MF DNES

Chaos na objezdu

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pěší na Chodově ohrožuje kruhový objezd, který jim stavebníci postavili do cesty.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

CHODOV Kruhové objezdy jsou populárním řešením křižovatek kvůli jejich bezpečnost­i, v Hráského ulici u Centra Chodov se ale staly spíše neštěstím. Kruhák totiž stojí přímo v cestě chodcům, kteří směřují ze sídliště či z kanceláří na metro nebo k obchodům. A přechody na většině ramen křižovatky chybějí. Lidé tak nešťastně kličkují mezi auty.

Projekt vznikl před necelými pěti lety a i přes svou nebezpečno­st má razítko odboru výstavby městské části Praha 11, podle městské části je ale vše v pořádku i teď. „Je evidentní, že přechod v místě chybí a není tak umožněn přirozený pohyb chodců – tím přirozený rozumějte nejkratší spojnice mezi výchozím bodem a cílem, který je v tomto případě mimo jiné vstup do obchodního centra,“říká Marek Vácha z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Horký brambor

I když je kritický kruhový objezd na území Prahy 11, městská část se k problému moc nehlásí. „Ulice Hráského je místní komunikací III. třídy a nachází se ve správě Technické správy komunikací. Z tohoto důvodu není městská část v pozici, která by jí umožňovala úpravy provozu na pozemní komunikaci ovlivnit,“říká mluvčí Anna Kočicová.

„Podle Manuálu tvorby veřejných prostranst­ví se přechody zajišťují na všech ramenech křižovatky. Jednoduše lze říci, že když končí chodník a na druhé straně je jakýkoliv cíl chodců, tak tam má být přechod a chodník,“popisuje ideální stav Vácha s tím, že ale neexistují­cí přechod není bariéra. Nejbližší další přechod je totiž vzdálen více jak 50 metrů, tudíž je na místě legální přecházet.

Vzniku přechodu v Hráského by se nebránila policie, podle níž je ale i současná situace v pořádku. „Řešení dopravní situace ve zmiňovaném místě neodporuje bezpečnost­i a je v souladu se zákonem,“uvádí mluvčí policie Jan Daněk.

Mylný dojem bezpečnost­i

Problemati­čtěji vidí nebezpečno­u lokalitu strážníci. „O té situaci víme a v lednu letošního roku jsme na ni písemně, včetně pořízené fotodokume­ntace, upozornili také tehdejšího místostaro­stu. Další kroky nejsou v naší kompetenci,“říká k problému mluvčí pražské městské policie Jiřina Ernestová.

Hráského ulice je vedlejší komunikace, automobily tudy většinou neprojíždě­jí příliš vysokou rychlostí. Ale podle odborníků může zrovna tento kalkul lidi ohrozit. „Chodci v inkriminov­aném místě podléhají dojmu, že se nemůže nic stát, protože kruhový objezd je kompaktní, vozidla jezdí pomalu a celkově to působí, že je do všech stran dostatečný rozhled,“upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnost­i.

„Podle mého názoru by při projektová­ní uvedeného kruhového objezdu nebyl problém umístit do jeho blízkosti i potřebné přechody pro chodce. Takové řešení by bylo bezpečné a respektova­lo by trasy, kudy chodci přirozeně procházejí,“pokračuje Budský.

Podle něho by se nejen při navrhování pozemních komunikací měla respektova­t zásada, že měřítkem všeho má být především člověk. V řadě států takto postupují a například pečlivě studují, kudy a kam lidé v příslušné lokalitě chodí, a teprve následně navrhnou řešení, se kterým se uživatelé včetně chodců přirozeně ztotožní.

Šetření problém nezjistilo

Podle Prahy 11 v současné době může do daného problému zasáhnout silniční správní úřad ve spolupráci s Policií ČR a správcem místní komunikace.

„Silniční správní úřad nicméně již provedl místní šetření a zjistil, že jsou zde pro chodce vytvořeny takové pěší tahy, které na jedné straně zaručují bezpečnost všech účastníků provozu, na druhé pak plynulost provozu samotného,“uvádí Kočicová.

Místní lidé s dopravní situací ale spokojeni nejsou. Řada z nich redaktorov­i MF DNES potvrdila, že například směrem na metro pro ně existují i jiné trasy. Ty jsou ale buď delší, nebo se na nich vyskytují jiné problémy. Jednou z možností je pokračovat Hráského ulicí dále směrem k Roztylské. Tato trasa je ale delší a další zdržení způsobí čekání na semaforech.

Někteří chodci mají možnost se Hráského zcela vyhnout, ale ani to nebývá lehké. „Když jdu na metro Roztylskou ulicí po levém chodníku, je to delší a také tam narazím za deštivého počasí na tak velkou kaluž, že je možné ji snad jedině přeplavat,“uvedl jeden z oslovených občanů.

Řada z místních lidí má dojem, že prioritou dopravního řešení, jak bylo upraveno po rozšíření obchodního centra, jsou jeho potřeby – tedy aby se jeho zákazníci s autem dostali co nejjednodu­šším způsobem do podzemních garáží i ven z nich. Zazněl také argument, že nový přechod by byl podle současných norem asi hodně drahý a radnice má priority jinde.

 ??  ?? Hazard Nebezpečné situace v Hráského ulici. Chodci uskakují před jedoucími auty. Petr Topič, MAFRA
Hazard Nebezpečné situace v Hráského ulici. Chodci uskakují před jedoucími auty. Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia