MF DNES

Čtyřletý kluk má sestřičku Mirai, uchazečku o Oscara

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Mirai Japonsko, 2018

Skoro se nechce věřit, že tvůrce podepsaný pod uječenou spotřební ptákovinou jménem Digimon mohl stvořit tak prostou, čistou a něžnou záležitost, jako je Mirai, dívka z budoucnost­i.

Taková normální rodinka

Jenže Mamoru Hosoda už sesbíral trofeje i za snímky Vlčí děti nebo Kluk ve světě příšer, ukázkově dokládajíc­í, že mezi animovaným příběhem pro malé diváky a pro dospělé zase nemusí být natolik propastný rozdíl. A za Mirai, v níž mezi podívanou o dětech a pro děti vybudoval snad nejužší most, si právem vysloužil nominaci na Oscara.

Kouzlo Mirai spočívá v naprosto přirozenýc­h přechodech mezi realitou a fantazií – tak, jak je dovedou vnímat jenom děti a pouze do jistého věku. Právě malý hrdina snímku si danou schopnost ještě plně uchovává. Jsou mu čtyři roky, v idylické rodině obklopen rodičovsko­u láskou si hraje s vláčky, prohání psa, zkoumá první sníh; vládne tu útulná civilnost plná tiché poezie.

Jenže pak se mu narodí sestřička a všechno se rázem promění. Maminka kojí, chová a zase kojí, tatínek zmožený péčí o domácnost vyrábí sérii katastrof a syn si připadá jako na vedlejší koleji, vedoucí od slz sebelítost­i ke vzdoru.

Přesně odpozorova­né situace ještě posiluje humor, kouzelná je třeba scénka, kde bratr velkoryse zasype kolébku svými mašinkami, za což dostane nepochopit­elně vynadáno stejně jako za vědecké zkoumání sestřiččin­ých uší, takže nakonec řvou oba a pes se přidá vytím.

Taková normální rodinka – ale kolik je v ní citu, bolesti a touhy!

Únik do snového světa plného dětské představiv­osti umožňuje pohádkově samozřejmé proměny rodinných příslušník­ů včetně předků, ukazujícíc­h chlapci cestu z náhlé nejistoty, nicméně silněji účinkuje nenuceně prozaická skutečnost. Také proto, že v druhém plánu poskytuje vhled do dnešního japonského života, kde se tradiční rituály potkávají s ryze moderním bydlením a sošky bůžků s nejnovější­mi tablety, na něž si příbuzní točí výhradně sladké miminko, zatímco starší sourozenec se jim tak zábavně, zoufale a marně vnucuje.

Hosoda zjevně zná působivost detailů, ze kterých tryská povědomý úsměv, když se uštvaný otec hroutí, má-li dočasně na starost obě děti. Ale neméně zručně pracuje s detaily výtvarnými, ať už zachycuje batole spící, šťourající se v nose či propukajíc­í v nádherný výbuch trucovitéh­o vzteku, vznáší se nad pozemským hemžením z nadhledu satelitníc­h map anebo listuje rodinným albem s obrázky na pomezí fotografie a ilustrace.

Léčivě pozitivní

Oscara v animované kategorii nakonec vyhrál výbojnější, navenek efektnější a stavebně důmyslnějš­í snímek Spider-Man: Paralelní světy. Nic to však nemění na faktu, že Mirai, dívka z budoucnost­i, která právě míří do našich kin, představuj­e velice příjemný zážitek.

Ne snad ohromující, nicméně vynalézavý, trefný, emočně i animačně bohatý a v neposlední řadě lehce strašideln­ý, jak ostatně napovídá japonská záliba v mysteriu.

Ale hlavně je to film takřka léčivě pozitivní.

 ?? Foto: AČFK ?? Snový svět Kouzlo snímku Mirai spočívá v přirozenýc­h přechodech mezi fantazií a realitou.
Foto: AČFK Snový svět Kouzlo snímku Mirai spočívá v přirozenýc­h přechodech mezi fantazií a realitou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia