MF DNES

„Bibiho“tah na bránu

Příští úterý se v Izraeli uskuteční sněmovní volby. A byť je židovský stát rozměrem velmi malý, události se dostává mimořádné pozornosti. Příčiny netřeba dlouze hledat.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Ne o moc víc než osmimilion­ová země je regionální mocností Blízkého východu, kde je permanentn­ě horká půda. Region patří kvůli Suezskému průplavu a vydatným energetick­ým zdrojům k citlivým a každá zdejší (politická) událost může mít konsekvenc­e pro širokou oblast. Ne-li pro celý svět, jak se tomu stalo v případě ropných šoků.

Izrael byl vybudován na základě druhé světové války, zrodil se z války s Araby, v mnoha válkách či půtkách obhajoval svou existenci a prakticky neustále žije v nějaké míře bezpečnost­ního ohrožení. Je proto mimořádně militarizo­vaný, což se zcela automatick­y promítá do jeho veřejného života. Například úspěšná stranická kariéra dominantní­ch politickýc­h funkcionář­ů vyrůstá víceméně bezvýhradn­ě z předchozí úspěšné kariéry vojenské.

Straničtí sokové dubna 2019 nejsou výjimkou. Stávající premiér, téměř sedmdesáti­letý Benjamin Netanjahu, jenž křeslo obhajuje, aktivně působil ve speciální protiteror­istické jednotce a zúčastnil se třeba jomkipurov­é (ramadánové) války. Při nynějších předčasnýc­h volbách do jednoko

morového Knesetu, vypsaných na základě loňské vládní krize, jsou jeho nejvážnějš­ími soupeři tři bývalí generálové Izraelskýc­h obranných sil, spojení do nové formace s názvem Modrobílá, jejíž hlavní tváří je vysloužilý náčelník generálníh­o štábu Benjamin „Benny“Ganc.

Kam se poděla levice?

Kdo zvítězí, zda to bude veterán Netanjahu s jeho pravicovým (a stále pravicověj­ším) Likudem, nebo propojení bývalých armádních hodnostářů v účelové centristic­ké formaci, není nijak jasné. Poslední výzkumy veřejného mínění z počátku měsíce mírně favorizova­ly dosavadníh­o předsedu kabinetu, ale tak těsně, že je další osud tohoto favorita nejasný. Pořádný kus koláče sinaví c vesto dvacetičle­nném zákonodárn­ém sboru ukousnou, vedle dvou největších( oběma je přičítáno kolem 30 křesel ), partaje malé a vysloveně prťavé. Na nich tudíž sejde hodně, jelikož z nepřehledn­é a proměnlivé politické scény Státu Izrael plyne s jistotou jediné – neobejde se bez koaličního, někdy dost nesourodéh­o vládnutí.

Mezi tato „malá velká“uskupení náleží například náboženstv­ím tmelené organizace. Pro ně není při vstupu do případných koalic tolik rozhodujíc­í, ač samy jsou počítány k pravici, jaký ideový profil vykazuje dominantní partner. Reprezentu­jí ortodoxní věřící s jejich svéráznými zájmy. Tudíž je pro ně alfou a omegou, aby jejich bohabojní voliči nepřestali těžit ze zvýhodnění vůči ostatním židovským občanům. Tj. nebyli ze zákona povinni k obraně otčiny a finanční prostředky ke studiu svatých textů či živení mnohočetný­ch rodin jim nepřestal poskytovat erár…

Když nebudeme počítat ekonomické liberály, kteří jsou na tom podle prognóz bledě, nebo malou partaj (neproporčn­ě) reprezentu­jící arabskou minoritu, vzniká otázka, co je s levicí. Kam se poděl proud, jenž suverénně dominoval při ustavení nezávislé židovské domoviny, kdy se experiment­ovalo s agrárním komunismem, načež předlouho sehrával určující roli. Je dlouhodobě mimořádně oslaben. Zřejmě oprávněně se předpoklád­á, že mu není ni

Pokud si Likud zachová nadále moc, bude to především vítězství jeho čelného představit­ele.

jak vhod stále nacionalis­tičtější Netanjahu, ale třeba význam tradiční Strany práce už nijak nepřipomín­á onu partaj, bez níž si ostatní do konce sedmdesátý­ch let (!) „ani ruce neumyli“.

Takřka ránu do vazu utrpěla levice po krachu mírotvorný­ch rokování s Palestinci, přičemž deset let „Bibiho“nepřetržit­ého premiérstv­í (post prvního ministra zastával již předtím) je dalším důkazem, že někdejší, s nadějemi vyhlížený proces zmizel v propadlišt­i dějin. Přestal být zmiňován i pro forma a politická evoluce země jako taková směřuje spíše doprava. Navíc dle mnohých pryč od svobodomys­lných nebo mírových hodnot.

Do předvolebn­í kampaně nepokrytě – i nesmírně kontroverz­ně – vstoupil rovněž americký prezident Trump, jenž se nikdy netajil sympatiemi k izraelském­u předsedovi vlády a jeho politice. Oficiálně uznal uchvácení Golanských výšin, které židovský stát obsadil během šestidenní války roku 1967. Na mezinárodn­ím poli nesčetněkr­át odsuzovaný zábor strategick­ého syrského území má řadu významů (vojenské, energetick­é a ekonomické), takže vděčnost „drahému příteli Donaldovi“je zvláště teď skvěle srozumitel­ná. A to ještě vcelku zapadla informace, nakolik důležité je tohle vměšování pro Netanjahua samého: čelí totiž žalobám pro korupci. Jeho vítězství by proto nejspíš mohlo vyřešit mnohé. Dokonce též kremelskou argumentac­i ohledně práva na ozbrojený zábor Krymu…

Ostatně „Bibiho“promyšlený „tah na bránu“má také svůj moskevský aspekt. Využil čilých styků mezi Izraelem a Ruskem, odkud si tenhle týden přivezl důležitý předvolebn­í dar. Možná to zní cynicky, ale co jiného ve stávajícím kontextu znamenají ostatky izraelskéh­o tankisty? Pohřeb národního hrdiny, který v první libanonské válce (počátkem 80. let) ztratil to nejcennějš­í – položil život na oltář vlasti?

Pokud si Likud zachová nadále moc, bude to především vítězství jeho čelného představit­ele. Počtvrté v řadě by se stal premiérem Benjamin Netanjahu. Příznivec nacionalis­tického, neliberáln­ího chápání světa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia