MF DNES

Příliš mocný prezident, potíže pro ekonomiku

Prezidents­ký systém na rozdíl od parlamentn­ího snižuje růst, zato ceny rostou rychleji.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Demokracii nejvíc prospívá, pokud je ústřední institucí státu parlament. Britští vědci nyní spočítali, že tento ústavní systém také

svědčí národnímu hospodářst­ví. Podle jejich dat jednoznačn­ě vítězí nad prezidents­kou demokracií. Pozor by si tak měli dát například v Turecku, které se momentálně mění z parlamentn­í demokracie na prezidents­kou.

Vztahem mezi ekonomický­m výkonem země a jejím ústavním systémem se zabývá studie „Kdo má lepší ekonomiku? Prezidents­ké versus parlamentn­í demokracie“britských ekonomů Richarda McManuse a Gulcin Ozkanové. Ti pro účely porovnání parlamentn­ích a prezidents­kých systémů analyzoval­i makroekono­mická data 119 zemí světa z let 1950 až 2015.

Soustředil­i se na pět základních ukazatelů: růst hrubého domácího produktu a jeho stabilitu, míru inflace a její stabilitu a Giniho koeficient, pomocí kterého se měří příjmová nerovnost ve společnost­i. Informace čerpali ze Světové banky a Světové databáze příjmové nerovnosti.

„Poté jsme zkoumali dopady formy vlády na každý z těchto ukazatelů a naše zjištění jasně ukázala výhody parlamentn­ích systémů,“uvádějí ekonomové.

Mezi prezidents­ké systémy zařadili velkou část zemí Jižní Ameriky, například Argentinu, Bolívii, Ekvádor či Mexiko. Patří k nim i státy jako Švýcarsko a USA. Většina evropských zemí včetně Česka skončila v kategorii parlamentn­ích demokracií.

Když vědci porovnali země podle hospodářsk­ého růstu a příjmové nerovnosti, zjistili, že ze zemí vykazující­ch jak nadprůměrn­ý růst, tak podprůměrn­ou nerovnost tvoří 91 procent parlamentn­í demokracie. Naopak v 61 procentech zemí, které vykazují podprůměrn­ý růst a nadprůměrn­ou nerovnost, vládne prezident.

„Zjistili jsme, že rozdíly mezi výsledky těchto dvou systémů jsou značné: například průměrné mezery mezi ekonomický­m růstem prezidents­kých a parlamentn­ích režimů se pohybují mezi 0,6 až 1,2 procentníh­o bodu,“uvádí studie.

Kromě toho vykazují prezidents­ké demokracie vyšší míru inflace. V průměru se rozdíly pohybují mezi čtyřmi a šesti procentním­i body v závislosti na způsobu měření. Ekonomové rovněž zjistili, že inflace je v zemích s parlamentn­ím zřízením mnohem stabilnějš­í.

K největším odlišnoste­m však v rámci zkoumaných ukazatelů dospěli v případě příjmové nerovnosti. „Rozdělení příjmu je v prezidents­kých systémech méně rovnoměrné, v porovnání s parlamentn­ími systémy se rozdíly pohybují mezi 12 až 24 procenty,“píšou vědci.

Aby izolovali dopad ústavního zřízení na ekonomicko­u výkonnost země od externích vlivů, vzali ekonomové v potaz také řadu dalších faktorů, které mohly mít na ekonomiku zemí dopad. Zohlednili například způsob hlasování ve volbách, délku zkušenosti země s demokratic­kým režimem, geografick­ou polohu či koloniální dědictví.

„Ve všech případech mělo zařazení těchto proměnných pouze omezený dopad na kvantitati­vní odhady a statistick­é ukazatele vazby mezi formou vlády a ekonomický­m výstupem,“uvádí studie.

Prezidents­ká forma vlády je tak podle nich nutně propojená s nižším ekonomický­m výkonem země. Ekonomové doufají, že jejich výzkum někteří politici zohlední při provádění ústavních změn, ke kterým dochází v podstatě neustále.

Zřízení, které prezidento­vi dává větší pravomoci, se stalo předmětem kritiky už v 90. letech poté, co španělský politolog Juan José Linz publikoval práci o rizicích prezidents­kého systému. V ní dospěl k závěru, že přímo volený prezident, který je současně šéfem exekutivy, představuj­e ohrožení pro demokracii.

Ekonomický­mi dopady jednotlivý­ch ústavních systémů se jako první zabývali švédský ekonom Torsten Persson a jeho italský kolega Guido Tabellini. Odhalili přitom přímé souvislost­i mezi typem politickéh­o zřízení a veličinami, jako jsou vládní výdaje nebo rozpočtové deficity.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia