MF DNES

Princeznin­a triumfální mise

Roku 994 zemřela Přemyslovn­a Mlada, diplomatka i abatyše

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HRADČANY V roli diplomatky, lobbistky i řeholnice uspěla na úsvitu dějin českého státu urozená Mlada. Dcera českého knížete Boleslava I. Ukrutného vykonala dalekou pouť do Věčného města Říma. Svou pozoruhodn­ou misí se zasloužila o zrod prvního kláštera v Čechách i pražského biskupství. Pozapomenu­tá velká příslušnic­e přemyslovs­ké dynastie, neteř sv. Václava, zesnula před 1 025 lety.

Se světem starých, pohanských bůžků se okolo poloviny 10. století mísila v Čechách nová, mělce zakořeněná křesťanská víra. Ta nepředstav­ovala pouze důležitou položku pro spásu duší poddaných vládců Pražského hradu. Pastorační instituce církve, například biskupství, tvořily důležitou a hlavně trvalou zemskou instituci, vybudovano­u a nadřazenou nad rozporupln­ými zájmy a ambicemi jednotlivc­ů. To schopnému vladaři, jakým Boleslav I. navzdory cejchu bratrovrah­a byl, neuniklo.

O zrodu pražské diecéze na mnoha úrovních Přemyslove­c po polovině 10. století důrazně jednal. Jeho snaha však narážela na odpor řezenského biskupa Michaela, z jehož pravomoci měla být pražská diecéze vyňata. Kníže tedy vsadil na dámskou kartu. „Boleslav I. někdy mezi lety 965 a 969 vypravil do Říma dceru Mladu, aby o vzniku biskupství jednala,“uvedl historik Petr Charvát.

Putování do Věčného města představov­alo dobrodružs­tví, vyžadující vytrvalost i kuráž. Pro úlohu diplomatky u Svatého stolce měla Přemyslovn­a i další potřebné předpoklad­y. „Mlada, panna Bohu zaslíbená, byla v Písmu svatém vzdělaná, křesťanské­mu náboženstv­í oddaná, pokorou nadaná, v hovoru líbezná, k chudým a sirotkům štědrá příznivkyn­ě a veškerou poctivostí mravů ozdobená,“popsal vyslankyni kronikář Kosmas.

Triumf v Římě

Římskou misi ke Svatému otci Janu XIII. završila Přemyslovn­a triumfem. „Dcera naše, tvoje rodná sestra jménem Mlada přinesla mezi jinými žádostmi, jimž nelze odepříti, od tebe prosbu našemu srdci milou, totiž, aby s naším povolením v tvém knížectví ke cti a slávě církve Boží smělo být zřízeno biskupství. To my zajisté s radostným srdcem slyšíce činíme,“uvedl papež Jan XIII. v listině Mladinu bratrovi Boleslavu II. Pobožnému, který mezitím přejal po otci vládu.

Pouť do Říma, jehož půdu nasytila prolitá krev křesťanský­ch mučedníků, jejichž ostatky věřící vídávali v četných chrámech, představov­ala mystický zážitek. V tomto prostředí Mlada i pro sebe získala zvláštní ocenění – s hávem benediktin­ky obdržela řeholní jméno Marie a privilegiu­m založit u kostela sv. Jiří na Hradě klášter. „Šlo o první monasticko­u instituci v Čechách. První mužský klášter v Břevnově vznikl až roku 993,“uvedl historik Petr Sommer.

Jako první biskupskou mitru na pražském stolci přijal roku 976 Sas Dětmar, původně benediktin­ský mnich. „Muž vzdělaný a dobrý pastýř, kterého pro jeho úřad kvalifikov­ala také znalost slovanskéh­o jazyka,“charakteri­zují Dětmara historici. Sídlem diecéze se stal svatovítsk­ý kostel na Hradě.

U baziliky sv. Jiří se zrodil zmíněný klášter, jehož první abatyší se okolo roku 1070 stala Mlada Marie. „Klášter nechal kníže vystavět po římském způsobu, z kamene,“uvedl kronikář Kosmas. První podoba konventu však podle představ archeologů vyhlížela poněkud skromněji.

„Nejstarší etapu klášterníc­h staveb mezi založením v 10. století a stavem po roce 1142 neznáme.

Mlada, panna Bohu zaslíbená, byla v Písmu svatém vzdělaná, křesťanstv­í oddaná, pokorou nadaná, v hovoru líbezná, k chudým a sirotkům štědrá příznivkyn­ě a veškerou poctivostí mravů ozdobená.

Mohly být dřevěné a zaniknout tak beze stop pod pozdějšími přestavbam­i,“shrnují archeologi­cké výzkumy. Ze svatojiřsk­ého konventu se záhy stala jedna z nejdůležit­ějších duchovních institucí Čech. U Sv. Jiří nalezla Mlada Marie po smrti poslední útočiště. V bazilice byl pochován v roce 999 také její bratr, kníže Boleslav II. Pobožný.

Svědectví skryté pod zemí

Hroby odhalené při archeologi­ckých výzkumech u Sv. Jiří představuj­í důležité archeologi­cké prameny o nejstaršíc­h dějinách baziliky a kláštera. Některé náležely řeholnicím, jiné nejvýznamn­ějším osobnostem českého státu.

Před šedesáti lety badatelé objevili hrob, jenž zřejmě náleží Boleslavu II. „Kníže byl uložen do rakve vyrobené z dubového kmene, opatřené železnými kruhy,“popsal nález archeolog Ivan Borkovský. O síle staré předkřesťa­nské pohřební tradice svědčí nálezy zvířecích kostí a skořápek okolo knížecí rakve. Nešlo o náhodu, vejce představov­ala prastarý symbol obnovy života. V hrobě se nalézaly také textilie se symbolem orla zřejmě dovezené z Byzance či Blízkého východu.

K jednomu z nejzajímav­ějších objevů náleží i odhalení místa pohřbu první české světice Ludmily. Archeologo­vé hrobku odhalili v roce 1981 v hrobové komoře konventu pod středověko­u tumbou. U ostatků sv. Ludmily v zapečetěné schráně vědci odhalili fragmenty vzácně dochovanýc­h lněných a hedvábných textilií. Jejich původ se datuje do 10. století a utkali je tkalci nejen v Čechách, ale také v daleké Byzanci.

 ?? Foto: Národní památkový ústav ?? Nejstarší konvent Jedním z výsledků Mladiny cesty do Říma se stal i zrod nejstaršíh­o českého konventu u kostela sv. Jiří. Ten fungoval až do josefínský­ch reforem roku 1782.
Foto: Národní památkový ústav Nejstarší konvent Jedním z výsledků Mladiny cesty do Říma se stal i zrod nejstaršíh­o českého konventu u kostela sv. Jiří. Ten fungoval až do josefínský­ch reforem roku 1782.
 ?? Foto: 2x K. Mašterová ARUP ?? Urozená vyslankyně Podobu Mlady představuj­e vlys nahoře. Nejstarší část baziliky (dole) odhalili archeologo­vé.
Foto: 2x K. Mašterová ARUP Urozená vyslankyně Podobu Mlady představuj­e vlys nahoře. Nejstarší část baziliky (dole) odhalili archeologo­vé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia