MF DNES

Takového Fausta si Palmovka může dovolit

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

On to takhle už napsal, s tím se nedá nic dělat. Podobná věta zazněla během debaty staršího páru, který se po druhé části Goetheho Fausta zvedal ze sedadel pražského Divadla pod Palmovkou. Lakonické, ale vcelku výstižné shrnutí náročného druhého dílu Goetheho opusu, se kterým se každý tvůrce pokoušejíc­í se o adaptaci musí chtě nechtě popasovat.

Pozoruhodn­á dvojice

Divadlo pod Palmovkou loni slavilo velký úspěch angažování­m polského režiséra Jana Klaty, inscenace Něco za něco byla událostí a velkou měrou se zasloužila o titul divadlo roku, které libeňské scéně přisoudily Ceny divadelní kritiky. Ke druhé spolupráci si Klata vybral právě Fausta. Pro režiséra jeho formátu, tvůrce s jasným názorem, který si za svým vyjádřením jde nekompromi­sně, není problém podat první polovinu příběhu o smlouvě s ďáblem a cestou za poznáním poutavě. Už v úvodní scéně, kde se Jan Teplý v hlavní roli pomalu souká z rakve, aby symbolicky opustil obyčejný život a mohl postoupit výše, diváka vtáhne. Následuje neméně dobré hororové setkání s ďáblem a příchod Mefista.

Toho si zde s libostí a možná trochu překvapivě zahrála Tereza Dočkalová. Podává jej jako androgynní­ho floutka skrytého za kapucí a ledabylými gesty. Společně s Teplým vytváří pozoruhodn­ou a fungující dvojici. Když si Mefisto injekční stříkačkou bere od Fausta krev na podpis, pekelná atmosféra by se dala krájet. Jejich spolupráce táhne většinu inscenace a pomáhá hlavně v rozporupln­ých momentech druhé části příběhu. Klata totiž opět diváka nešetří – výrazná hlasitá hudba pracující s populární tvorbou v celé šíři (U2, Led Zeppelin, Nick Cave) balancuje na hranici kýče, monotónní, rádoby šokující scény zase za hranicí fyzické snesitelno­sti. Náboženské odkazy a sošky panenky Marie českého diváka asi tolik nezdvihnou, ovšem rozporupln­é ztvárnění Markétky (Kamila Trnková) jako vozíčkářky ječící nesnesitel­nou fistulí určitě ano. Co tím režisér myslel, zůstává záhadou, ovšem i díky tomu vyznívá Markétčin závěrečný příchod v plné parádě.

Klatův Faust není pro každého, zařazením do repertoáru však scéna dává najevo, že si něco takového může dovolit. V hromadných, choreograf­icky dobře zvládnutýc­h scénách je navíc vidět, jak je zdejší soubor sehraný. To je další znamení, že se z Palmovky stává významné kulturní centrum.

 ?? Foto: Divadlo pod Palmovkou ?? Před Menelaovým palácem Jan Teplý, Tereza Dočkalová a Vendula Fialová ve druhé části inscenace.
Foto: Divadlo pod Palmovkou Před Menelaovým palácem Jan Teplý, Tereza Dočkalová a Vendula Fialová ve druhé části inscenace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia