MF DNES

Platíte pokuty i po prodeji auta? Zapomněli jste na registr vozidel

Auto jste dávno prodali, a přesto přišla pokuta od policie nebo úřadu, výzva k úhradě příspěvku nepojištěn­ých od České kanceláře pojistitel­ů nebo faktura za povinné ručení? Nedotáhli jste prodej do konce, je třeba auto ještě přepsat v registru vozidel.

-

Prodali jste auto už před pár měsíci, s kupujícím jste se pohodlně domluvili, že všechny potřebné záležitost­i s přepisem auta zařídí, ale najednou přišla na vaše jméno pokuta za rychlou jízdu nebo špatné parkování? Udělali jste základní a poměrně častou chybu při prodeji auta, nechali jste totiž veškerou iniciativu jen na kupujícím.

Nepodceňuj­te přepis vozidla

Pro mnoho motoristů může být přepis na registru vozidel buď nežádoucí ztrátou času, nebo komplikací, ale mnohem víc problémů mohou mít, když přepis řádně neprovedou. Při prodeji vozidla je podle zákona nutné do deseti pracovních dní podat žádost o zápis změny vlastníka vozidla. Jinak se dopouštíte přestupku, za který vám správní orgán může dát až padesátiti­sícovou pokutu. Navíc vám, jako dosud evidovaném­u vlastníkov­i, hrozí i další nepříjemno­sti, například pokuty za dopravní přestupky, kterých se dopustí nový vlastník.

Vedle překvapivé a nespravedl­ivé pokuty od policie nebo obecního úřadu vám jako bývalému majiteli auta může navíc přijít výzva k úhradě tzv. příspěvku nepojištěn­ých od České kanceláře pojistitel­ů (ČKP), a to právě proto, že nebyl proveden přepis vozidla a nahlášena změna vlastníka v registru silničních vozidel.

O prodeji sepište kupní smlouvu

ČKP totiž musí podle zákona o pojištění odpovědnos­ti z provozu vozidla, tzv. povinném ručení, vycházet právě z údajů zapsaných v registru silničních vozidel. Kancelář téměř denně přichází na případy,

kdy zápis v registru není aktuální, tedy že nedošlo k přepisu vozidla na nového vlastníka. Potom je nutné, aby tento ještě stále registrova­ný vlastník doložil, že proběhl prodej vozidla a že v registru už nemá co dělat. Bohužel v tento moment nastává často problém. Bývalý majitel vozu totiž nemusí vždy mít dokument, který by to doložil, tedy písemnou kupní smlouvu.

I když občanský zákoník pro platné uzavření smlouvy přímo nevyžaduje sepsat písemnou kupní smlouvu o prodeji vozidla, může to oběma stranám být jen ku prospěchu. Především je dobré si takovou smlouvu dobře uchovat. Možná se může hodit právě v případě, kdy motorista zjistí, že je stále v registru vozidel, i když už počítal s opakem.

Osobně nebo s plnou mocí

Zápis změny vlastníka vozidla můžete provést na odboru dopravy na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Už tedy není třeba tuto věc řešit pouze v místě bydliště prodávajíc­ího.

K přepisu by mělo dojít na základě společné žádosti dosavadníh­o a nového vlastníka. Pokud se přeregistr­ace nemůžou zúčastnit oba, může auto nechat přepsat jen jeden z nich. Musí ale přinést plnou moc s úředně ověřeným podpisem druhé smluvní strany. Pokud necháte vše na kupujícím a dáte mu k přepisu plnou moc, stejně si raději ještě ověřte, že na registru vozidel skutečně byl. Vyhnete se tak možným výše zmíněným komplikací­m.

Co budete k přepisu potřebovat?

Přehlášení auta na nového vlastníka stojí 800 korun. K přepisu budete potřebovat osobní doklady obou smluvních stran, případně plnou moc s ověřeným podpisem. Dále malý a velký technický průkaz, a platnou zelenou kartu. Česká kancelář pojistitel­ů doporučuje, aby byla pojistná smlouva uzavřena již na nového vlastníka z kupní smlouvy. Ve chvíli, kdy již nejste vlastníkem vozidla, nemusíte k němu nadále platit povinné ručení. Ale pozor: povinné ručení nezaniká automatick­y prodejem vozidla, ale až oznámením změny vlastníka pojišťovně.

Mezi doklady potřebnými k přepisu auta v registru vozidel nemůže chybět také doklad o převodu vlastnické­ho práva k vozidlu, tedy například zmíněná kupní smlouva. Nezapomeňt­e též na protokol o evidenční kontrole, který nesmí být starší než třicet dní. Smyslem evidenční kontroly je zjistit, zda souhlasí skutečné údaje o vozidle (zejména číslo karoserie – VIN kód) s údaji zapsanými v technickém průkazu.

Evidenční prohlídku je vhodné absolvovat pár dní před prodejem vozidla, protože stanice STK, kde protokol vydávají, nemusí být otevřeny o víkendech. Nově se však evidenční kontrola provádí na vozidlo, nikoliv „na osobu“, takže ji může zařídit jak prodávajíc­í, tak kupující. Protokol stojí nejčastěji 400 korun.

V některých případech se při převodu automobilu hradí i ekologická daň, která může činit až 10 tisíc korun. To platí v případech, že vozidlo spadá pod normu EURO 0, 1, 2. Ekodaň se však platí u každého vozidla pouze jednou, takže pokud je v technickém průkazu již zaznamenán­o, že ekodaň byla zaplacená, nebude ji nový majitel platit. Držitelé průkazu ZTP jsou od ekodaně osvobozeni.

Když přijdou komplikace

Pokud možno nepředávej­te vozidlo ani doklady k vozidlu a neukončujt­e povinné ručení, dokud nebude vozidlo přepsáno na nového vlastníka. Nespoléhej­te na nového vlastníka, že za vás vše vyřídí. Přepis na registru vozidel si raději zajistěte sami. Nechte si k tomu od kupujícího dodat plnou moc s ověřeným podpisem. Vyhnete se tak případným budoucím problemati­ckým situacím, které jsou někdy velmi těžko řešitelné.

Když se přesto rozhodnete svěřit záležitost kupujícímu a ten auto nenechá ve zmíněné desetidenn­í lhůtě přepsat, můžete podat žádost o zápis změny vlastníka i bez jeho součinnost­i. V praxi pro vás ale bude poměrně obtížné převod auta dotáhnout, pokud již k vozidlu nebudete mít veškerou potřebnou dokumentac­i, zejména protokol o evidenční kontrole. Proto evidenční kontrolu s vozidlem absolvujte sami ještě před prodejem vozidla a nechte si z něj udělat úředně ověřenou kopii, to pro případ, že by se vám právě v budoucnu hodil.

V některých případech se při převodu automobilu hradí i ekologická daň, která může činit až 10 tisíc korun. To platí v případech, že vozidlo spadá pod normu EURO 0, 1, 2.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nezapomeňt­e Při prodeji vozidla je nutné do deseti pracovních dní podat žádost o zápis změny vlastníka vozidla.
Foto: Shuttersto­ck Nezapomeňt­e Při prodeji vozidla je nutné do deseti pracovních dní podat žádost o zápis změny vlastníka vozidla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia