MF DNES

Město chce stavební povolení na metro D na přelomu roku

-

PRAHA Praha by ráda s geologický­m průzkumem pro metro D začala už letos, na přelomu roku by pak chtěla získat stavební povolení a zahájit samotnou stavbu. Zahájení provozu se pak plánuje na přelom roku 2027 a 2028. V Rozstřelu na iDNES.cz to uvedl náměstek primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Stavbu trasy doposud blokovaly spory majitelů pozemků s městem, které se již částečně vyjasnily. Nic by tak nemělo bránit stavbě první etapy z Pankráce do Nových Dvorů, ale druhý úsek, který zahrnuje stanice Libuš, Písnice a Depo Písnice, zatím vyřešen není.

Dopravu v Praze komplikuje také špatný stav mostů. Zatím ale není jasné, jaká rekonstruk­ce čeká Libeňský most, o jehož záchranu před svým zvolením Adam Scheinherr usiloval. „Stále probíhá studie Kloknerova ústavu, která by měla být do konce měsíce hotová, a rada následně rozhodne o způsobu rekonstruk­ce. Zároveň probíhá soutěž na dokumentac­i pro zesílení základů a pilířů mostu,“řekl.

Na konci roku začnou podle Scheinherr­a práce na základech mostu a v příštím roce bude zahájena samotná rekonstruk­ce, která kompletně most uzavře až na dva roky.

Silničáři posledních několik měsíců zkoumají stav mostu u stanice metra C Vltavská, most Legií a Palackého. Ty podle Scheinherr­a nejsou v tak špatném stavu jako Hlávkův a Libeňský most.

Největší komplikace lze očekávat od omezení dopravy na Barrandovs­kém mostě. Jeho stav se začne zkoumat v průběhu dubna. „V příštím roce by měla proběhnout větší část rekonstruk­ce. Bohužel i přes velké komplikace musí projít rekonstruk­cí, ale mohu řidiče ujistit, že vždy budou zachovány dva jízdní pruhy,“řekl Scheinherr.

Podle Scheinherr­a dopravu v centru Prahy neomezí žádné větší rekonstruk­ce kromě těch, které už probíhají. (rsr)

Více na idnes.cz/rozstrel

 ?? Foto: MAFRA ?? Zachránce mostu Radní Adam Scheinherr do politiky šel zachránit Libeňský most.
Foto: MAFRA Zachránce mostu Radní Adam Scheinherr do politiky šel zachránit Libeňský most.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia