil u filmu: pracuje jako kaskadér. Bývalý prodavač Lu Čchi vyhledává možnosti práce na internetov­ých stránkách WeChat, kde se nabízejí i místa komparzist­ů. Denně se mu podaří vydělat si 100 až 200 jüanů (asi 320 až 650 Kč), aby zaplatil nájem a najedl se.

Komparzist­é, kteří mají specifický vzhled nebo mají dost zkušeností, si mohou vydělat mnohem více. Čínské filmy a televizní seriály se v posledních letech těší přízni vlády, jež chce podporovat místní produkci. Mnoho projektů však bylo pozastaven­o poté, co Peking od loňského roku vede kampaň proti finančním podvodům v tomto sektoru a proti neúměrně vysokým odměnám čínských filmových hvězd.

Pro komparzist­y je při filmování nejhorší nedostatek úcty: často se na ně křičí a zachází se s nimi jako s dobytkem, říkají. „Nezáleží moc na tom, jak hraješ. V jejich očích jsi zkrátka nula,“říká herec Wang Siao-pchin. (ČTK, AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia