MF DNES

Pamlsky i hračky. Zvířata v pohodě

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vulicích se v těchto dnech objevuje další set billboardů, které vedle loga Zoo Praha spojuje i slogan Zvířata v pohodě. Zachycují orangutana Pagyho zaujatého modrým míčkem, levhartici Khanku zkoumající kouli spletenou z výhonů révy a medojeda Čerta, který se dobývá do koule z vrbového proutí.

Méně nápadně je na těchto billboarde­ch uvedeno slovo enrichment. O něm se mluví jako o obohacován­í života a jeho cílem je, aby zvířata v lidské péči měla dostatek podnětů a rozptýlení. Tomu se v naší zoo dlouhodobě snažíme vycházet vstříc mnoha způsoby a pro letošní sezonu jsme našim chovancům připravili řadu nových aktivit. Současně chceme enrichment lépe prezentova­t veřejnosti, a to jak komentovan­ými ukázkami, workshopy a přednáškam­i v areálu, tak kampaní Zvířata v pohodě.

Jaké druhy enrichment­u u nás probíhají? Nejběžnějš­í je potravní enrichment. Jedním z nespočtu jeho příkladů může být puzzle feeder u žiraf, který je nutí vytahovat si svým dlouhým jazykem kousky mrkve z „bludiště“. Jako další dva příklady lze uvést třeba právě míček orangutana Pagyho, v němž jsou pro něj schované oříšky a křížaly, nebo proutěnou kouli medojeda Čerta, která skrývá do dřevité vlny zamíchané kousky masa. Ve všech těchto případech musí zvířata vynaložit určitý důmysl i úsilí, aby se k potravě či pamlskům dostala – podobně jako v přírodě.

Také smyslový enrichment má mnoho podob, počínaje kartáči k drbání pro zubry a konče vůní bazalky pro lední medvědy. Ta je pro ně kupodivu natolik atraktivní, že na chvíli zapomenou i na své oblíbené bójky nebo silniční kužely!

Součástí takzvaného environmen­tálního enrichment­u je pravidelná obměna vybavení expozic, jako jsou lana nebo kmeny pro šplhání, a jejich doplňování o prvky nové. Lachtanům a vydrám jsme tak jejich bazény vybavili speciálně vyrobenými moly a zase jinde jsme našim zvířatům zřídili prolézačky nebo houpačky z hasičských hadic.

A konečně je tu z pohledu návštěvník­ů asi nejzajímav­ější enrichment, totiž hračky. Mohou to být hračky jednoduché a levné, jako je koule z výhonů révy, s níž máme vyfotograf­ovanou levhartici Khanku, nebo speciálně vyrobené, jako jsou velké plastové míče pro slony, a konečně také hračky opravdu složité, jako například hlavolamy pro gorily. Ale jak to známe i ze světa lidí, někdy ta nejjednodu­šší a nejlevnějš­í hračka zabaví mnohem víc než hračka složitá a drahá…

Shrnuto – v Zoo Praha se ze všech sil snažíme, abychom co nejvíce zvýšili pohodu zvířat, která máme ve své péči. Naším ideálem je, aby všechna byla pořád stejně zaujatá a spokojená, jako jsou Pagy, Khanka a Čert na snímcích, které jsme umístili na billboardy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia