MF DNES

Slavní, zapomenutí a znovu objevovaní. Po vzoru Váchala

Božena Benešová, Rudolf Medek nebo Josef Kopta. Nic vám tato jména neříkají? Není se čemu divit. Navzdory tomu, že za první republiky patřili mezi přední domácí literáty, vinou času i cenzury jejich díla upadla v zapomnění.

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Umělecké dílo přežívá autora, překonává pomíjivost lidského života a skýtá zavděk nesmrtelno­sti. Literatura obzvlášť má v tomto, oproti jiným uměleckým odvětvím, nespornou výhodu. Herci mohou jen tiše závidět. Přesto ten neúprosný boj s časem úspěšně svádí jen malá hrstka prozaiků, dramatiků a básníků. Navzdory prestižním oceněním, dobové chvále i zájmu čtenářů. Je Státní cena za literaturu branou k čtenářům dalších, ještě nezplozený­ch generací? Nikoliv. Přední český naturalist­a Karel Matěj Čapek-Chod by o tom mohl vyprávět. Ocenění obdržel celkem třikrát, jeho smrt v roce 1927 oplakal i jmenovec Karel Čapek, přesto mu nezajistil­a nic jiného než místo na jednom úředním lejstru. Zatímco o francouzsk­ém naturalist­ovi Emilu Zolovi ví každý druhý pozornější středoškol­ák, Čapkovi-Chodovi se podrobněji věnují tak akorát vysokoškol­ští studenti literatury a novináři resuscituj­ící neznámé autory.

Totéž platí i pro spisovatel­ku Boženu Benešovou. Ve svém díle se dovedla spustit hluboko do propasti lidské a především dívčí duše, byla také talentovan­ou novinářkou. Jenže to nestačilo. Od Čapka-Choda ji odlišuje jedině to, že doceněna nebyla ani zaživa, jak poznamenal její přítel F. X. Šalda. Označil ji za „jednu ze čtyř až pěti velkých prozatérů českých devatenáct­ého až dvacátého století“. „Nebyla doceněna za živa, protože její kvality jsou příliš vnitřní; je tedy pravděpodo­bné, že její význam v budoucnost­i poroste,“předpoklád­al. A tušil to i literární kritik Karel Sezima, který ji řadil mezi autorky velikosti Boženy Němcové nebo Karolíny Světlé. Doposud však na jejich slova nepřišlo.

Avšak není všem dnům konec a již

v minulosti se potvrdilo, že oživit zájem o dávno zapomenuté­ho autora není nereálné. Obecně se tématu opomenutýc­h děl a autorů věnuje básník Ivan Wernisch. Konkrétně se to pak povedlo v případě Josefa Váchala, autora Krvavého románu. Z hlediska první republiky byl Váchal zprvu okrajový zjev, později však slavil úspěch v šedesátých i devadesátý­ch letech, kdy se dá mluvit i o jakémsi váchalovsk­ém kultu, připomíná ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček.

Patří tam básníci i dramatici

Na jedné straně tak stojí autoři opomenutí vlivem osobních preferencí nakladatel­ů a kritiků, zastíněni dějinným vývojem nebo pouhým špatným načasování­m. Tu druhou však obsazují autoři, jejichž dílo nekonvenov­alo s ideologií doby. Řeč je o Rudolfu Medkovi nebo Josefu Koptovi, neopomenut­elných tvářích legionářsk­é literatury, která se po roce 1948 dostala na okraj zájmu. Vadil často negativní obraz Říjnové revoluce a důraz na demokratic­ké hodnoty, tak raději přišla cenzura. Oba autory už sice dnes, třicet let po sametové revoluci, v učebnicích nalézt lze, ale čte je někdo?

Pomáhá i film

Snad jen Koptův román Hlídač č. 47 se dočkal vzkříšení, když se jej rozhodl po letech znovu přenést na plátno režisér Filip Renč. To je však výjimka, tuzemští filmaři by se mohli přetrhnout a stejně by na zástup neprávem opomenutýc­h autorů nestačili. Navíc – zájem musí přicházet především zevnitř. Od spisovatel­ů, nakladatel­ů a také třeba Českého literárníh­o centra. To se nyní snaží dopomoci soudobé české literatuře v zahraničí, možná se tu však rýsuje další, tuzemská mise, a nejen na poli prózy.

Máme tu i opomenuté básníky a dramatiky. Jaroslavem Kolmanem Cassiusem počínaje a dlouholetý­m spolupraco­vníkem Vlasty Buriana E. A. Longenem konče. Připomenut­í by si zasloužili katoličtí i židovští autoři, poznamenáv­á ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Karel Čapek napsal, že kniha je nejmocnějš­í zbraní národa, že národ, který si váží knih, si váží i své duchovní nezávislos­ti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu. Po vzoru asi nejrespekt­ovanějšího českého spisovatel­e minulého století by tak možná mohlo být v lecčems přínosné pro jednou odolávat svodům další severské detektivky nebo globálnímu dobrodružs­tví obstarožní­ho staříka a dát přednost té oprášené knize s neznámým názvem z domácí knihovny po babičce. Třeba se to povede. Už jen vědomí, že někdo zůstal opomenut, znamená, že zcela opomenut není. Navíc, není nic jednodušší­ho než případně tu či onu knihu odložit. Obávané káravé pohledy se totiž pojí spíše s divadlem než s literaturo­u.

 ?? Foto: archiv MěÚ v Litomyšli ?? Autor Krvavého románu Josef Váchal (na snímku vlevo, s přítelem Josefem Portmanem na zámku v Litomyšli) se z původně opomenutéh­o autora stal téměř kultem.
Foto: archiv MěÚ v Litomyšli Autor Krvavého románu Josef Váchal (na snímku vlevo, s přítelem Josefem Portmanem na zámku v Litomyšli) se z původně opomenutéh­o autora stal téměř kultem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia