MF DNES

Make Pardubice great again!

-

Hokejová extraliga vrcholí. V boji o titul jsou poslední čtyři týmy, jen jeden z nich zvedne nad hlavu Masarykův pohár. Play off je grandiózní finále celé sezony, čas, kdy jde pro mnohé vše stranou a počítá se jen jediné – mistrovský titul.

Přitom je to vlastně jen takové pozlátko. Zlatý štempl na celosezonn­í dřinu, prestiž, potvrzení toho, který tým je nejlepší. Pár týdnů bujarých oslav, pár dní dovolené, možná víc peněz a větší zájem sponzorů a… a nic.

Až hráči na startu přípravy znova nazují brusle, jede se zase od nuly.

Možná trochu ve stínu bojů o titul se hraje další soutěž. V mnohém zásadnější. Čtyřčlenná baráž určuje, kdo si v další sezoně zahraje extraligu. Dvě místa mezi elitou jsou volná, zbylé dva celky čeká první liga.

Tady jde o všechno. O budoucnost, o živobytí, o rozpoložen­í tisícovek fanoušků. V některých případech i o budoucí využití městských arén, a tedy o peníze daňových poplatníků.

Jsou to nervy. Především pro týmy, které se snaží zachránit mezi elitou. Zatímco celky, které do baráže postoupily z prvoligové­ho play off, mohou jen získat, extraligis­té mohou ztratit. A to hodně, možná i všechno.

Podruhé za poslední tři sezony se do baráže propadly i Pardubice. Jeden z historicky nejúspěšně­jších klubů v Česku, stálice nejvyšší soutěže. Vždyť ji hrají nepřetržit­ě od svého postupu v roce 1950. Od té doby získaly šest mistrovský­ch titulů a daly českému hokeji nepřeberné množství skvělých hokejistů, kteří sbírali tituly na světových šampionáte­ch, olympijský­ch hrách či v NHL. Od Martince se Šťastným přes Šejbu, Haška nebo Janeckého až k Hejdukovi s Hemským.

Co ale z Pardubic dělá opravdový „hockeytown“, jsou fanoušci. Můžete s tím souhlasit nebo ne, ale podle mě jsou stále nejlepší v republice.

Byť někteří fandové z jiných měst jsou třeba hlasitější a umějí rychleji točit šálami, v Pardubicíc­h nejde o žádnou módní vlnu. Naopak, výsledkově se posledních pár sezon ne úplně povedlo. Ale zdobí je věrnost.

Nejde jen o těch několik stovek nejaktivně­jších „ultras“z jižní tribuny, kteří se starají o atmosféru doma a většinou i venku. Ale i o tisíce dalších, kteří týden co týden plní ochozy zimáku a mezi kterými se s trochou nadsázky dědí permanentk­a z generace na generaci.

Důkaz? Stačí pohled do statistik. V základní části přišlo na domácí zápas Pardubic v průměru 7 328 diváků. A to i přesto, že hrály – odpusťte mi ten výraz, ale žádný slušnější mě nenapadá – úplnou tužku. O něco víc lidí chodilo jen v Brně (které se po letech strádání veze na vítězné euforii) a na Spartě (v milionové Praze).

Nechci se teď babrat v tom, co všechno se v poslední sezoně nepovedlo (skoro nic), a psát, co jak se mělo udělat (po bitvě je každý generál). Chci se dívat dopředu.

Chodit na dobrý hokej, mít ve městě úspěšný a sebevědomý klub. Jasně, že se nedá vyhrávat titul každý rok. Ale je důležité mít každý rok tu naději, že když se zadaří, dá se o něj bojovat. To by měla být ta největší výzva pro současné vedení Dynama. Ať už je vlastnická struktura jakákoli, ať už se z hokeje dělá politika nebo byznys, alfou a omegou úspěchu vždycky budou výsledky na ledě. Tak to prostě v hokeji je.

Nejdřív je ale potřeba zvládnout baráž. Hotovo ještě zdaleka není, i když rozehrané to je dobře. Udržet extraligu a odrazit se od pověstného dna. Pardubičtí fanoušci si to zaslouží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia