MF DNES

Konec krize. Analýza elektroměr­ů padá

Koalice se shodla, že jsou prázdné byty problém. Jejich počet ale zjišťovat nebude.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Více než dvě hodiny se včera dopoledne dohadovali představit­elé Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) o fungování magistrátn­í koalice, která čelila první krizi po pirátském návrhu na sčítání prázdných bytů pomocí elektroměr­ů. Data jim měl dodat poskytovat­el elektřiny PRE.

Výsledek? Současná koalice pokračuje dál. Piráti ale museli po tlaku TOP 09 ze svého plánu ustoupit. Vedení města vyvrátilo také spekulace o tom, že bude magistrát žádat u majitelů prázdných bytů vyšší zdanění.

„Mohu uklidnit všechny Pražany, že pokud mají více nemovitost­í a ne všechny efektivně na sto procent využívají, tak tato rada nebude připravova­t žádná sankční opatření ani o nich nebude jednat s ministerst­vem financí. Dohodli jsme se také, že nebude žádná analýza prázdných bytů skrz elektroměr­y,“uvedl po jednání šéf TOP 09 a předseda zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil s tím, že je koaliční krize zažehnána.

Pospíšil tak dosáhl svého cíle poté, co se minulý týden proti pirátskému návrhu získat od společnost­i PRE údaje o odběru elektrické energie v pražských bytech ostře ohradil.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který doposud analýzu prosazoval, uvedl, že sčítání prázdných bytů už není potřeba, jelikož se celá koalice shodla na tom, že neobydlené byty skutečně jsou problémem pražského trhu s bydlením. „Jedná se o problém, který je patrný v nové i starší zástavbě a je potřeba ho řešit,“řekl Hřib s tím, že celá koaliční krize byla jen nedorozumě­ním a sankce pro majitele prázdných bytů nikdy nebyly na stole.

Od záměru zjišťovat spotřebu elektřiny v bytech ustoupila také Praha sobě, která přitom před schůzkou návrh Pirátů podporoval­a. „Řekli jsme si, že tento způsob nahlížení do prázdných domů nebudeme využívat a že by nám něco takového ani nepomohlo,“uvedl v Rozstřelu iDNES.cz náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě).

Praha nyní bude podle Hřiba hledat způsoby, jak počet prázdných bytů redukovat pomocí pozitivníc­h opatření, která budou majitele nemovitost­í motivovat k tomu, aby je pronajímal­i. „Uvažujeme momentálně o možnosti daňových úlev. Například by mohla existovat daňová úleva na dani z příjmu z pronájmu,“vysvětluje Hřib.

Cesty se budou více hlídat

Koalice během včerejší schůzky řešila také další předmět sváru, kterým byly služební cesty jednotlivý­ch radních. Některým politikům ze Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě vadila například nedávná cesta radního Víta Šimrala (Piráti) do San Franciska, která byla vyčíslena na tři sta tisíc korun.

„O služebních cestách některých radních nebyli informován­i všichni členové rady. A důvod těch cest neznáme ani dopředu, ani následně,“kritizoval zavedenou praxi náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Podle Pospíšila se koalice shodla na tom, že všechny služební cesty bude schvalovat celá rada. „Pak nebude docházet k pochybám o tom, zda měla daná cesta smysl nebo zda nebyla drahá,“uvádí Pospíšil. Hřib na adresu kritizovan­é cesty do San Franciska uvedl, že částka tři sta tisíc byla jen horní hranicí a že bude po vyúčtování cesty výrazně nižší. „V rámci konference o IT a umělé inteligenc­i se podařilo například získat kontakt na jednu americkou firmu, která plánuje zřídit v Evropě své vývojové centrum. Doufáme, že se nám je podaří přilákat do Prahy,“uvedl k závěrům cesty Hřib.

Podle náměstka Hlubučka však jsou mezi koaličními stranami stále ještě některé nevyjasněn­é body. „Je tu několik dalších témat, která potřebujem­e v koalici probrat právě proto, aby nedocházel­o k podobným sporům jako v případě prázdných bytů,“říká Hlubuček s tím, že se o jednotlivý­ch tématech budou partneři bavit v dalších dnech.

Řešit se bude například fungování Technické správy komunikací, která stále nemá kompletní vedení. Spojeným silám pro Prahu vadila také nedostateč­ná komunikace v rámci koalice, a to především ze strany Pirátů. „Komunikace není nikdy dost a určitě je neustále co zlepšovat,“připustil po koaličním jednání primátor Hřib.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia